"Жизнено пространство" по холандски

Холандски спектакъл, вдъхновен от Бъстър Кийтън у нас
Обновена: 26 май 2015 11:01 | 26 май 2015 10:52, Петя Славова
0
"Жизнено пространство" по холандски
Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Холандски спектакъл по идея на Якоп Албом може да видим в Сатиричния театър на 11 юни от 19.30 часа.

„Жизнено пространство” пренася магията от немите филми на театралната сцена, като пленява публиката с абсурдистки хумор, впечатляваща акробатика, технически виртуозно актьорско изпълнение. Представлението е вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън, пионер на фарса и физическата комедия от нямото кино.

Двама мъже живеят заедно в малка стая. Те са изобретателни, липсата на място не е проблем. Всеки предмет има необичайни функции: леглото се превръща в пиано, а шкафът за книги – в хладилник. За да компенсират отсъствието на жена, двамата мъже изобретяват механична домакиня. Но съвсем скоро откриват, че тази кукла има собствени позиции. През хода на представлението стаята става все по-малка и по-малка...

Режисьорът Якоп Албом е роден в Швеция. През 90-те заминава за Холандия, за да учи в прочутото театрално училище за физически театър и пантомима в Амстердам. След поредица от сътрудничества с изтъкнати театрални творци и трупи, от 2000 г. той започва да работи самостоятелно. Якоп Албом разработва уникален стил, в който театър, пантомима и танц се събират ведно. Творчеството му е силно свързано с образността и логиката на сънищата, създавайки театрални реалности, съществуващи на ръба на подсъзнанието. За да постигне този ефект, той работи в регистъра на илюзионизма, акробатиката, танца, клоунадата, музиката и визуалните изкуства.

„Жизнено пространство” печели наградата за пантомима на Датската асоциация на Театралните и концертни режисьори (VSCD) през 2012 г, първа награда на публиката “Wijkjury”, награда “Delftse Kijker” и награда “Toneelkijkerprijs” в Хага.

Силке Хундертмарк е номинирана за награда „Коломбина” за най-добра женска поддържаща роля за нейното изпълнение като Куклата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари