Български оперни гласове ще огласят Ларгото

Ще чуем филмирани изпълнения на Борис Христов и Гена Димитрова
Обновена: 13 сеп 2013 10:10 | 13 сеп 2013 10:10, Петя Славова
0
Български оперни гласове ще огласят Ларгото
Във фотоизложбата може да видим и Райна Кабаиванска. Снимка: Булфото

Българските оперни гласове, звучали на Арена ди Верона, ще огласят Ларгото. Филмирани изпълнения на Борис Христов, Гена Димитрова и други наши световноизвестни оперни певци в прочутия театър могат да се видят безплатно днес и утре сред археологическите разкопки /откъм бул. "Мария Луиза"/, на огромен LCD екран - 3 на 3 метра.

Това съобщи музиковедът Магдалена Манолова, автор на мултимедийния проект "Арена ди Сердика -
Арена ди Верона, Верди и българското оперно чудо".

Проектът включва и мащабна фотоизложба. Около 80 фотоса ще представят знаменитите български оперни певци, участвали в спектакли на Арена ди Верона - Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова. Любопитното в снимките е, че пресъздават и атмосферата на знаменития Вердиев театър, който събира 25-хилядна публика, отбелязва Манолова.

Бележитите ни артисти са и сред героите на близо 15-те филма, които ще бъдат показани през двата дни - "Златните роли на Гена Димитрова", Гена - гласът на Арена ди Верона", "Българският оперен мит - тримата баси и трите сопрани", "Никола Гюзелев - гласът, който живописва", "Музикална визитка" /за Николай Гяуров и Райна Кабаиванска/.

Андреа Бочели "ще води" зрителите из потайностите на Рим във филма на Франко Дзефирели "Почит към Рим". Между кинозаглавията са още "Магията на Арена ди Верона", "Западната порта на Сердика", "Сердика на римските императори", пише БТА.

Проектът на сдружението "Музей на българската музикална култура" - част от инициативата Нощ на театрите, е посветен на 200-годишнината от рождението на Верди и 100-годишнината на оперния фестивал на открито в Арена ди Верона и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата - 2019.

Осъществява се със съдействието на програмата "Култура" на Столичната община, в партньорство с Италианския културен институт и с техническата подкрепа на компанията "Бизнес мийтингс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари