Калуди Калудов като Дон Карлос отбелязва 35 години на сцената

Тенорът ще излезе на сцената в Русе и Плевен
8 апр 2013 16:39, Петя Славова
0
Калуди Калудов като Дон Карлос отбелязва 35 години на сцената
Снимка: Държавна опера Русе

С ролята на Дон Карлос българският тенор Калуди Калудов ще отбележи своята 35 годишна кариера. Първо постановката ще може да се види на сцената на Русенската опера на 12 април. Представлението ще започне от 19.00 часа в Зала „Опера“ с диригент Антони Габриеле.

Два дни по-късно представлението ще се играе в Драматичен театър „Иван Радоев” Плевен.

С операта „Дон Карлос” продължава честването на 200-годишнината на Джузепе Верди. На сцената с Калуди Калудов ще излезе и известният русенски бас Ивайло Джуров, забележителният баритон Петър Данаилов, мащабният бас Емил Желев, изящното сопрано Анна Дитри и впечатляващото мецосопрано Даниела Дякова, отбелязват организаторите. Режисьор на постановката на операта „Дон Карлос” е румънският режисьор Кристиян Михайлеску. Сценографията и костюмите са на Виорика Петрович. Премиерата се е състояла 28 март 2008 година в рамките на „Мартенски музикални дни”.

Гостуването на Русенската опера със спектакъла на операта „Дон Карлос” в Плевен е част от дългосрочната политика на Русенската опера да гастролира регулярно със спектакли в региона. „Плевен няма вече оперен театър, но има оперна публика – споделя Найден Тодоров, директор на Русенската опера. И това ни провокира да започнем отначало с еднократно гостуване, а сега вече сме в Плевен всеки месец с различни спектакли. И билетите са изкупени веднага. Не е вярно, че интересът към нашето изкуство умира. Гостуваме с голям успех в различни български градове и хората ни очакват с нетърпение. Затова решихме да направим този голям звезден подарък на Плевен със спектакъла на „Дон Карлос”, където след Русе, празникът „Калуди Калудов – 35 години на сцената” продължава.”

Калуди Калудов е участвал в над 20 различни постановки на операта „Дон Карлос” по целия свят. Партнирал си е на сцената с най-големите оперни имена и диригенти. Ролята на Дон Карлос му донася и най-големите международни успехи наред с емблематичните за певеца роли на Форесто от „Атила” на Верди, Де Грийо от операта „Манон Леско”, на Каварадоси от операта „Тоска” на Пучини.

Своя дебют в ролята на Дон Карлос прави през 1988 година на сцената на Софийската опера в постановката на Пламен Карталов – изпълнява се пълната версия на „Дон Кралос” от 5 действия. Негови партньори на сцената са Никола Гюзелев, Никола Смочевски, Стефка Минева, Людмила Хаджиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари