За "Баядерка", за Павел Сталински и за любовта

Балетът може да видим на 31 януари
14 яну 2014 13:10, Петя Славова
0
За "Баядерка", за Павел Сталински и за любовта
Снимка: Софийска опера и балет

Отново „Баядерка” от Л. Минкус може да видим на 31 януари от 19.00 часа в Софийската опера и балет. Хореографията е на Мариус Петипа, а постановката е на Павел Сталински. Участват солистите на балета Веса Тонова, Катерина Петрова, Цецо Иванов и др. Диригент на спектакъла е Григор Паликаров.

За първи път  цялостната и оригинална версия на "Баядерка" е на сцената на Софийската опера и балет през 2012 г. Един от най-вълнуващите шедьоври на прочутия Петипа е вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Калидас и баладата на Гьоте „Баядерка”. Трагизъм и лирика, стремеж към щастие, любов и свобода се преплитат в тази прочута творба, чието действие се развива в древна Индия.

Сюжетът претворява страстната и всепоглъщаща любов на баядерката Никия към смелия воин Солор. Верност, измяна, искреност и коварство са в основата на този изразителен балетен спектакъл, властващ през времето като апотеоз на пламенната любов.

Хореографът Павел Сталински пристига със своята партньорка в живота - пианистката Галя Лущенко. Тя ще свири на репетициите на прочутия балет. Двамата се срещат случайно преди години, на премиерата на балета „Дон Кихот” в Лвов. Любовта пламва от пръв поглед. Сталински твърди, че съществува такова привличане. Младата дама има син от първия си брак. Балетистът вече е баща на две големи дъщери. Нищо не е в състояние да прекъсне връзката им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари