Режисьорът Красимир Спасов беше отличен със "Златен век"

Най-високото отличие е за приноса му за развитие на българската култура
0
Режисьорът Красимир Спасов беше отличен със "Златен век"
Снимка: Министерство на културата

Големият български режисьор проф. Красимир Спасов бе награден от министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов с отличието „Златен век” – печат на Симеон Велики. Най-високото отличие на Министерството на културата и почетната грамота бяха връчени на проф. Спасов за големия му принос в развитието на българската култура, съобщиха от Министерството на културата.

Проф. Красимир Спасов е работил във всички български театри, но по-трайно е свързан с театрите във Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и най-вече с театър „Българска армия”. Реализирал е десетки спектакли, между които Шекспировите „Много шум за нищо”, „Веселите Уиндзорки”, Чеховите „Чайка” и „Иванов”, „Трамвай желание” и „Стъклената менажерия” от Тенеси Уилямс. Поставял е и в Санкт Петербург, Хавана, Рига, Битоля, Киев, Берлин, Лайпциг, Торун, Варшава.

Министър Мартин Иванов заяви при връчването на високото отличие, че е силно развълнуван, тъй като това е първият „Златен век”, с който той има честта да удостои именит наш творец.

Вярно, процедурата за награждаването със „Златен век” на проф. Красимир Спасов е била задвижена още от предишния екип на Министерство на културата и големият наш режисьор е трябвало да получи отличието в навечерието на 24 май 2014 г., но тогава е бил възпрепятстван. Това, че днес с моя заместник Боил Банов връчваме високата награда на проф. Красимир Спасов, която му е била присъдена от моя предшественик в Министерството на културата, показва, че е налице приемственост в сферата на културата, отбеляза министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари