Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София

Националният им протест е обявен за безсрочен
15 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
513
Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София
СНИМКА БГНЕС

Над 20 асоциации в земеделието обявиха снощи, че започват безсрочен национален протест от 18 септември. Решението беше взето от инициативен комитет, който се събра във великотърновското село Арбанаси, предаде БНР.

Земеделците твърдят, че решението на парламента и на правителството да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство.

Земеделският сектор обяви, че прекратява преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, без да се уточняват къде и кога.
На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на срещата в Арбанаси.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: "Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта".

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българина не се научи , КАК СЕ ПРАВИ ПРОТЕСТ ,..И ТОВА СИ Е . Нищо не научихме от гърците . Протест не се прави само един час или един ден , прави се до ПОБЕДА .По-добре би било чъобще да не се прави , ако пак , днес са 20 000 , утре - 2 000 , а в други ден 20 протестиращи !
360
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гендърен протест с трактори!
359
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Костадинов може да е премиер само на Варненската народна република, но това зависи не е от него, а от Путин. И без това софиянци ходим на Бяло море, а сме оставили Черно море за руснаците и техните поцелуйковци като Копейкин!
358
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да се забрани тотално вноса! Това е.
357
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Забранен вноса от бая време цената не е скочила? Ниска цена на борсата те !? Кво чакат
356
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държат на склад не продават на борсови цени!?! И внос да нямало!?! Айде у лево
355
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Костадин Костадинов - премиер!
354
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналата година зърнарите са изнесли с 58 % повече пшеница, а са получили с 94 % повече пари. Не си спомням да са почерпили :) Едни години са по-добри, други - по-лоши. Как са откъм благотворителност тези бейове.
353
13
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Не подменяйте темата. А отговорете на въпроса защо другите държави от Източна Емропа не вдигат забраната и то не само за зърно. Там е заровено нучето .
352
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АНГЕЛ 367 Тогава да забранят вноса, а да им спрат субсидиите.
351
7
 
16
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 7 месеца
Не че ги подкрепям като цяло Зърнарите. Техния бизнес по напълно несправедлив начин е в пъти по доходоносен от отглеждането всички всички видове култури. Получават огромни субсидии докато производителите на домати , картофи и лук на пример не взимат нищо ! НО що се отнася до въпросния казус ги подкрепям защото всяка стотинка за режима на Зеленчука означява подкрепа за него и прогнилата му държава!
350
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С какви очи търсят подкрепа зърнопроизводителите, като винаги са продавали на нас най-ниското качество на високи цени със субсидии и от бюджета, т.е. от нас?
349
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До j 355 Украинското зърно, ако беше качествено, нямаше да го дадат на нас. Няма как наши търговци да правят реекспорт. Чужденците не са балами. Не пишете глупости!
348
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 354 Искахте да манифестирате след Чернобил, а не искате обеднен уран :)
347
5
 
10
 
! Отговори
sev преди 7 месеца
Ще гледаме протест на недоволни милионери и мултимилионери. Интересно с ролсройсите, бентлитата и мазератитата ли ще дойдат или ще платят на разни отрудени хорица екскурзия до София.
346
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
До j 355 Ще им намали цената на 1/4 от продукцията, която е лоша :) 3/4 ще си продадат на добри цени. На нас така или иначе ни продават ниско качество. Защо да не е на ниска цена? Те да си изнасят и другата 1/4 в чужбина, ама няма кой да им плати цена за първо качество за пето качество зърно.
345
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един имаше смелоста да каже нещо и му затвориха устата .Илчовски !
344
5
 
8
 
! Отговори
Глок преди 7 месеца
Спрете субсидиите на тези нагле..и,не искам да виждам оядени комунисти като Бенчо Бенчев и др.подобни!!!Стига
343
6
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 месеца
Гледам, че доста хора тук плюят земеделците на зърно и наивно си въобразяват, че като дойде украинското и то автоматично ще намали цената на хляба!
342
6
 
7
 
! Отговори
Bri4kata ще е там преди 7 месеца
Известния ютубър Бричката ще посрещне зърнопроизводителите в специален епизод ТОП 50 на най - скъпите автомобили в Света на протест в София . С любезното съдействие на група "разорени" рекетьори зърнари