Среща с големите американски хореографи

Спектаклите им ще са през април
Обновена: 29 мар 2013 11:51 | 29 мар 2013 10:44, Петя Славова
2
Среща с големите американски хореографи
Снимка: Американски балет за България

След два изключително силни сезона на Американски балет за България, които представиха творчеството на феноменалния хореограф на XX век – Джордж Баланчин, от 19 до 28 април идва ред за нова среща със световното танцово изкуство.

Програмата на предстоящото трето издание е още по-амбициозна и добавя към името на Баланчин още две големи фигури – Джером Робинс и Уилям Форсайт. Цикълът е озаглавен „Големите американски хореографи“ и включва общо четири балета.

В духа на обогатяване на балетната традиция на България чрез пряк досег със съвременните тенденции, всички спектакли ще бъдат поставени с балетисти от трупата на Софийска опера и балет.

През април за първи път в България ще гостува и една от знаковите американски трупи за модерен танц – Ailey II, създадена от афроамериканската легенда Алвин Ейли. Може да видим танцовото шоу на 24 и 25 април в НДК

Алвин Ейли (1931 – 1989) е афроамерикански хореограф и активист, чийто спектакъл „Revelations” е може би най-популярният и най-често поставян модерен танц в света. Ейли основава своя Alvin Ailey Dance Theater през 1958 г. и смесва техниката на класическия балет с експресивността на модерните танцови стилове и театралния жанр. Гордее се както с мултиетническата принадлежност на своите танцьори, така и с разнообразието на професионалния им опит – от класически балет, през модерен танц, до джаз и хип-хоп. Творенията му са динамични, дръзки, тъжни или жизнерадостни, но всички говорят на универсалния език на сърцето, който докосва публиката без значение от географски граници, възраст или цвят на кожата.

Трупата Ailey II е създадена през 1974 г. и съчетава духа и енергията на най-добрите млади танцьори със свежия поглед на най-забележителните изгряващи хореографи.

Още два емблематични балета на Баланчин. Благодарение на безупречната постановка и изпълнение на балетистите от Софийска опера и балет в предходните издания на цикъла, Cultural Bridges получи правата за още две творби на Баланчин. В третия сезон на Американски балет за България ще видим виртуозното „Tchaikovsky Pas de Deux“ и „Concerto Barocco“ - един от трите балета, изпълнени в историческото първо представление на New York City Ballet на Баланчин.

Спектаклите са в Софийската опера и балет на 19, 20, 21, 27 и 28 април. Джером Робинс е хореограф и режисьор, известен най-вече с постановките си на Бродуей. Работата му повлиява тенденциите във всички сценични изкуства – от класическия балет до съвременния мюзикъл – и му донася пет награди Тони и два Оскара. Както самият Баланчин казва, „Робинс е големият американски хореограф!“ На сцената на Софийска опера и балет ще видим неговия комичен и любим на всички поколения спектакъл “The Concert”, по музика на Шопен.

Съвременните тенденции в балета редом с класиката ще ни представи Уилям Форсайт. Силно повлиян от Баланчин, тойсъздава серия произведения, които разширяват, преобръщат или пречупват класическите канони на балета, за да му придадат форма на модерно изкуство от XX век. Предстои ни да го видим в пълния му блясък в експлозивния и атлетичен спектакъл „In the Middle, Somewhat Еlevated“ .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
????????? преди 11 години
Американски балет за Българиякакво е това?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-големия американски хореограф е Федералният резерв на САЩ! Такава икономическа криза ни спретна че целият свят им плаща бакиите!