Експерт: Затварянето на ТЕЦ-овете е катастрофа за България

На българската енергетика се крепи цяла Югоизточна Европа
31 мар 2023 22:01, Анисия Иванова
37
Експерт: Затварянето на ТЕЦ-овете е катастрофа за България
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Европейската комисия е като танкер. Като навиеш кормилото на ляво, завива и след около месец сменя курса. Планът за възстановяване и устойчивост имаше някакъв хоризонт. Ние вече усвоихме някакви средства. Само за миналата година българската държавна енергетика е спечелила 4 млрд. евро благодарение на работата на въглищните централи", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това са колосални пари и ако затворим въглищните централи, ще загубим.

"По-добре е да си работят. Колосална глупост беше предишното редовно правителство да допусне в Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат записани такива критерии. Те ги измислиха и вкараха, и доведоха до тази ситуации. Категорично трябва да заявим, че ако затворим част от ТЕЦ-овете си изпадаме в енергийна криза, която няма решение. Не само ние, а целият регион - Югоизточна Европа", посочи Куюмджиев.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт отбеляза, че върху българската енергетика се крепи цяла Югоизточна Европа - Италия, Албания, Черна гора, Македония, Северна Гърция, Сърбия и Турция.

"Ако нашите ТЕЦ-ове спрат, всичко това угасва. Ако се инвестират няколко допълнителни милиарда в създаване на нови връзки, например между Унгария и Австрия, между Сърбия и Хърватия, но това е въпрос на много пари - не виждам как ще стане", каза още гостът.

По думите му стратегически може да се реши проблемът. "Ако бяха запазени предишните срокове за затваряне на ТЕЦ-овете - 2038 г., можехме да се впишем в затварянето и да съвпадне с пускането на новите блокове и да ги заместят. В България около 50% от електроенергията се произвежда от въглищни централи", категоричен е Куюмджиев.

Той обобщи два въпроса, чиито отговори все още няма. "EDF или "Фраматум" ще използва ли вече доставеното оборудване? Опасявам се, че не могат да го използват, защото не го познават. Идва вторият въпрос - какво ще правим с оборудването?", попита експертът и допълни, че подкрепя решението, че трябва да бъдат строени четири блока.

"Най-малкото, което трябва да се направи, е търг. Съществуващото оборудване на "Белене" трябва да бъде внедрено в новата централа", смята Куюмджиев.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Инж+ преди 1 месец
Добре де, докога ще се тровим с тия въглища??? Има толкова много технологии - в 21-ви век сме!!!???
25
1
 
1
 
! Отговори
Жиката преди 2 месеца
Няма комунизъм ,има олигархичен -корпоративен капитализъм.
24
1
 
2
 
! Отговори
Z преди 2 месеца
Европа и САЩ искат да сме енергийно зависими. През комунизма продавахме ток на 5 държави сега го купуваме. Оня *** дето е коментирал за здравето и за затварянето на аец и тнт. Е просто заблуден и си мисли, че има мнение.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Късно е чадо... Турция ще ни зарежда скоро
22
0
 
3
 
! Отговори
До ддд преди 2 месеца
*** глава затрива
21
7
 
2
 
! Отговори
Ддд преди 2 месеца
Аман от недолновидни експерти гледащи само за днес и сега. Здравословното състояние на поколение българи в бъдещето не трябва да се продават заради моментни икономически състояние. Натоварването на здравната система в следствие на заболяванията ,който причиняват тези централи ,смъртността и т.н демографски проблеми следващи горепосочените са по-голям проблем
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той е прав.Като гледам коментарите някакви от укро пропагандата болни пак халюцинират комунисти.Лекувайте се бре,хора!Няма комунизъм в България от 1989-та година.Или ако сте чужденци вземете прочетете за България преди да комвнтирате тука.От вън искат да ни скапят енергетиката.От износител искат да ни направят вносител ама сметките кой ще ги плаща?Pомитe ще ни пеят "Научи ме ,тате ,жица да крада..."
19
4
 
4
 
! Отговори
Друг експерт преди 2 месеца
Пелтекът Явор Куюмджиев - червен комунист и некадърник- дава оценка за нещо , от което нищо не разбира ! Ами, типично за комунист !
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а защо комунистически функционер трябва да е експерт в енергетиката?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"На година в БГ се харчат около 30 милиарда лева за лечение заради болести" - Ааа ха ха ха ... Да бее
16
2
 
8
 
! Отговори
ГъЗар преди 2 месеца
Ако минат на газ няма да има нужда да се затварят. Ааа да, ние газ нямаме. И нямаме право да внасяме за да му е зле на путин.
15
4
 
8
 
! Отговори
Катастрофа преди 2 месеца
Откога катастрофа за Ковачки е катастрофа и за България?
14
2
 
9
 
! Отговори
Хах преди 2 месеца
Абе г-н "експерт", то скоро ще затворим окончателно тая територия, наричана все още държава, ти за ТЕЦ-овете се кахъриш!
13
5
 
8
 
! Отговори
Колосална глупост преди 2 месеца
е да тровите българския народ. Съд и затвор за всички престъпници от енергийната мафия.
12
5
 
8
 
! Отговори
долу ЕС преди 2 месеца
щом българите гласуват за партии които ще изпълнят заръката на урсула, кой ли им е виновен?
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Хаха Първите 4 блока на Козлодуй са предвидени за по 30 горивни цикъла. Т.е. много трудно е можело да се застъпят с АЕЦ Белене. А и повече от 2 блока в Белене никога не са предвиждани. Голям фантазьор си
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супееф! Закривайте ги! Ще е донре, защото масово ще поветинеят земите, а след като запопне да запада и държавата, няма да имаме проблем с охраняването им, защото просто ще избием проблемните. Какво мислите за глупавите закони, според които жаллкият живот на лрадец е по-важен от частната собственост? Аз ги мисля за ужасни и антипазарни!!
9
3
 
17
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Точно когато герб ни бе затворил по домовете като животни , баце договаряше зелената сделка и затварянето на тецовете има статии документи там ясно се вижда
8
3
 
11
 
! Отговори
до 11 преди 2 месеца
Носи се объркали - затварянията ги договори Тиквата - или по-точно е да се каже, че Меркел така му нареди.
7
1
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 месеца
Затваряйте Печките, спирайте тока да няма Нет и да започват да скачат от терасите.