Пендачанска - извън всяка рамка

Три нови признания за таланта си получи оперната прима
24 дек 2013 08:16, Петя Славова
3
Пендачанска - извън всяка рамка
Снимка: Софийска опера и балет

Софийската опера се оказа тясна, за да побере желаещите да видят наживо Александрина Пендачанска. Дъщерята на Валери Попова има вече 26 сезона зад гърба си.

Дългоочакваният гала концерт, с който Пендачанска отбеляза 25 години от дебюта си в Софийската опера и балет се превърна в събитие, каквото музикална София не помни, отбелязват организаторите.

За първи път родните меломани чуха в изпълнение на Пендачанска откъс от „Саломе” – операта от Рихард Щраус, която за пореден път прочу огромния й талант и продължава да я води до най-далечни точки от земното кълбо – предстоят й гастроли в Москва, Сао Пауло, Бразилия и Санта Фе, САЩ. Както самата изпълнителка бе предупредила, тази разтърсваща интерпретация действително не търпи никакви бисове след себе си, колкото и на зажаднялата публика да й се искаше това. Толкова вглъбено, изпипано до последния детайл и смразяващо убедително изпълнение на Саломе рядко може да се види и чуе. Затова и това произведение бе избрано за финал на вечерта.

В репертоара на примата бе и прочутата ария на лейди Макбет от първо действие на едноименната опера от Верди. С нея Александрина Пендачанска загатна качествата си и в тежкия драматичен репертоар. „Благодаря ти, мамо!”, чуха я да въздъхва с благодарност близкостоящите от предните редове след интерпретацията й, която напомни и за Валери Попова, и за незабравимата Гена Димитрова.

Росиниевата „Семирамида” и особено Вителия от „Милосърдието на Тит” от Моцарт, и двете неособено популярни у нас заглавия подсказаха другата, по-лирична „линия” в развитието на един необичаен талант, тръгнал от сцената на Софийската опера и балет преди четвърт век, за да покори световните сцени.

Затова съвсем логично и естествено прозвучаха поредните отличия, които й бяха връчени след концерта – наградата „Златен век“ на Министерството на културата и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Но като че ли особено скъпо за световната прима е признанието на колегите й от Софийската опера и балет – обявявянето й за почетен член на театъра от акад. Пламен Карталов.

Неслучайно на последния артистичен поклон звездата повика до себе си на сцената Карталов заедно с гост-диригента Дамиан Йорио. „На 17 години ти тръгна да осъществяваш своята детска мечта. Вече на 18 дебютира на сцената на театъра на майка си, Валери Попова и избра за свой учител незабравимата Гена Димитрова. За да поемеш по пътя, който те отведе в галактиката на световните оперни театри“, припомни акад. Карталов. Разчувствана, Александрина Пендачанска разказа как като дете от последния ред на партера върху коленете на майка си е гледала спектакъла, с който Николай Гяуров чества своя четвърт век на същата тази сцена.

И изрази надежда тази вечер в залата да има още едно такова момиче, което един ден да чества юбилея от дебюта си в Софийската опера и балет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
4
 
! Отговори
милена преди 10 години
В царството на слепите, едноокият е цар. Тази световно неизвестна "прима" е запълнила необходимата достатъчност в оперното ни изкуство.
1
6
 
16
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Зад всеки успех ще се намери по един *** поне , който да го оплюе!