Шерлок Холмс в очукан презокеантски кораб

Постановката е по драматургия на Юрий Дачев
Обновена: 9 апр 2012 14:08 | 9 апр 2012 13:48, Петя Славова
4
Шерлок Холмс в очукан презокеантски кораб
Снимка: Театър "Възраждане"

Шерлок Холмс акостира на българска сцена в очукан презокеански кораб. В запуснато морско "корито" е превърнала камерното пространство на театър "Възраждане" художничката Петя Стойкова. Тя е автор и на костюмите - стилизирана закачка към епохата. Популярният герой на Артър Конан Дойл е "хвърлен" сред ледените блокове в морската пустош от драматурга Юрий Дачев в пиесата "Шерлок Холмс и един призрак за компания".

Постановката е на Бина Харалампиева. В ролята на прочутия детектив с лулата е Даниел Цочев. Свежен Младенов се превъплъщава във верния му приятел д-р Уотсън. В актьорския екип са и Мариана Жикич, Георги Златарев, Яна Кузова, Татяна Захова, Ивет Радулова, Анатоли Лазаров, Боян Младенов. Музиката е на Мартин Каров.

"Криминалният сюжет и театърът си приличат в смелостта, с която разкриват злото, а когато театърът се заеме с криминална история, злото няма никакъв шанс", коментира Бина Харалампиева. По думите й представлението е на ръба между забавното и сериозното.

"Обикновено свързваме Шерлок Холмс с Лондон, с имения със замъци и странни фигури. На мен ми хрумна "да го кача" на кораб", "разкрива" Юрий Дачев.

В драматургичната си "игра" той е преплел четири-пет сюжета отморските разкази на Конан Дойл "Пиратът Шарки". В някои от тях има престъпления, но Холмс не е сред персонажите. Възможно е много от разказите да са повлияни от истории, които авторът е чул, докато е бил лекар на китоловен кораб през последната си година като студент по медицина, смята Дачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ъ,,Ъ,,ЪЪЪ,,, не бе презокеантовски кораб:))) всички ц....ни от днес.бг обратно на училище!
3
1
 
2
 
! Отговори
Гого Идиото преди 12 години
Вярно, звучи впечатляващо неграмотно....
2
1
 
2
 
! Отговори
Калоян преди 12 години
ПрезокеанТски си звучи особено впечатляващо - сваляме Ви шапка, Dnes.bg.!:)
1
2
 
2
 
! Отговори
Гого Идиото преди 12 години
Е, па да внимава да не се удави в океанТа! ...че като гледам драскача или драскачката, която е пписала статията вече се е удавила в дълбините на знанието....