Георги Мамалев е полицай под прикритие на сцената

Премиерата на новата постановка "Обир" е 10 май
9 май 2013 15:12, Петя Славова
0
Георги Мамалев е полицай под прикритие на сцената
Георги Мамалев в моноспектакъла си "Какво става". Снимка: Булфото

Георги Мамалев е в ролята на Тръскот, склонен към корупция полицай под прикритие - като ВиК служител, в черната комедия "Обир" от британеца Джо Ортън (1933-1967), постановка на Михаил Петров. Режисьорът е и в актьорския екип заедно с Ева Тепавичарова, Христо Терзиев и Виктор Танев. Сценографията и костюмите са на Елена Иванова. Премиерата е на 10 май на Свободната сцена "Сълза и смях".

Ева Тепавичарова играе секси болногледачката Фей, уморила седем съпрузи за десет години, пише БТА. Потенциалния осми - току-що овдовелия мъж на последната й пациентка - Маклийви, изпраща в небитието още като годеник, за да се закълне във "вечна вярност" на Денис - приятеля на неговия син Харолд. Двамата младежи, близки във всякакъв смисъл, току-що са обрали банка - в съседство с погребалното бюро, в което работи Денис, и се готвят да заминат на романтично пътешествие.

"Замислена като "комедия на обноските", "Обир" е и великолепен социално-политически трагикомичен фарс, с криминално-сантиментални оттенъци, написан по блестящ начин, с изключително чувство за хумор, с невероятни дълбочини и прозрения, на които можеш да се заливаш от смях и да пролееш толкова много сълзи", коментира Михаил Петров.

По думите на актьора-режисьор спектакълът в стил неодекаданс представя една абсурдна, смешно-тъжна действителност, опасно весела приказка за тоталното разложение и морално-икономическата разруха, поднесена с различно и невероятно чувство за хумор.

"В свят, пълен с глупци, писателят може само да води летописна извършените глупости и техните жертви", казва Джо Ортън още през 60-те години на 20-и век.

Първата постановка на "Обир" през 1965 г. няма особен успех, но появата на този жесток "черен фарс" през 1966 г. на лондонска сцена предизвиква буря и донася на драматурга слава, пари, одумвания, скандали и много награди, припомнят от екипа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари