Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК

Контролът ще бъде в постоянен, обеща министърът
18 сеп 2023 18:52, Анисия Иванова
239
Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК
Снимка: БГНЕС

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Още по темата

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите или сме най-умни или най-глупави. Първото си личи от делата и техния замисъл, но второто обаче винаги разбираме по резултатите.
120
1
 
19
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Поне ще се спести електроенергия като светнем в ноща за улично осветление
119
1
 
19
 
! Отговори
так точна преди 7 месеца
Ако не го ядеме забравете за Шенген.Ще бъдем и глобени.Всияки 7милиона българи влизат в черния списък на МАГНИТСКИ и дедо бАЙДън ще ни изплющи.
118
1
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Ако отлежи в складовете -4 милярда години ще е идеал за ядене
117
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А вноса на руски петрол на 60 долара, защо то отменихте? ЕС нали ни разреши? Тунджата мина вече 3 лв на бензиностанциите скоро ще последва и ново увеличение на всички основни храни и услуги
116
3
 
7
 
! Отговори
СуперЗрънчо преди 7 месеца
Ще ядете украинско зърно какво ще правите като огладнеете.Гладът като ви налегне веднага ще отидете за хляб до магазина.Гладна мечка хоро не играе.
115
1
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Уран-238 (238U) е най-често срещаният в природата изотоп на урана. За разлика от уран-235, уран-238 е много по-стабилен изотоп има период на полуразпад от 1,41 × 1017 секунди (4,46 × 109 години, или 4,46 милиарда години) и е много по-слабо радиоактивен.
114
1
 
22
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Кирчо толупа и кокорчо с ристе наж ли кога ще ядьт тия продукти , точно никога
113
0
 
19
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 7 месеца
Оставка,п0длоги!!!
112
1
 
24
 
! Отговори
//? преди 7 месеца
Когато стана аварията в Чернобил комунистите покриха всичко .Народа се хранеше с заразени храни най вече зеленчуци и плодове.После бум на ракови заболявания.А те в политбюро на БКП консумираха само специални и проверени храни.Сега е същата работа.От тези храни внос от Украйна заразени или незаразени Толупа,Кирчо,Кокорчо няма и да помиришат.
111
1
 
17
 
! Отговори
Вьзмутен преди 7 месеца
Ако - бкп , навремето бе внесло жито от украйна след атомната аварияЗапада щеше да уреве целият святНо сега да го предлагат на нас могат
110
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Видимо ако се съди по коментарите народа не иска това украинско жито.
109
1
 
10
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Вие гласувахте или не гласувахте за европейските ценности на - буцо , шиши и кирил , що ревете сега
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този *** ни взе за ***, значи утре всички които не харесват кабинета и начина им на комуникиране и политика трябва да излезем да им покажем колко са нещастни и глупави и да ги подтикнем да освободят властта за която са недостойни!
107
0
 
27
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Африка не го иска , даже щото е хубаво - даже страна от третият свят вече не сме
106
0
 
21
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Вътев, ти си поредният предател.
105
0
 
27
 
! Отговори
Баси лъжите преди 7 месеца
Лъгаха ни преди една година че в Африка ще измрът от глад без това украинско жито, а сега ще ни глобяват и пращат танкове за терористи ако не им го изядем ние българите!!
104
1
 
23
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Унгария , полша , словакия , румьния няма да ядьт тия *** но имат правителства
103
1
 
28
 
! Отговори
ЕС ли ще ни глобява? преди 7 месеца
Значи ти влизаш в един икономически съюз със ясни правила и закони за общия пазар на Еврозоната, после некаква Комисшя нелигитимна решава да пусне който си поиска на този пазар безмитно и без да отговаря на критериите за членство и стоки, пък после тебе те глобяват ако протестираш!!! Баси диктатурата!
102
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да ама то от жито не се прави само хляб ами и много други неща.Няма как да знаеш кое от какво зърно е.Никъде няма да пише хляб от укрозърно или бира, брашно или друго.Просто ще се яде на поразия и така.