Убийството на Яна Кръстева – в театрална постановка

Как се раждат героите на един стряскащ разказ
Обновена: 2 юни 2015 13:15 | 2 юни 2015 11:47, Петя Славова
3
Убийството на Яна Кръстева – в театрална постановка
"Установено при огледа". Снимка: Facebook

Жестокото убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина ще бъде припомнено чрез театралната постановка „Установено при огледа”.

Документалният спектакъл е режисиран от Неда Соколовска, която се занимава с документален театър у нас. „Темите, с които се занимавам” са социални, теми, които вълнуват, но за първи път влизам в тази територия - криминалната”, разказа тя пред bTV. 

В основата на спектакъла стоят изцяло реални факти. Няма художествена измислица, всяка изречена дума е казана. Не е следвана хронологията на събитията, а в центъра е историята на Пламен Трифонов, който първоначално бе обвинен за смъртта на младото момиче.

Неда Соколовска иска да покаже съдбата на човека, който попада за четири месеца в ареста без да е направил нищо. Тя е убедена, че никой не е застрахован да не му се случи същото, особено ако изпадне социалното му положение не е добро.

За да се случи нещо такова има съвкупност от лошо стекли се събития, неправилна работа на криминалисти и разследващи. Немалка е и ролята на журналисти, които хиперболизират и повеждат делото в грешна посока.

„Спектакълът не е фокусиран върху убийството, а върху това как то е отразено, как службите са си свършили работата и как една такава трагедия се представя като зрелище. – отбелязва авторката. Тя припомни как някои медии описват Яна като клошарка, „Майсторката на плюшени играчки”, за да търсят рейтинг в една ужасяваща история. „Така се опитват да привлекат още десет човека да четат изданието им, без да се интересуват от емоциите на близките на жертвата”. Затова и сцената в нейния спектакъл е превърната в телевизионно студио, което се превръща в съдебна трибуна.

Още по темата

Авторката на постановката изследва също така как човек, който е изпаднал от обществото, превръщайки се в клошар, е и най-лесната мишена на същото това общество, готово да го заклейми и нарече убиец.

„Изчетохме огромно количество съдебни документи и познаваме делото доста добре. Хората, които са близки с Яна разбираемо не искат да се връщат към тази тема. Самите приятели на Яна са разделени – едни смятат, че Николай Русинов - Чеци е виновник, а други защитават теорията, че в Борисовата градина има банда, която нощем пребива посетителите в парка", допълва Неда.

Оказва се, че вечерта преди убийството на Яна, двама души от нейната компания са били пребити, но органите на реда не обръщат внимание на тази „подробност”.

"Подобен документален театър се гледа като криминален филм", отбелязва режисьорката. Постановката се играе на 9, 11 и 14 юни, а мястото е Маймунарника – заведението в Борисовата градина. Едно от последните места, където Яна е видяна жива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова ли нямате въображение за измисляне на сценарий, че си играете с историята на Яна и мъката на родителите й?
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета заглавието и останах в потрес- кога я убиха тази готина кака, а то кво било. Абе, *** вие вече не знам как да ви наричам. Не искам и да ви обиждам.
1
0
 
14
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Жертвата се казва Яна Кръстева...Кой Ви каза, че се казва Маринова?!