С 23% e нараснал средният размер на пенсиите

Ново проучване
19 сеп 2023 13:34, Росен Стойчев
43
 С 23% e нараснал средният размер на пенсиите
Снимка: БГНЕС

Средният размер на пенсиите за стаж и възраст е нараснал с над 23% за година, отчитат от Националния осигурителен институт в информация за изпълнението на бюджетите на социалноосигурителните фондове, администрирани от института, към края на август.

Още по темата

Към 31 август 2023 г. общият размер на отчетените приходи е 7 295,7 млн. лв., което представлява 65% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 887,8 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2022 г. Общо отчетените разходи възлизат на 13 968,9 млн. лв. или 64,1% от общо заложените за годината. Спрямо август 2022 г. разходите са с 2 625,1 млн. лв. повече.

В структурата на общите разходи най-голям дял заемат разходите за пенсии, които са в размер на 12 390,5 млн. лв. Тези разходи са с 2 675,2 млн. лв. или с 27,5% повече спрямо отчета за първите осем месеца на миналата година. Броят на пенсионерите за август т.г. е с 2 098 лица по-малък в сравнение този за същия месец на предходната.

Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за август 2023 г. е 825,87 лв., което е с 0,43 лв. повече от този размер месец по-рано. В сравнение със същия месец на 2022 г. средният размер е нараснал със 146,67 лв. (21,6%). Средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на един пенсионер за август е 907,83 лв. Той е 0,38 лв. по-висок от размера за предходния месец и със 172,81 лв. (23,5%) повече спрямо отчетения среден размер през август 2022 г.


43
Още по темата: проучванепенсии
Още от Страната
Предлагат патентен данък за заведенията според местата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 30 - Защото тоя, с голямата пенсия си я е заработил. Увеличенията ги дава държавата. ти, като си с малка пенсия, с какво си по-заслужил да ползваш държавни пари, а другият човек - не? Щом ги раздава държавата, всеки трябва да получи. Най-малкото, защото тия с големите пенсии са внасяли повече в държавния бюджет от тези с малките.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Доста се вдигнаха пенсиите, след като Бойко Борисов падна от власт. Лошото е, че ГЕРБ се върна на власт и заплатите и пенсиите спират да се повишават.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 30, а ако вдигнат на всички, а на теб не я вдигнат... честно ли ще е? Нали на всички ни удържат според дохода. Какво да е основанието да не ти индексират пенсията справедливо както и на останалите? Ако е така, значи и на тези над МОД трябва да не им удържат колкото на останалите, а по-малко. нали искате социална държава. Ей това е социално. на всички според дохода и внесените осигуровки. Твоето е дискриминативно!
28
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да попитам защо е необходимо пенсиите от 2-3000 лв. да се вдигат, то като заплатите един получава 7000, а друг 1000 и водят средна 4000 лв.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 28, детайли. Пенсията се определя според приноса. Има формула и стратегия. Дали ще го наречеш определяне на размер или принос е едно и също. Ако методологията се промени, ще се промени и приноса. С други думи, скатаваш се == на ниска пенсия и никой не ти е крив. Плащаш си на МОД и получаваш нормална пенсия. Пак казвам: никой никога не ни е обещавал, че пенсията ще ни стига за "нормален живот". Всеки един от нас е отговорен сам за приходите си и разходите си. Не чакайте някой друг!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 24. Така са го оценили НАП и НОЙ а не че приноса му е малък. Прави разлика.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До задача - А защо реши, че офицерите лежат? Точно по соца офицерите военни летци летяха на три смени - първа, втора и нощни полети. Това се редуваше. А знаеш ли колко от тях си отидоха, не дочакали да получат поне една истински заработена пенсия заради разните му тавани? Ако е имало някой лежал, 99 около него са работили. И не става въпрос единствено за летците. Най-лесно е да се хвърлят обвинениа на аЛангро, както казва нашият учен харвардец на правилен български.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До задача, тази задача я постави на НАП и НОЙ! Ако не ти харесва стани и ти офицер. Кой те спира? Ако искаш таван на пенсия, ами осигурявай се на МОД. Кой те спира? Все някой друг ви е виновен, нали? За това сте бедни и неграмотни!
23
4
 
2
 
! Отговори
задача преди 2 дни
Офицер лежал през социализма и станал комунистически главатар получава пенсия 3 000 лв. Колка му е приноса ?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 28, приносът го оценява НАП и НОИ, не аз. Щом пенсията е малка на някого => и приносът е бил малък. Ей толкова е лесно :)
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До БЪЛГАРИН. Що пискаш като женичка бе ?
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всеки пенционер го интересува само и единствено конкретно личната пенсия. Средната си я разправяте там на вас си щом толкова ви интересува.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До БЪЛГАРИН - Къде ги видя тия безскрупулни пенсионери? Всички, дето съм срещал и познавам са в пъти по-възпитани и културни от днешното ни общество. Какво толкова ти правят хората?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Anonim, на всеки според приноса. така е честно! Не считам, че е редно да се вземе от едни и да се даде на други. Ако си допринасял малко, то е редно и да получаваш малко. И пак казвам, никой не е обещал, че тези пари ще стигат. Както на тях, така и на мен не ми е обещано! Не, не се срамувам да мисля критично и да защитавам всеки, който е внасял и сега получава. Ако си се правил на тарикат и си скатавал .. си заслужаваш да си на опашката. Нека всички на минималка да се замислят сега!
17
3
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 дни
ДА И АЗ СЪМ БЪДЕЩ ПЕНСИОНЕР, НО НА ДА ЛИ ЩЕ СЪМ НАГЪЛ, ГРУБ И БЕЗСКРУПОЛЕН СПРЯМО МЛАДИТЕ ХОРА
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Утре всички пищящи срещу пенсионерите, ще са пенсионери, да мислят какво правят и говорят.
15
4
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 дни
До До БЪЛГАРИНИ АЗ ТОВА ИСКАМ ДА ВИ ОБЯСНЯ ЖИВОТА ПРЕДИ И ЖИВОТА СЕГА ЗНАМ ЧЕ ЗА ВСИЧКИ Е ТРУДНО МОИТЕ ПОЗДРАВи !!!!!!!!
14
4
 
4
 
! Отговори
До БЪЛГАРИН преди 2 дни
Факт, така беше. Живетот беше някак подреден и спокоен. Заплати около 90-100 и нещо си лева масово, но стигаха. Почивка на море лятото, не по 3-4 или 5 дена, а най-малкото две седмици, после и на планина. Всякакви лагери за почивка на децата, истинска храна. Е, банани ядяхме по нова година, ама не сме преритвали за тях. И бяха къде по-истински банани от днешните безвкусни, дето целогодишно ги предлагат. същото и с портокалите. За рафтовете, пълни с шарени ***, няма да пиша и за храната днес.
13
2
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 2 дни
а цените с колко скочиха ???
12
4
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 дни
До AnonimМОЖЕ ДА СТЕ ПОСТРОИЛИ ВСИЧКО ТОВА ,НО ИМАХТЕ ВСИЧКИ ПРАВА В ДЪРЖАВАТА , АНИЕ САГА ЕДВА ИЗКАРВАМЕ МЕСЕЦА С 800ЛВ ЗАПЛАТА ДА НЕ ГОВОРИМ ,ЧЕ НЯМАМЕ ОТПУСК ИЛИ БОЛНИЧЕН АКО СИ ГИ ПОИСКАШ ВЕДНАГА ТЕ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ РАБОТА , А ВИЕ СИ ЗНАЕХЕ ОТПУСК КОМАНДИРОВКИ ПРАЗНИЦИ