Стоянка Мутафова с награда "Георги Калоянчев"

Актрисата ще получи приз за цялостен принос за смеха на България
21 мар 2013 15:12, Петя Славова
1
Стоянка Мутафова с награда "Георги Калоянчев"
Стоянка Мутафова. Снимка: Булфото

Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев не веднъж са си партнирали на сцената. Бяха големи приятели и извън нея, а ето че актрисата ще е първият носител на голямата награда, носещо името на бългрския актьор, която ще се присъжда за цялостен принос за смеха на България.

Мутафова ще получи отличието на името на своя колега и приятел на рождения ден на Сатиричния театър "Алеко Константинов" - 7 април, съобщи директорът на театъра Калин Сърменов.

Тогава ще бъдат връчени за първи път новите награди "Златен Кукерикон" (закачка със "Сатирикон") - за театрални постижения в комедийния жанр - за спектакъл, режисура, мъжка и женска роля и "млада сила", предаде БТА.

Във втората част на празничния спектакъл ще бъде дадена и една награда "Кукеричан" (от символа на Сатиричния театър - Кукер, и чана на гърдите му) - за комична или нелепа случка в политиката, образованието, медиите, спорта или друга област от живота.

Статуетките "Златен Кукерикон" са леко видоизменен Кукер в бебешка количка, защото сега се поставя началото. Паричното изражение на наградите е 1000 лева.

Как и дали се е развил човекът от праисторически времена, какво ни казва далечният ни прародител и чуваме ли го ние днес -около тази тема ще са шегите в представлението за връчването нанаградите. Сценарист е Александър Христов, а режисьор - Калин Сърменов.

За най-добър комедиен и/или сатиричен спектакъл за "Златен Кукерикон-2013" са номинирани "Господин Балкански" от Георги Данаилов по Алеко Константинов в Младежкия театър "Николай Бинев" на режисьорката Бина Харалампиева, "Декамерон" по Бокачов театър "Българска армия" на Диана Добрева и "Животът е прекрасен" по Николай Ердман в Народния театър "Иван Вазов" на Александър Морфов. Тримата постановчици си оспорват и наградата за режисура.

За мъжка роля конкуренцията е между Герасим Георгиев-Геро за Ганьо Балкански в "Господин Балкански", Камен Донев за Подсекалников в "Животът е прекрасен" и Мариан Бачев за Убиеца в"Досадникът" от Франсис Вебер на Богдан Петканин, копродукция на Пернишкия театър и Театралната формация "Мелпомена".

За "Златен Кукерикон-2013" за женска роля са номинирани Анастасия Ингилизова за ролите й в "Декамерон", Мария Сапунджиева за Сирена в "Особености на руската любов" по Александър Галин на Васил Василев в Сливенския театър и СветланаЯнчева за Серафима Илинична в "Животът е прекрасен".

Кандидатите за отличието за млада сила в сатиричен и/или комедиен спектакъл са Павлин Петрунов за ролята на Първи мъж в "Очите на другите" от Иван Димитров на Марий Росен в Народния театър, Тея Сугарева за режисурата на "Мъртви души" от Михаил Булгаков по Гогол в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и Христо Ушев за ролята на Чичиков в същото представление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Изключителна добра идея."Златен Кукерикон"?Щото до сега нямахме награди за всички театрални творци от Съюза а артистите в България, на наградите Аскер ,та сега и на Сатирата.Дайте да поемеме инциативата Всеки театър -с награди за тратрални постижения.Е, така ще изпълниме и основната цел: "Всеки артист-носител на приз"