"Приказки за фагот" ни разказва Иван Юруков

Събитието е в рамките на Фортисимо Фамилия
16 яну 2014 07:40, Петя Славова
0

 

Иван Юруков (актьор). Снимка: Фортисимо Фамилия

След като вече се срещнаха с флейтата, кларинета и обоя, в предстоящия концерт в рамките на програмата Фортисимо Фамилия децата ще се запознаят с фагота - последния от семейството на дървените духови инструменти.

Създаден през ХVI век в Италия, фаготът има експресивен и характерен, богат на обертонове звук, чиято красота ще представи блестящата солистка Сабина Йорданова. На това пътешествие в страната на музиката ще я придружават актьора Иван Юруков и актрисата Сандра Петрова, в неизменната компания на малкия й приятел, когото децата и техните родители вече познават от концерта „Приказки за тромбон и туба”.

Прекрасната музика на Вивалди, Моцарт, Вебер, Шуман, Росини ще пренесе децата в чуден свят от фантазия и изящество.

Сабина Йорданова e талантлив инструменталист, който завършва НМУ „Любомир Пипков” в София с пиано и фагот. Продължава образованието си във Висшето училище за музика в Кьолн, Германия. Учи още в редица престижни учебни заведения в Ваймар и Франкфурт на Майн в Германия и Талин в Естония.

Този път Сабина ще се превъплати в нова роля, за да разкаже заедно с актьорите една история на
сценариста Александър Чобанов, която поставя противоречивата и същевременно поучителна тема за децата и телевизията.

Иван Юруков пък ще изиграе един от най-модерните призраци на нашето време, този, който излиза от “кутията” в хола. Актьорът е неизменна част от семейството на Фортисимо като режисьор на видео материали към “Приказки за перкусии” и “Приказки за пиано” и режисьор на концерта "Приказки за пиано".

Иван Юруков завършва НАТФИЗ през 2004 г. в класа напроф. Стефан Данаилов. От 2005 г. е в трупата на Народния театър. През този сезон може да се насладите на играта му в спектаклите „Престъпление и наказание”, „Балът на крадците”, „Идеалният мъж”, "Осъдени души", „Мизантроп”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Слуга на двама господари”.

Сандра Петрова се утвърди като един от най-обичаните актьори на Фортисимо Фамилия. След като спечели сърцата на деца и родители в "Приказки за тромбон и туба" тя се завръща с още повече от заразителната енергия, която носи. В момента играе в Националния музикален театър “Стефан Македонски” в спектаклите “Аладин”, “Лелята на Чарли”, “Бал в Савой”. Играла е в спектакъла на Любомир Денев “Алис в страната на сънищата” през 2012, а през 2013 участва като помощник-режисьор, хореограф, организатор и актриса в Независимия младежки проект “Алис в страната на сънищата”. Част е от актьорския екип на предаването “Бърколино” по БНТ – в ролята на Бъркобунта.

По време на “Приказки за фагот” Любка Биаджони за пръв път ще дирижира концерт от програмата Фортисимо Фамилия. Под диригентската й палка, оркестърът ще изсвири едни от най-интересните произведения, предствящи
фагота в пълния му блясък. От началото на 2010 г. Любка Биаджони е постоянен гост диригент на Софийската Филхармония и Национален Филхармоничен Хор „Светослав Обретенов”. През последните две години Любка Биаджони е щатен диригент в Софийската Филхармония и Национален Филхармоничен Хор "Светослав Обретенов".

"Приказки за фагот" може да чуем на 25 януари от 11.00 и 12.30 часа и  на 26 януари от 12.30 и 16.00 часа в зала България.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари