¬≈» секторът на протест, насто€ва за пром€на на методиката на тока

—праведливо е да се върне стари€т начин на ценообразуване
24 юни 2024 13:03, »нна јнгелова
48

≈кстремно високите цени за балансиране на енерги€та за май 2024 г. създават риск от фалити във ¬≈» сектора и вод€т до застрашаване на финансовата сигурност на пазара и сигурността на системата. «а това се предупреждава в позици€ на јсоциаци€та на индустриални€ капитал в Ѕългари€.

…ордан ¬атковски от —дружението на собствениците на фотоволтаични системи съобщи пред Bulgaria ON AIR, че в среда е организирн протест. “ой ще се състои от 08:30 часа на детелината при главен път –усе-—офи€.

"ўе затворим път€ за около 15 минути. ѕроблемът в сектора е една методика, въведена от  ≈¬–, вл€зла в сила от 1 май тази година. ÷ената за небаланси се повишава десетократно. “ова са 1000%", об€сни …ордан ¬атковски в "Ѕългари€ сутрин".

ƒо 1 май цената за небаланси е била около 360 лв. на мегават. “ози месец е стигнала до 6300, подчерта той.

"јбсолютно непосилно, когато ние май месец фактурирахме на 110 лв. на мегават, а таксата ни балансиране - 103 плюс мрежовите разходи. «а това, което ние сме работили и произвели за ц€л месец, н€ма да получим никакъв приход. »ма колеги, които държат за довнас€не относно тази такса", за€ви ¬атковски пред телевизи€та.

¬атковски допълни, че много сектори са предупреждавали, че ще стане проблем, но никой не е обънал внимание. » допълни, че най-справедливо е да се върне стари€т начин на ценообразуване.

“¬ момента секторът ни произвежда 50% от електроенерги€та на Ѕългарската електроенергийна борса. јко ние фалираме, цената на електроенерги€та ще се покачи в пъти. ‘инансовата експозици€ на българските банки е над 1 млрд. евро", изтъкна ¬атковски.

—поред него са възможни и фалити.

"Ќашата група в момента е над 1000 фирми. ѕроизводителите на такава енерги€ в Ѕългари€ са хил€ди. ћетодиката тр€бва да се промени, да се върне със задна дата от 1 май", насто€ още ¬атковски.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


48
ќще от —траната
јгресивни чайки нападат във ¬арна и Ѕургас, отправ€т се към —офи€ и ѕловдив
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
43
0
 
6
 
! ќтговори
ахам преди 4 седмици
фалирайте и да мир€сваме, че заради вас цените на баланса са такива! Ќ€кой тр€бва да работи, за да ви покрива задниците, когато не свети слънце и не духа в€тър! ƒа, ама той работи посто€нно и му плащаме, защото не може като вас да спира и тръгва за 5 минути! ‘алирайте! ѕазарът ще е много по-добре без вас. јко махнат и непазарните емисии, даже ще има спад на цените!
42
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
¬≈» картелът изнудва държавата. ƒа си спират веитата, за да не плащат. ƒруг ли тр€бва да спира работа заради т€х?
41
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ј този дето се оплаква що не си изключва фотоволтаика, като му прат€т имейла да спира ? ≈стествено ще си плати небаланса/ глобата.
40
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
√инка ¬ърбакова има близо 120ћ¬ фотоволтаик край ѕазарджик, на фиксирана цена 180лв мв/ч как сключи този договор √инка ? “ова е най -големи€т фотоволтаик в Ѕългари€ , кой стои зад √инка? “€ ще си получава фиксирана цена години напред, когато пазара е пренаситен и спират малките централи защото цената на борсата е нищожна, а пон€кога и отрицателна.
39
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо 34. јми ще се стро€т, като равните и плодородните земи не се засаждат, а се дават за ¬≈» или слънчеви панелки и хората им се радват, а за Ѕг домат 8 лв ще е малко.:)) ≈ срещу “≈÷ се надигнаха, замърс€ва, нема лошо. “ези поне са еко, нека се радва народа.:))
38
0
 
14
 
! ќтговори
√Ќ≈¬≈Ќ преди 4 седмици
Ќикой от големите бандити във ¬≈» сектора не е вложил и 1стотинка от джоба си.¬сичко е от фондове ,като още при изграждането бандитите прибират поне 30% от инвестициите!!! акво още искат тези престъпници?ƒо кога ще търпи тези супер алчни и нагли па.разити върху телата си?
37
0
 
9
 
! ќтговори
—обствениците на преди 4 седмици
перки, сега тр€бва да дyxат, за да произвеждат повече ток :D
36
0
 
8
 
! ќтговори
ќфф ,да се омитат преди 4 седмици
“ези разбойници от ¬≈» тр€бва да вис€т по стълбовете на ÷ариградско!ƒерат ни по пет кожи и пак им е малко.ƒанода се задав€т алчните шмекери с откраднатото от всички нас.
35
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
»де€та на ¬≈» е този ток да бъде безплатен и да служи за намал€ване на сметките на гражданите и на индустриалните производства. ƒа ползваш ¬≈» за да печелиш от продажбата на ток е върховна глупост! “ози ток тр€бва да бъде безплатен и да се ползва за създаване на добавена стойност. Ќе да се ползва за ограбване на хората.
34
0
 
8
 
! ќтговори
јйде бе преди 4 седмици
≈лате да видите какъв фотоволтаичен парк се строи между ямбол и ≈лхово на международни€ път за √ ѕѕ ,Ћесово ,.... на 800 декара абсолютно равна и плодородна зем€ ! » тези сигурно и те ще протестират че са на загуба , за да може ние с гайдите да им покрием загубите ! “олкова вече станаха нагли ти€ , че вече очаквам да ни задължат да ползваме ел енерги€ когато не ни е нужна !
33
2
 
15
 
! ќтговори
≈ееее айде сега преди 4 седмици
Ќе сте ли малко нагли ? ј ? ƒа не сте се хващали на хорото. Ќие (народът) не ви искахме. ќткажете се и само държавта да сотане търговец.
32
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ј какво става с корозиралите системи след саботажа на ј≈÷-а? «ащото н€ма как да не е саботаж толкова дълго да не се "забележи" изтичане на силно действащи реактиви!
31
2
 
10
 
! ќтговори
—тара преди 4 седмици
јйде бе, пак държавта да ви плаща.
30
0
 
13
 
! ќтговори
¬етъра им е малко преди 4 седмици
ј ако е двойно повече ветъра - ще свал€т ли цените наполовина? --> Ќе! ((
29
1
 
24
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒръпнаха пари от фондовете , наблъскаха солари , и искат ц€л народ доживотни абонати .“ези ще €дат бой н€кой ден , помнете какво ви казвам .
28
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо 21.  акъв капитализъм, това зелено бъдеще е нов път към соц-иал-изъм, грижа за планетата и доброто и чисто бъдеще на хората, без замърс€ване и разхищение, зелена сделка.:))
27
3
 
16
 
! ќтговори
ƒемократ преди 4 седмици
»ма лесен начин да бьдат спасени тези хора от фалит дьржавата си прибира -инвестици€та , соларки панели и хората н€ма да се жалват , че ще фалират
26
4
 
29
 
! ќтговори
јбонат преди 4 седмици
Ќие н€маме ли право да протестирсме , че ни пробутват насила скьпи€т ток на ти€»ли само имаме право да плащаме колкото и както ни кажат аде отиде пазарната икономика не разбрах
25
4
 
32
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
“ока има социално поносима цена , мине ли този праг на поносимост , хората ще започнат собственоръчно да трошат вс€какви там солари . Ќаправил Ѕай »ван соларен парк и народа да му е вечен абонат , а той на €хтата , егати капитализма .
24
1
 
4
 
! ќтговори
запознат преди 4 седмици
работим???