Големите въпросителни около минималната работна заплата

Икономисти обясняват за опасностите
6 окт 2023 11:16, Росен Стойчев
25
Големите въпросителни около минималната работна заплата

"Това е задължително, защото има промени в Кодекса на труда, които бяха приети с огромно мнозинство от всички партии, които задължават това повишение да се осъществи. Там има нюанси, то трябва да е по-високо, не може да се връща назад. А дали е необходимо? Не е необходимо, тъй като създава още по-голямо неравенство в различните региони на България, тъй като нивото на средната работна заплата на региони като Видин, Монтана, Благоевград застрашително се приближава до нивото на минималната работна заплата", каза икономистът Михаил Кръстев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му това може да доведе до съкращаване на хора.

Още по темата
"В малки населени места често е случаят, че хората се издържат от сива и черна икономика, защото нямат друга алтернатива. Защото нямаше кой да ги наеме на МРЗ, а пък сега съвсем. Но има и нещо друго - вече се вижда, че има забавяне и спад на производството, спад на износа, спад на вноса. Това означава, че икономиката въобще не е толкова стабилна, колкото ни се иска. По всяка вероятност дори Еврозоната е в рецесия. Това рано или късно ще достигне до нас", категоричен бе Даниел Василев.

Според колегата му всяка политика, която в България се представя като социална, много често се оказва антисоциална.

Даниел Василев е на мнение, че страната ни трябва да ограничи разходите: "Не може постоянно да трупаме с дефицити - да харчим повече, отколкото събираме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: обявизаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
България днес преди 6 месеца
Когато законите защитават частната собственост и семейното предприемачество, а бандитите работят в затворите, за да си плащат издръжката, ТОГАВА МОЖЕ ДА ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПРОМЯНА ! ПРИ СЕГАШНИЯ БАНДИТИЗЪМ КАКВОТО СЕ ПРОИЗВЕДЕ, ИДВАТ БАНДИТИ И ГО ОГРАБВАТ БЕЗНАКАЗАНО, ЗАЩОТО ПОДКУПВАТ КЪДЕ ЛИ НЕ ! БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, СЪД И ЗАТВОРИ ЗА БАНДИТИТЕ ! В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА НАУЧАТ, ЧЕ НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ ОЗНАЧАВА БОГАТ НАРОД !
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До икономист 20. Въшки се конкурират.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези коментиращи в студиото живеят в някакъв техен измислен свят, нямаш нищо общо с реалността. Лошото е, че вероятно са им платили да си говорят небивалиците.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, бизнесменът оставя бакшиш 100-200 лева в ресторанта, да се покаже богат пред новата любовница, а на работника му се свиди да даде. Може ли така да се излагат великите андрешковци бизнесмени? Да се хвалят колко са богати из световните курорти, а на работата си и пред държавата си да се правят постоянно на бедняци за съжаление. Бизнесменът трябва да показва колко е богат пред работниците и държавата си, пред данъчните. Да се хвали колко е богат и колко много данъци и високи заплати плаща.
20
4
 
0
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
До 10: И друг път съм го обяснявал, но както и да е. В Пловдив работодателите са принудени да дават по-високи заплати за един и същи труд спрямо по-малките градове, защото там конкуренцията на пазара на труда е по-висока. Повече работодатели се конкурират за недостатъчен брой кадри, а и възможностите за картелиране между повече на брой субекти също стават по-трудни. Ето защо в Пловдив заплатите ще вървят по-бързо нагоре.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Излиза че в бизнеса работят само неквалифицирани работници, или казано некад- ници, в същото време имат глад за кадри.. значи със едно по хубаво повишение ще се отървете от нвквалифицираните имще намерите по добри кадри къв е проблема тогава?Васил Велев да се откаже от заплатата си и пенсията си че да има за държавата,че като му слушам кви ги дрънка е за въжето
18
7
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 6 месеца
Ехей, вие какво, искате да взимате колкото мен ли? Малко сте нагли :) Нали не страдате от илюзията, че всички са равни?
17
3
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 6 месеца
Лично аз ако се спазваха наистина европейски норми изискванияПри подобен жизнен стандарт на бьлгарина като страните от третият свят, щях да освободя бьлгария от членство в - ес, за да не бьде в тежест на останалите страни членки
16
3
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Нито стотинка повече за робите ! Това е девизът на управляващите ни и бизнесмените в Република България . Хората от български произход са " овце " и трябва така да се третират . Банкерите и банковите служители заедно с мобилните оператори и техните служители ще трябва да се грижат да въвличат в престъпните схеми и практики на управляващите , бизнесмените и съдиите обикновените хора от български произход .
15
4
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 6 месеца
След др костов от - сдс, червеният приватизатор викаше - 12ч дневно за никакви пари - ако искаш - 5 *** по гладни и от теб, чакат за местото ти - сега бих казал - по добре гладен и отпочинал, отколкото гладен и разнебитен
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С по-високите заплати работонаемателите ще намерят по-добри работници. Все нямало работници, но искат да кажат, че няма работници за минималка. Производителността на труда зависи от работонаемателя. Пример: Работонаемателят е дал лопата на работника и иска той да произвежда, колкото багер. Работонаемателят може да слезе от автомобила и да се придвижва пеш. Ще го обвиним, че е некадърен да върви колкото кола. Мързелив е, некадърен е, бавен е, не иска да върви бързо като кола.
13
4
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 6 месеца
Ние сме по бедни като доходи на работещ и от доста африкански страни, на цени по високи от германия - ако не се повишава раб заплата - ще останат само червените приватизатори, да си бачкат сами
12
4
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 6 месеца
Аз съм икономист-статистик, работя като статист в една строителна фирма, работа ми е свързана с прогнозиране на фалит, статистическо прогнозиране на труда, строителните работи и т.н., получавам 9000 лв. чиста пара.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 10 : Май някой те е заблудил че равенството е реалност?
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С какво прозводството на копче у Видин предполага заплащане на по-малко труд за производство отколкото производството на същото копче по същата технология у Пловдив където трябвало да се плати повече за същия труд. Ако господата самоназначили се за икономисти ми го обяснят ше си ударя задните части у таваня.
9
2
 
4
 
! Отговори
Еп1Невидима заплата преди 6 месеца
В новата конституция на герп/дъпъсъ ще бъде регламентирано робството, при какви условия може да се работи без заплата само срещу ваучери за храна.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както и да го въртят и сучат все не е тъмън пустите му и икономисти. И дрънкат глупости за да замажат нещата.
7
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
До 2: Напротив, в частния бизнес има много повече хора на минимална раб. заплата. Иначе защо все се обявяват против нейното увеличение? По плана се раздават основно евро пари, и нещо трябва да се свърши за тези пари.... А има и институции, които следят какво се е направило. Друг е въпросът дали парите ще се похарчат възможно най-целесъобразно.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сивата икономика изкривява статистиката. Никой не работи за минималната, ама се осигуряват на нея масово. Единствено държавни служители може да има на минимум ама те и толкова не заслужават.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така като гледам доста малки и средни фирми в провинцията където и без друго няма работни места ще затворят кепенците с тая минимална заплата, защото на всички ще трябва да им се вдигнат заплатите поне със 150-160 лв плюс осигуровките още 70 лв.