200 пъти тъпаци на маса

Спектакълът на Иржи Менцел "Вечеря за тъпаци" ще се играе за 200 път
Обновена: 21 мар 2011 15:09 | 21 мар 2011 15:08,
5
200 пъти тъпаци на маса
Момент от "Вечеря за тъпаци". Снимка: Сатиричен театър

На 24 март ще се състои 200 представление на „Вечеря за тъпаци” от Франсис Вебер.

Спектакълът се играе вече 10 години при препълнени салони и е едно от най-печелившите заглавия в афиша на Сатирата.

За ролята на Франсоа Балабур Иван Бърнев получава наградата „Аскеер`2001” за изгряваща звезда и след съвместната си работа с Иржи Менцел е поканен от чешкия режисьор за главната роля във филма му „Служих на английския крал“.

Пиесата разказва за Пиер Миняр и неговите приятели, които се развличат на чужд гръб, канейки на вечеря веднъж седмично нищо неподозиращ човечец, набеден за тъпак (или глупак)... Когато поредната жертва разбира защо е поканена обаче, следва неочакван обрат...

Самият автор пък споделя за текста си: „Вечерята за тъпаци наистина съществува! Познавам част от участниците. Мой приятел трябвало да заведе тъпак на вечеря у Кастел, но онзи тип се разболял. Приятелят ми, абсолютно полудял, се обадил на Кастел, за да го помоли да му услужи с друг тъпак...".

Неговият филм от 1998-а със същото заглавие печели наградите СЕЗАР`99 за най-добър оригинален сценарий, най-добър актьор, най-добра поддържаща мъжка роля и др, след което отбелязва рекорд от над 10 милиона зрители само във Франция.

Режисьорът на постановката в Сатиричния театър Иржи Менцел (р. 1938 г.) е от поколението на чешката нова вълна, заедно с Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш, и още приживе е записан в енциклопедиите, като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на двадесети век.

В постановката участват още Христо Гърбов, Веселин Ранков, Жанет Йовчева, Калин Сърменов и Ани Вълчанова. Костюмите са на Петя Стойкова, а сценографията – на Чайка Петрушева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
VES666 преди 13 години
I V BALGARSKIA PARLAMENT IGRAIAT SASHTATA POSTANOVKA V RAZLICHEN VARIAT VSEKI DEN NOV SPERKTAKAL GEROITE SA SASHTITE HUMOR SATIRA I ZABAVA.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълна скука, тип "ритни ме да се смея". Това е целият хумор, нищо чудно, че се харесва.
3
2
 
4
 
! Отговори
Йоана преди 13 години
Страхотна постановка. 2 часа смях
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит Юбилей! Живи и здрави ,още дълго време да играете на сцена. Постановката е страхотна. За който не я е гледал да си купи билети веднага. Актьорите играят със сърце. А след постановката ще ви боли корема от смях. Чудесно средство за релакс и отпускане в същото време описание на живота ,който ни заобикаля, без да товари.
1
2
 
4
 
! Отговори
пред коньо преди 13 години
Не 240се съ !?!?