Банките обслужват безплатно сметките за заплати и пенсии

Ново правило
1 сеп 2023 07:02, Росен Стойчев
42
Банките обслужват безплатно сметките за заплати и пенсии
Снимка: БГНЕС

От днес банките са задължени да предоставят безплатни услуги по сметки за заплати, пенсии и социални плащания, но само през банкомати на обслужващата банка.

Още по темата
Това стана възможно с промените, гласувани със Закона за бюджета за тази година, съобщи БНР.

Други промени задължават работодателите с повече от 100 наети лица да изплащат заплатите по баков път.

Хората с доходи от труд, пенсии, стипендии и социални плащания ще могат да си откриват специална платежна сметка за безтаксови услуги като внасянето на пари по сметката, тегленето в брой от гише или от банкомат, но само на обслужващата банка. Другите условия - клиентите да ползват само една платежна сметка за основните парични операции, както и да нямат друга платежна сметка в банката, чрез която използват платежните услуги.

Банките твърдят, че са готови да работят по разписаните от Финансовото министерство правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: банкоматпромяна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Моята си е безплатна от 2003. Бях на някакъв експериментален план, който после премахнаха, ама си трая да не се усетят от банката.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 34 - Ако е така, значи е поредното недомислено нещо, ама разгласено на висок глас. Ами да направят вече наличните сметки безплатни, ако по тях хората си получават заплатите или пенсиите.
31
1
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 7 месеца
Няма смисъл да ходите друг ден.условие е да нямате никаква друга банкова сметка. Ако сега имате сметка/ дебитна карта нямате право на безплатната.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Към момента, въпреки че трябва да влезе в сила от днес, банките нямат информация и не откриват такива сметки, това е информацията от една от най-големите банки в страната след като чаках един час за тази услуга, казаха да отида друг ден.
29
0
 
8
 
! Отговори
Я да попитам преди 7 месеца
На кое място в света сме по свобода на словото?Защо господата модератори тук трият информация, която би била полезна на останалите читатели? Оо, сетих се, защото засягам интересите на най-големия телеком в България. Не може така, я. По-добре да си пусна жалбичката в КЗП, да попълна два тома хартия и документи, за да ми кажат в последния ден за отговор на жалбата, че жалбата ми е неоснователна, защото така.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ясно "Написано е ясно: Да НЯМАШ друга сметка в същата банка!" - това друго означава. Офшорни сметки нали знаем КОИ са с офшорните сметки!
27
1
 
3
 
! Отговори
Ясно преди 7 месеца
Написано е ясно: Да НЯМАШ друга сметка в същата банка! Такъв човек в България не съществува. Т.е. никой не отговаря на изискването.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следете си депозитите в ЧУЖДИТЕ банки - вземат и НЕобявени такси!!! Грозно и непочтено е!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направо не ми се вярва,че е предприета мярка в защита на хората.Дали не са измислили някоя друга вратичка за събиране на такси,ще видим.Дано поне веднъж направят нещо в полза на обикновения човек
24
1
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 7 месеца
Защото ЦЕЛТА Е ДА СЕ ТОЧИ ОТ БЕДНА БЪЛГАРИЯ / и не само/, но НЕ ОТ ВБР ИЛИ ОТ САЩ. ТОВА СА ЧУЖДИТЕ БАНКИ. ВЪПРОС НА ПОЛИТИКА. :))))
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До анонимен "ТАКСАТА ЗА ТЕГЛЕНЕ Е НИЩОЖНА ОТ БАНКОМАТ НО НА КАСА БЕ 10%" - като не разбираш не пиши. Между банките е цакане за обслужване на не техен клиент и катефорично ти казвам, че Fibank дере от всики не клиенти ако теглят от техните банковами 5,00 лв. Отедлно се начисляват такси чрез покупка и плащане с карта за банките РАЙ на транзакциите и комисионите на всяка отедлна трансзакция!
22
1
 
31
 
! Отговори
Шишо преди 7 месеца
Защо във Великобритания няма такса поддържаме на сметка, такса теглене от банкомат, такса теглене от гише (до определена сума), такса закриване на сметка, такса за разпечатка по движение на сметка (всеки месец банката изпраща безплатно извлечение от сметката по имейл) и т.н.?? Банките печелят от парите които депозираме в тях. Ако не могат да управляват добре парите от депозитите, нека фалират. Стига с тези политически протекции.
21
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
ТАКСАТА ЗА ТЕГЛЕНЕ Е НИЩОЖНА ОТ БАНКОМАТ НО НА КАСА БЕ 10% ОТСУМАТА КОЯТО ТЕГЛИШ. ПО ВАЖНО Е И ПО ГОЛЯМА Е МЕСЕЧНАТА ТАКСА ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА СМЕТКАТА ПО ТАЗИ КАРТА.
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Банките ви обират - живея на запад и за 22г банката никога не ми е взела такса теглене, обслужване, депозит, месечни и подобни. Нула такса а в БГ как е? Най-бедните офци ги стрижат най яко. Спете още, беее бееее
19
2
 
9
 
! Отговори
Работник преди 7 месеца
Заплатите трябва да се плащат на ръка от предприятията!Тука като няма банкомат на банката теглим от други и пак същата работа!От офиса на банката като теглих повече пари от заплатата си ми удържаха Басий и таксата...тоест ограбват ми заплатата за която съм работил,тя и без това есмешна!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Друга тежка пречка е, че самите банки реално саботират базовата сметка. Преди няколко години асоциация "Активни потребители" направи проучване на прилагането на въпросните сметки и разкри по метода "таен клиент", че банките ползват какви ли не трикове, за да откажат клиента от този вид услуга. Например обясняват на хората, че трябва да предоставят документ, че са социално слаби, макар такова изискване да липсва в законодателството.
17
1
 
12
 
! Отговори
Кой преди 7 месеца
Знае каква е уловката. То ще се разбере, но...късно е чадо адово.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз дори и в момента съм без такса, също плащам сметките напълно безплатно от телефона и от банкомат не съм теглил още от преди корона кризата. Когато Булбанк искаха да ме цакат с такси просто се поинтересувах и минах в ОББ.
15
2
 
5
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 7 месеца
До АнонименДа искат да централизират всичко около банките, тотален контрол след години. Гответе се за отпор
14
1
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
Всички имат вече открити сметки, защото повечето са с кредити. Следователно почти никой няма да получава тази услуга безплатно. Ще ми купи колело, ама един друг път.