Кой ще грабне "Аскеер 2014"? Вижте номинациите

Награждаването ще е на 24 май в Театър "Българска армия"
15 апр 2014 15:42,
0
Кой ще грабне "Аскеер 2014"? Вижте номинациите
Снимка: Булфото

"Аскеер - 2014" за най-добро представление си оспорват "Професия лъжец" от Сергей Кършигоров, постановка на Теди Москов във Варненския куклен театър, "Ромео и Жулиета" от Шекспир на Петринел Гочев в Габровския театър и "Самотният Запад" от Мартин Макдона на Владимир Люцканов в Театър 199 "Валентин Стойчев".

В състезанието за режисура участват Теди Москов, Петринел Гочев и Тея Сугарева - с "Покана за вечеря" от Оля Стоянова в Театър "София", съобщи на пресконференция днес актьорът Милен Миланов, председател на фондацията "А'Аскеер".

Академия "Аскеер" удостоява с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер - 2014" именитата режисьорка и педагог проф. Надежда Сейкова. Останалите лауреати ще станат известни на награждаването в Театър "Българска армия" на 24 май - под патронажа на министрите на културата и на отбраната Петър Стоянович и Ангел Найденов.

Диана Добрева е режисьор на празничния спектакъл, който БНТ ще излъчва пряко. Отличията за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон - статуетка от Георги Чапкънов и парична сума, ще бъдат дадени за 24-и път.

Ивайло Христов и Малин Кръстев са номинирани за водеща мъжка роля за "Самотният Запад", а Владимир Пенев - за "Скъперникът" от Молиер на Лилия Абаджиева в Малък градски театър "Зад канала" /МГТ/.

Кандидатките за "Аскеер - 2014" за водеща женска роля са Александра Василева за "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид"от Райнер Вернер Фасбиндер на Григор Антонов, Бойка Велкова за "Две" от Таня Шахова на Юрий Дачев - в Народния театър "Иван Вазов", и Ивана Папазова за "Глас" от Елена Алексиева на Калин Ангелов в Пловдивския театър.

За изгряваща звезда са номинирани Бойко Кръстанов за "Възвишение" от Милен Русков на Иван Добчев в Пловдивския театър, Елена Телбис за "Заешка дупка" от Дейвид Линзи-Абер на Ивайло Христов в Театър 199 и Христо Ушев за "Робин" от Анна Топалджикова на Тея Сугарева, копродукция на сдружението "Антракт" и Камерния театър "Възраждане", и за "Welkome America" от Матей Вишнек на Тея Сугарева в Театър "София".

Конкуренцията за отличието за поддържаща мъжка роля е между Александър Кадиев за "Скъперникът" и "Лодка в гората" от Николай Хайтов на Мариус Куркински в МГТ, Валери Йорданов за "Заешка дупка" и Мартин Гяуров за "Покана за вечеря". Претендентки за статуетката на Чапа за поддържаща женска роля са Вяра Табакова за "Всичко ни е наред" от Дорота Масловска на Десислава Шпатова в Народния театър, Ирини Жамбонас за "Заминавам" от Алексей Слаповски на Петър Денчев в МГТ и Мая Бабурска за "Някои го предпочитат" от Били Уайлдър и И.А.Л. Даймънд на Венцислав Асенов в Младежкия театър "Николай Бинев".

Номинациите за музика са на Кирил Дончев за "Някои го предпочитат", Петър Дундаков за "Дисни трилър" от Филип Ридли на Стайко Мурджев в Пловдивския театър и Петя Диманова за "Канкун" от Жорди Галсеран на Стилян Петров във Варненския театър.

"Канкун" и "Дисни трилър" участват и в състезанието за сценография - съответно на Венелин Шурелов и Петър Митев, заедно с Юлияна Войкова-Найман, която е номинирана за "Ромео и Жулиета" и за костюмография.

Останалите претенденти в категорията са Васил Абаджиев за "Скъперникът" и Елица Георгиева за "Фотоапарати" от Пьотр Гладилин на Стилян Петров във "Възраждане".

В номинациите участват представления с премиера между 15 април 2013 г. и 10 април 2014 г.

Журито е обсъдило 109 спектакъла - 43 в София, 38 в извънстолични театри и 28 независими проекта. В селекцията са спектакли на осем столични и 19 извънстолични театъра. Част от продукцията е представена в над 12 алтернативни пространства. В отделните категории предложенията надхвърлиха 12, сподели Милен Миленов, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: номинацииАскеертеатър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари