Скъпи зеленчуци: До 385% е скочила цената на водата за напояване

Методиката не е прозрачна и легитимна, твърдят земеделци
31 юли 2023 14:36, Анисия Иванова
11
Скъпи зеленчуци: До 385% е скочила цената на водата за напояване
Снимка: БГНЕС

Земеделци алармират за скандално високи цени на водата за напояване, които държавното дружество "Напоителни системи" е определило за тази година.

"Искаме водата да дойде при земята, да има създаден фонд "Мелиорации", който да се грижи и да няма заплаха за нито един производител под каквато и да е форма, и всеки производител, желаещ да произвежда плодове и зеленчуци, да има неограничен достъп до вода", заяви пред БНР Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

"385% е най-високото увеличение на най-високото 4 стъпало, където цената достигна 2,2 лв. за кубик, макар и в ограничени количества. Това е положението, въпреки че след нашия протест беше обещано, че ще бъдат намерени средства в рамките на 16 млн. и тези средства ще осигурят безплатна вода за всички консуматори. Тези средства са нотифицирани в Брюксел, но все още не е намерен начинът да бъдат изплатени, така че да компенсират всички земеделски производители по един справедлив начин. В момента предложението е всички да бъдат компенсирани с 80%, което означава, че ножицата на големите цени остава отворена и несправедливото разпределение между земеделските производители също. Това означава, че един земеделски производител ще полива ягодите си на цена 8 ст., а в съседното село друг ще полива ягодите си на цена 1 лв., а в същото време и двамата оперират на един и същи пазар, което е изключително несправедливо", обясни той.

По думите му разпределянето на 16-те милиона не зависи от "Напоителни системи", а от Министерството на земеделието и ДФ "Земеделие". Според него цените трябва да бъдат актуализирани, да се направи работна група за разпределянето на тези средства, както и да се направи национална стратегия.

"В една много трудна ситуация сме. Спекулативните цени, които бяха съставени през януари - февруари тази година, сега трябва да се плащат. Методиката не е прозрачна и легитимна, защото не е разписана от МС, а самите цифри вътре също са спекулативни - избрани са най-високите цени от сезон 2022 г.".

"Голямото притеснение идва и от това, че узаконявайки тези нерегламентирани спекулативни цени ние изпадаме в едно притеснение за следващата година, защото за тогава никой не казва, че ще има подобни 16 млн. помощ и никой не казва, че това ще бъде възможно", каза още земеделецът.

Ако не бъдем чути, най-вероятно ще трябва да предприемем други мерки, които да направят така, че да бъдем чути, заяви Божидар Петков. Той се надява обаче на среща и че с диалог ще могат да се решат всички проблеми.

 Друго притеснение на земеделците е свързано с това, че има закон, който предвижда наказание до 2 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хил. лв. за хора, които използват поливна вода без разрешително от МОСВ, отбеляза още той.  

"В България доставката на вода не е само от "Напоителни системи", тя покрива едва 1/3 от площите в страната. Другите поливни площи се осъществяват от самите земеделски производители. Получаването на разрешително от МОСВ понякога става много бавно и трудно, а и много скъпо. Там също виждаме редица недомислици, защото няма диференциация между минерална вода, вода за поливане и вода за питейни нужди, всичко е под общ знаменател. Имайки такъв закон, който ако го активира министърът на околната среда и водите, ние се опасяваме, че буквално за една нощ може голяма част от нашите членове да бъдат подведени под съдебна отговорност. Това силно ще застраши както нашата работа, така и цялата система".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 6 месеца
В Тайланд има изразен сух сезон между ноември и април освен крайния юг близо до границата с Малайзия, където валежите са значителни през цялата година. Особено сухи са месеците от декември до февруари. В Тайван подветрените западни райони имат изразен сух сезон през зимата.
8
1
 
0
 
! Отговори
7 преди 6 месеца
Поправка . в Тайланд. Извинявам се. Регионът е същият.
7
0
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 6 месеца
Вие имате ли основно образование? Знаете ли къде е Тайван и какъв е климатът там? Какво е количеството валежи?
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Водата за напояване в Тайланд е безплатна. А язовирите и каналите изградени там са многократно по-големи от БГ.Защо при тях нещата стават, а у нас не ?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази година българските домати и праскови от пазара са поливани само от отпадни води. Имат вкус на екскременти. Да си ги ядат тарикатите, големи земеделци
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не може да искате вода "в неограничено количество" безплатно или на много ниска цена. Водата трябва да се цени. В поне половин България има проблем с водоснабдяването. Нужни са инвестиции и за бита, и за напочване.Но не може "в неограничени количества", и не бива. Друго. Както ловците имат задължение да подхранват дивеча, така и едрите земевладелци трябва да имат задължение да садят гори, ивици дървета и др., спомагащо за задържане на водата.Нужна е всеобхватна грижа. При нас 3 г. почти не валя.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не забравяйте че цената на слънцето също скача всяка година
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 1 - МАй контра-контранастъплението го контрира контранастъплението ...
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
контранастъплението как деля :)))))