Градската опера в Ню Йорк обяви фалит

Не можела да финансира новия си сезон
2 окт 2013 11:20, Петя Славова
0
Градската опера в Ню Йорк обяви фалит
Актьорът Питър Джобак и Саманта Хил в представлението „Фантомът на операта“ на сцената на Градската опера в Ню Йорк на 9 юни 2013 г.Снимка: Reuters

Градската опера в Ню Йорк (New York City Opera), втората по големина в града, обяви фалит след 70 години съществуване поради невъзможност да финансира новия сезон, предаде Франс прес.

Говорителката на операта Райса Нелър отбеляза, че не е постигната целта да бъдат събрани 7 милиона долара до снощи, така че управителният съвет започна необходимите административнии финансови стъпки за затварянето на институцията, пише БТА

През септември Нюйоркската Градска опера започна да набира средства, за да събере необходимите й 7 милиона долара за финансирането на сезон 2013-2014 година. Творческият й директор Джордж Стийл тогава посочи, че иска да получи допълнително 13 милиона долара до края на годината, за да финансира следващите сезони.

При акцията обаче се събраха около 2 милиона долара - далеч по-малко от необходимото. Градската опера в Ню Йорк, наричана "Операта на народа" от тогавашния кмет Фиорело Ла Гуардия, е създадена през 1943 година, а първата й продукция е през 1944 година. Целта й е операта да стане достъпна до възможно най-голяма публика благодарение на разумни цени, чрез лансиране на нови оперни певци и дръзки спектакли.

Цените на билетите тази година започваха от 25 долара, а през сезона 2013-2014 година трябваше да дебютират в Ню Йорк близо две трети от певците в програмата на операта. От няколко години обаче тя изпитваше сериозни финансови затруднения поради резкия спад на приходите, а според критиците й - след поредица неправилни решения.

Мнозина се надяваха в последния момент да се намеси кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, милиардер и филантроп, допринесъл много за подкрепата на изкуството в града.

Снощи обаче той обяви пред журналисти, че няма да се притече на помощ на Градската опера, тъй като "като изглежда, икономическият й модел не функционира".

Представлението в събота вечер "Анна Никол", посветено на трагичния живот на американска актриса и стриптизьорка Анна Никол Смит, починала през 2007 година, ще бъде последното на Градската опера в Ню Йорк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари