Липсата на лични лекари достига критично ниво

Има населени места, където е навъзможно да се намери лекар
14 юни 2024 10:28, Инна Ангелова
55
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз отдавна сигнализира, че има недостиг на медицински кадри в цялата страна, независимо каква специалност са или на какво ниво работят. При общопрактикуващите лекари липсата на кадри достига до критични нива, алармира д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

Личните лекари намаляват драстично, основната група е над 50+ години и все още работят. Това означава, че след няколко години, когато тези лекари се пенсионират, проблемът още повече ще се изостри.

"Общопрактикуващите лекари са много неравномерно разпределени на територията на страната - има населени места, където е почти невъзможно да се намери личен лекар и то не защото не желае, а защото не може да се клонира. От всичко това има много негативни последствия, за които ние отдавна сигнализираме", добави д-р Брънзалов.

По думите му, най-малко лични лекари има в област Търговище - 51, в област Кърджали те са 69, във Видин - 80, в София са 864.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: лекарБЛСмед сестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
Ами... преди 1 месец
....викай и жена си , бе да си лежите в болницата за без пари......така и бибитките ше са ти безплатни!
53
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
....Е...ЗНАЧИ СИ МОЖЕТЕ И БЕЗ ЛЕКАРИ....ХА,ХА,ХАААА.....ВИКАЙТЕ ВРАЧКИ ТОГАВА!
52
0
 
3
 
! Отговори
52 преди 1 месец
До СМЕХ...Е какво му беше лошото. Спиш си в собствените чаршафи и дишаш с твоята си възглавница. И сега си носим чаши, лъжици, тоалетна хартия и молиштнякоя санитарки да ти помогне за личния тоалет, ама срещу кеш.
51
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
СТАРАТА СИСТЕМА , БЕШЕ НАЙ-ДОБРАТА , КОГАТО СИ НОСЕХМЕ ЧАРШАФИ И ВЪЗГЛАВНИЦИ В БОЛНИЦАТА И ПО ДАМАДЖАНА С РАКИЯ ЗА УПОЙКА --ЗА НАС И ЗА ДОКТОРА...!!!
50
1
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 1 месец
А защо трябва да взимат такса. Нали взимат заплата? Аз трябва ли да искам всеки който влиза в магазина за хляб и мляко, да му взимам такса вход?
49
0
 
2
 
! Отговори
От личните преди 1 месец
Лекари, няма никаква файда. Гара разпределителна. Ако ме корем, няма да отида на зъболекр!Да се върне старата система. И спешна помощ по районните поликлиники!
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време имаше "разпределение" и се покриваше със специалисти във всички области и отрасли на икономиката. Въвеждането на разпределение сега, ще реши проблема.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен И тоалетни нема.
46
2
 
7
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Ще липсват не само лекари или други медицински специалисти - ами и други изобщо и други специалсти, понеже не се гласува на избори. И така остава да управляват статуквото - сглобката или както там ги наричате.
45
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Такса при лекар -един лев Такса за тоалетна един лев Правете си сметка колко уважавате лекарите
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паметник на убиеца на нашите фашисти във филма "На всеки киломентър" няма да правиме. Паметникът ще е на Велинкси - нашият борец срещу комунизма.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Индийците ще дойдат за нашите европейски заплати и по-добър живот, бели жени, кока. Ще ви лекуват.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега е като при капитализъма преди 9 септември 1944 година. Всички платени лекари са на Жълтите павета в София, при дедовците на днешните софийски фашисти от Промяната и Дебе. Затова на тях им харесва монархофашизмът. А Стефан Данаилов е руски агент на Всеки километър и политик от БСП. Той убиваше нашите фашисти, нашите дедовци, нашите герои във филмите.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българинът няма нужда от лекари, той не ги уважава(има донякъде право), но все пак.
40
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До не виждам никаква - не заслужавате никакъв лекар, вкл. и личен.....Ха да те видя със спукана язва и зъбен абсцес......
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До коментар Требва иследвания и има много болести си приличат. Но как преди 1989 г. немаше такива проблеми и просто требва да върнат системата.
38
2
 
9
 
! Отговори
коментар преди 1 месец
Не виждам никаква полза от тези лични лекари. При истински сериозен проблем те са неподготвени и тъй като не разбират почти нищо прехвърлят топката към болниците. А там в болниците почва голямата истинска мъка за пациента или по-скоро за неговите близки търсещи помощ от мафиотите в бяло!
37
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
В Германия внасят лекари от България, ние ще внасяме примерно от Сирия.
36
0
 
7
 
! Отговори
ЛИЧЕН ЛЕКАР преди 1 месец
Ще си внасяте лекари от Пакистан. Може и от Замбия , че са по кръшни.
35
0
 
4
 
! Отговори
Знаете ли преди 1 месец
Киро брейка , селянин с потник в ютуб , е този селянин , го казва от години това , ще мрем като кучета , ние и децата ни ...защото няма кадри , лркари , медсестри и тн. Гласувайте за същите и ще получите от същото ! Кво като си с пачка в джоба , като няма линейка си мреш с пачката в джоба