От юли: До 46% скок на цената на водата в Перник и София

Предстои докладите да бъдат обсъдени следващата седмица
3 юни 2023 16:06, Анисия Иванова
49
От юли: До 46% скок на цената на водата в Перник и София
Снимка: БГНЕС

От другия месец цената на водата в Пернишка област се предвижда да скочи с 46%, а в Софийска - с 44%. Това става ясно от докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които предстои да бъдат обсъдени следващата седмица.

ВиК София, която снабдява с вода 21 населени места в софийска област, сред които Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков и Своге, е пресметнала, че през следващата година цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да скочи от сегашните 2,56 лева за кубик до 3,69 лв. с ДДС. В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира малко под 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата.

ВиК Перник пък, която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, изчислява, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата вече трябва да струват не 2,43 лв., а 3,56 лв. за кубичен метър. Предвидени са 12 милиона лева инвестиции, с които дружеството ще реконструира мрежата в Перник и Радомир. Крайната цел е да няма прекъсване на услугата и да се намали риска от възникване на нови кризи с водоснабдяването на областта от язовир Студена.

Предстои след обсъждане регулаторът да одобри бизнесплановете на двете ВиК дружества и да постанови нови цени на услугата и водата, които да влязат в сила от 1 юли. БНР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: перникводаценасофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
21
 
! Отговори
аожгт преди 10 месеца
Естествено,че е необосновано.Дъжд вали от месеци,горивата паднаха отпреди войната в Украйна. На три спирки от жълтите павета живеем, в нито стар, нито нов блок,от водата тече "вода" като мляко- за пиене да не говорим не става, не става и за готвене.В момента, в който ми увеличат тази гадост с близо 50%,щото щели да инвестират-наши пари естествено, пускам и изследвания и ще съдя общината и софийска вода на момента.Топлофик.вече я осъдих.А пък на перничани,ви се чудя-толкова ви тормозихабезвода
14
2
 
16
 
! Отговори
до 17 преди 10 месеца
Вярно е, но само много малко от това което казваш.При инфлация от 18 % тази сума ще покрие загубите на фирмата, а и увеличението на доходите на служителите.Обясни ми другите 26 % според теб за какво са ? Да не е внос на вода от Саудитска арабия?
13
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На това че подръжката на ВиК инфраструктурата струва пари и хората които работят там не ядат вода а храна от магазина която е каква ?
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На какво се дължи покачването в цената? Не разбирам защо е искано увеличение.
11
7
 
15
 
! Отговори
малко поскъпва даже преди 10 месеца
Нали викахте "времето е наше"?? Пада ви се!!!
10
3
 
26
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Ха че как. Нали изборите свършиха. Вие не знаете ли какво става след избори? Овце.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия си играят с огъня. Ама водата няма да им стигне този път!
8
3
 
13
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
Ама разбира се! Вие пък сега и вода ще ми ползвате! Изобщо не сте еко!
7
2
 
17
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
Водата вече гони Пилешкото, до Края на Мандата - ще Гони Свинското!
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Промяната дойде, евроатланти,ъм и див капитализъм. При Бай Тошо как беше толкова евтина водатс си остава мистерия.
5
3
 
10
 
! Отговори
ЕвроАтлант преди 10 месеца
Ние вече Не се Къпеме Изобщо - няма Съветски Газ и с кво да си Топлиме Водата, а Жените ни са от тези най-модерните, Последен Модел от тези Новите с Пеениси!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз и без това се къпя веднъж седмично. Само в неделята. А и то е вредно да се къпеш всеки ден - изминваш ценни бактерии по кожата, които са полезни за организма. Затова само в неделя.
3
4
 
18
 
! Отговори
Айде Погледнете си преди 10 месеца
Водомера Преди и След Къпане и си сметнете Вече 1 къпане колко ще Ви струва и това без Саапууна дето вече най-евтиния е Левче и се топи точно за 1 къпане, а да не говорим за екстри като Шампоан и т.н. а като сложите и ток и перилен препарат и още вода и да се Изперете - това е Геноцид!
2
6
 
23
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 10 месеца
Чудесно, все повече и повече ще посмръдва в градскио транспорт.
1
3
 
22
 
! Отговори
Господ да Ви Убие преди 10 месеца
БезБожници!