Животът е тъжен и смешен. Може да го погледнем и от двете му страни

Отблизо в "Съдби на кръстопът" и "Етажна собственост" с продуцента Краси Ванков
Обновена: 4 окт 2013 10:33 | 4 окт 2013 10:22, Петя Славова
2

"Етажна собственост". Снимка: Hidalgo.bg

  Киното черпи от живота, за да създаде небивали сюжети. Често чрез седмото изкуство осъзнаваме колко пъстро е всекидневието ни и как нямаме нужда от допълнителни стимуланти, за да се изненадваме постоянно.
Историите са в нас, сред нас, а ние може да ги погледнем от тяхната тъжна или комична страна. За това ще ни помогнат два нови проекта, с които се занимава продуцентът Краси Ванков - „Съдби на кръстопът“ и познатият ни телевизионен сериал „Етажна собственост“.

Първият е документално реалити, немски формат, завладяло зрителите в 37 държави. Историите, които ще бъдат разказани в него, описват драматични проблеми, с които се сблъскваме понякога в живота си. Героите са реални лица, изправени пред съдбовни решения. А решенията са тежки - те или ще преодолеят себе си и ще продължат напред, или ще се сгромолясат на игрището на живота.

Чрез предаването всеки от нас може да се припознае в някой от тези герои, съзирайки собствените си неволи на екрана. „Човек лесно се превръща в съдник на чуждите проблеми. Но документалният елемент в предаването ще ни даде възможност да погледнем ситуацията от всичките й страни, с коренно различните гледни точким защото единствено човекът с проблема може да знае, защо е взел дадено решение, колкото и абсурдно да изглежда то отстрани“, споделя продуцентът Краси Ванков. 

На пръв поглед историите в „Съдби на кръстопът“ не са потресаващи, но могат да бъдат с потресаващи последствия. Тези истории са част от всекидневието ни. Същевременно ще се убедим, че решенията, които трябва да вземат героите, се правят изключително трудно. Всеки ще открие част от себе си, защото в предаването персонажите ще трябва да се преборят със собствените си страхове, разказва още Ванков.

Риалити форматите като такива всъщност са отдавна познати у нас. В повечето подобни предавания героите са готови да се покажат, за да разкажат историите си и да демонстрират себе си.

В „Съдби на кръстопът“ обаче не е така. Реалните герои не са готови да се разкрият, дори напротив - те търсят анонимност. Затова ще бъдем коректни към тях и няма да видим истинските им лица. Ще разберем историите им от документални и игрални възстановки и интервюта, които са представени без грим и всички онези допълнителни помощни кинаджийски средства, които всички познаваме. Тук риалити елементът надделява, всичко е неподправено и естествено. Освен личните проблеми зрителите ще научат чрез възстановките и как биха реагирали различните институции при някои от описаните ситуации.

Ще видим в действие реални служители от Агенцията закрила на детето, от Агенцията за социално подпомагане и други български институции, както и адвокати, съдия-изпълнители и т.н. Защото в предаването често се стига до консултации с реални специалисти. Покрай срещите с тях става ясно, че понякога законовата рамка, прилагана у нас, не дава решение на определен специфичен казус и за него няма ясно становище.

И често проблемите от деня се оказват много по-силни и емоционални от злободневните, случващи се в страната. Така за някой сметката за парно може да е по-страшен проблем от корупцията, за която всички говорят. Ненапразно и февруарските протести тази година тръгнаха от бомбастичните сметки за ток, които хората получиха. Именно с такива житейски трагикомични неволи от бита на българина, но погледнати от смешната им страна, ни разсмива сериалът „Етажна собственост“ по Нова телевизия. Съседите от блока в столичния кв. „Надежда” станаха любимци на мнозина от малкия екран.

„Със сериала оставяме нотка на размисъл дали някой път, преследвайки буркана с туршия, не пренебрегваме ценности, за които друг път се бием в гърдите и твърдим, че ги притежаваме“, коментира и този свой проект продуцентът. Именно от него научихме, че сериалът тръгва на театрално турне.

Идеята е дошла от самите зрители, които във Facebook неведнъж са канили актьорите да им гостуват в различни градове. Така тяхното желание се превръща в реалност и от ноември актьорите от сериала ще се появят на сцена, за да ни разкажат нова история с познатите съседи. Проектът ще стартира от столичния театър „Сълза и смях“. А оттам ще се насочи към почти всички краища на страната – от големите до доста по-малките градове.

„В сериала разказваме съседски истории и затова искаме да срещнем публиката с образите от „Етажна собственост” в един много по-близък и емоционален контакт. Намерихме и начина как да стигнем до тях, да направим истинска връзка. Ще посетим места, където салоните са по-малки и рядко гостуват представления.

Причината малките градове рядко да влизат в театралните афиши е много проста: там и залите са много малки, което прави финансирането на представлението само с продажбата на билети практически невъзможно. Затова трупите се отказват да гостуват на такива места.“, отбелязва Краси Ванков.

Хубавото е, че са намерени партньори като "Софарма", които помагат да се случи представлението. Благодарение на тях можем да си позволим да гостуваме и в по-малки градове, защото знаем, че хората и там ни чакат със същото нетърпение.

Обещанието на екипа е, че на всяко място, на което спектакълът отива за първи път, ще има неформална среща на актьорите със зрителите. „Правим проекта с кеф. Вярваме, че това е важно за хората. Правим го най-вече за тях“, споделя още продуцентът.

Той вярва, че проектът ще е успешен, тъй като целият екип работи със страхотен ентусиазъм. Точно така, както са започнали в началото и със сериала „Етажна собственост“.

„Тогава за първи път правихме сериал. Сега за първи път се занимаваме и с театър. Всяко начало е трудно, но е по-важно да пътуваш, отколкото да пристигаш. Няма по-смислено от това да видиш ентусиазма в екипа си и да тръгнеш с него на поредното интересно пътешествие. При стартирането на сериала, сме допуснали безброй грешки. - завършва Краси Ванков - Но ние сме искрени в това, което правим и го правим с голямо удоволстие - аудиторията ни прощава някои несъвършенства и ни чувства толкова близки именно заради това.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Vesela Ilieva преди 10 години
Здравейте,Ще ви предоставя информация, как и по какъв начин можете да печелите допълнителни доходи от интернет без никаква финансова инвестиция. Става въпрос за рекламни, PTC сайтове, които плащат на хора за да гледат реклами в тях, а те съответно да правят печалби от тези, които рекламират. Седейки вкъщи Вие може да печелите пари. Това е един вид надомна работа защото ви позволява да работите от вкъщи пред компютъра и сами да определяте кога и по колко време да отделяте. Разликата обаче е, че парите не са толкова лесни и ще трябва да се потрудите малко преди да успеете да правите един прили