"Пръстенът на нибелунгите" в четири последователни вечери

Прочутата тетралогия в чест на 200-годишния юбилей от рождението на Рихард Вагнер
13 фев 2013 16:35, Петя Славова
2

Снимка: Софийска опера и балет

“Залезът на боговете“ е последната опера от цикъла „Пръстен на нибелунгите“. Може да видим премиерата й на 22 май в Софийската Опера и балет.

С този грандиозен спектакъл ще се чества 200-годишния юбилей от рождението на Рихард Вагнер, който през 1851 г. пише обръщение към свои приятели, изпълнен с вяра в обновяването на музикалната драма. В писмото композиторът за първи път излага намерението си да създаде философската тетралогия.

У нас първата част от „Пръстенът на нибелунгите“ - „Рейнско злато“, излиза през 2010 г. Постановката е на Пламен Карталов.

Желанието на Маестрото е до 2013 година, когато световната културна общественост чества 200-годишнината от рождението на гениалния немец, да поставя на сцената на Софийската опера всяка година по една от оперите от тетралогията.

Така през 2011 година зрителите от цял свят гледаха и слушаха „Валкюра”, посрещната с възторжени отзиви у нас и в чужбина. През 2012 г. академик Карталов реализира на сцената на първия оперен театър у нас „Зигфрид”, приета единодушно от публиката и музикалните критици.

Така след премиерата на последната част през май, юни месец ще може да проследим всички части в четири последователни вечери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Комунопитеците да внимават и да си отварят очите на четири.В ложата се очаква да присъства духа на Адолф Хитлер.
1
2
 
0
 
! Отговори
фиркан преди 11 години
А пич. не може ли в едно денонощие???