Сценичната база в столичните театри е остаряла и опасна

Нужно е строителство и на нов куклен театър, смята Валентин Танев
29 ное 2013 12:47, Петя Славова
0
Сценичната база в столичните театри е остаряла и опасна
Валентин Танев. Снимка: Булфото

Сценичната база в столичните театри е много остаряла и опасна. През следващия програмен период е нужно да бъдат отделени средства за тяхната реконструкция, заяви Валентин Танев от Съюза на артистите.

Поводът за срещата бе публичното обсъждане на проектобюджета на Столичната община за 2014 година.

Според Танев Столичната община трябва да кандидатства за ремонт на театър "София" и на "Малък градски театър зад канала".

Необходимо е строителство на нов куклен театър, тъй като сегашният от техническа гледна точка е много опасен, а и е неудобно паркирането на автомобили до театъра, пише БТА. В отговор заместник-кметът по култура Тодор Чобанов посочи, че се обмисля изграждането на нов театър чрез публично-частно партньорство или ремонт на сградата на сегашния театър.

Валентин Танев каза още, че програма "Култура" на Столичната община е може би най-добрата програма за подкрепа на независими проекти. Според актьора схемата за субсидиране на софийските театри е най-добрата в България за момента. Държавните театри вземат за база тази система, но за съжаление не я прилагат, както се прилага тя в Столичната община, отбеляза Танев.

По време на обсъждането Васил Димитров от Българската фестивална асоциация посочи, че бюджетът за култура на София трябва да се увеличи. Това не е критика, а добро пожелание, коментира той. Според Димитров столицата има нужда от инвестиции в културната инфраструктура.

Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция" критикува начина, по който беше обявено публичното обсъждане на бюджета на общината. София показа пренебрежително отношение към гражданите,които разбраха за обсъждането в последния момент, посочи Петрова.

Тя предложи в Столичната община или в Центъра за градска мобилност да се създаде нова длъжност - велосипеден координатор, тъй като велосипедната политика има нужда от подобряване. Петрова е на мнение, че липсва политика на общината за мониторинг и събиране на данни заефективността на изграждането на велосипедна инфраструктура.

Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта каза в отговор на отправените критики, че в хода на подготовката на проектите за рехабилитация на основни улици и булеварди Столичната община организира периодични срещи с представители на сдружения за уточняване и прецизиране на частта на проекта за велосипедната инфраструктура. Проектобюджетът на общината за следващата година е с 230 милиона повече от този за 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари