Отиде си Георги Калоянчев

Обичаният актьор почина на 87 години
Обновена: 18 дек 2012 16:40 | 18 дек 2012 14:58, Петя Славова
411
Отиде си Георги Калоянчев
Георги Калоянчев. Снимка: Булфото

На 87 години почина актьорът Георги Калоянчев, съобщиха за БТА от Съюза на артистите в България.

Калоянчев е роден в Бургас през 1925 г. Дебютира в киното през 50-те години на миналия век. Ще го помним във филми като „Специалист по всичко“, „Вълчицата“, „Инспекторът и нощта“, „Най-дългата нощ“, „Бон шанс, инспекторе!“.

Емблематична за родната ни кинематография е ролята му на Бай Ганьо.

Ролите му в театъра също са многобройни, като много добре той си партнираше със своята приятелка и колежка Стоянка Мутафова. През 2003 г. излиза неговата автобиография „Жив съм, ваш съм!“.

Актьорът няма любима роля по собствените му думи. Всяка роля започва с любов, с едно и също желание - да стане, и с известен хъс дори. Обича да рови, да човърка, да преобръща ситуациите. . .

Калата, както го наричат колеги и приятели, разсмива десетилетия наред няколко поколения  зрители в Сатиричния театър, сред чиито основатели е през 1957 г. На тази сцена именитият актьор прави големите си роли в пиеси на Маяковски, Гогол, Брехт, Вазов, Ст. Л. Костов, Йордан Радичков, Никола Русев, Станислав Стратиев.

За изключително сполучливи, христоматийни се смятат изпълненията на Калоянчев в "Господин Балкански" на Георги Данаилов, "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Сако от велур" и "От другата страна" на Станислав Стратиев, "Дървеница" на Маяковски, "Ревизор" от Гогол, "Неудържимият възход на Артуро Хи" от Брехт, "Старчето и стрелата" от Никола Русев. Последната роля актьорът определя като най-успешна, без да омаловажава останалите. За провал смята участието си в "Мизантроп" от Молиер.

Калоянчев споделя мисълта на Волтер, че "театърът е необходимото излишно нещо", защото той е особен вид изкуство - магия и за зрителя, и за актьора. За него удовлетворението е  пълно и когато взривява публиката от смях, и когато я разплаква в трагични моменти. Калоянчев смята, че повече големи успехи е имал с драматични роли, но е набеден за смешен актьор. Не се сърди за това, защото според него комичното се прави по-трудно от тъжното.

Поклонението пред големия български актьор ще е на 21 декември от 12.00 ч. в Сатиричния театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
15
 
! Отговори
В.Вълчев преди 11 години
Поклон,Кала!Дълбок поклон!
233
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
отива си една епоха в българската култура .почивай в мир
232
11
 
4
 
! Отговори
Илиян преди 11 години
мир на прахта му, и ние си отиваме след 3 дни така че все тая
231
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съболезнования на синовете и съпругата му! Вечна му памет! Навремето бяха тримата велики комици: Георги Калоянчев,Георги Парцалев и Стоянка Мутафова. Имах късмет да живея по времето на тяхната звездна кариера,когато бяха на върха. Имах удоволствието да ги гледам наживо по телевизията,както и в техните филми и театрални пиеси. Гледайте един от първите му филми-комедии "Специалист по всичко" където играе в партньорство с един от най-великите български актьори,незабравимия Апостол Карамитев.
230
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон, Кала!!Голям талант, Велик артист!Почивай в мир! :(
229
17
 
8
 
! Отговори
руми преди 11 години
Голям артист, голям гадняр.Всички които са работили с него , знаят номерата му. Но сега само хубави неща за починалия. ВЕЧНА МУ ПАМЕТ.Дано в отвьдното няма БКП или нещо подобно....
228
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да те прости, Кала! Благодаря ти за усмивките, които така щедро ни подаряваше! Светлина по пътя, добри човече!
227
2
 
12
 
! Отговори
Поклон! преди 11 години
Всички го обичаме,всички ни разсмиваше и ще продължава да ни разсмива.Калата е национално богатство и заради такива хора е чест да се бия в гърдите,че съм Българин.Физически ни напусна, но този негов дух и заразяващ чар ще е винаги около нас!!!И все пак е тъжно,много тъжно......
226
0
 
10
 
! Отговори
pele преди 11 години
Велик най-големия думите са малко но всъщност Калата остава безмъртен ,Поклон пред светлата му памет.
225
3
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Страхилов. Аверче , прекаляваш с алкохола и кръчмарския патриотизъм ! Напиши нещо хубаво за Калоянчев ,нека го изпратим с добри думи ,които той заслужава !
224
0
 
20
 
! Отговори
Скалата преди 11 години
Лека Му пръст и поклон пред паметта и таланта му.
223
10
 
12
 
! Отговори
Страхилов преди 11 години
***!!!5 ВЕКА СА НИ МАЧКАЛИ, 5 ВЕКА СМЕ БИЛИ УНИЖАВАНИ ОТ ТУРСКАТА ***, НО НЕ СА УСПЕЛИ И НИКОГА И НИКОЙ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА ПОГУБИ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИЯ НАРОД! ДА СИ БЪЛГАРИН Е ГОРДОСТ, ДА СИ БЪЛГАРИН Е ЧЕСТ! ОБИЧАЙТЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ И ПОМНЕТЕ НЕЙНИТЕ ГЕРОИ! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!
222
0
 
24
 
! Отговори
евлоги преди 11 години
вечна ти памет Кала ,дано там кадето отиваш да намериш сцена за твоя талант.бог да ти прости и лека ти пръст
221
1
 
0
 
! Отговори
Хаджийски преди 11 години
До Мехмед До кога ще слагате коментарите и на тази турска ***???Не ви ли стигат 500 години турско иго???Давам пример за този Мехмед и оня Рамзи...
220
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон !!! Велик Актьор, Велик Човек, Велик Българин !! :((
219
1
 
28
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Просто няма как да отмине човек тази новина без да напише възхищението си от ролите на този велик актьор ! НЕКА ДА ПОЧИВА В МИР !
218
1
 
9
 
! Отговори
Мехмед преди 11 години
До 238 - Ето това са на боленчо сидеров, за тях няма уважение, те са нискокулгурни лаещи ***, искат да въвлекат нещата в посока на омразата, а става дума за велик артист ! Поклон пред светлата памет на великият актьор Георги Калоянчев !!!
217
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дълбок поклон. Отиде си един титан. Почивай в мир ((
216
1
 
5
 
! Отговори
Поклон! преди 11 години
Дълбок поклон пред делото и личността на този велик актьор! По-долу, в друг коментар тук, е написано нещо много важно - таланти като Георги Калоянчев наистина обединяват нацията!И една забележка към автора на материала: Когато изброявате авторите, в чиито пиеси се е изявявал този велик български актьор, да бяхте започнали с Иван Вазов, а Маяковски можеше да бъде споменат по-нататък. Нали все пак доживяхме времена без политическа и идеологическа цензура /или поне се надяваме, че е така/.
215
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Поклон!