Теди Москов: Моят театър показваше къде е свободата!

Режисьорът слиза от сцената и се сбогува... с "Улицата"
3 юни 2015 14:42, Петя Славова
25
Теди Москов: Моят театър показваше къде е свободата!
Снимка: Булфото

Сцена от спектакъла. Снимка: Булфото

Три екрана, улични стълбове и трабант, в който Мая Новоселска гледа замислено. "Интелигентна физиономия в скапана кола", извиква Теди Москов пред сцената. Репетира театралния спектакъл "Улицата", който ще се играе на 8 и 9 юни в зала 1 на НДК. Билетите са продадени, очаква се постановката да може да се гледа пак през есента.

С този спектакъл режисьорът решава да се сбогува със сцената. Ще припомни какъв е бил и какъв е сега. След това ще замълчи.

"Моят театър беше силен, когато имаше комунизъм и показваше къде е свободата. Какво е да се помайтапим и да си поемем дъх. Сега това вече е ненужно. Преди бозата струваше 6 стотинки, ми каза един. Отговорих му – а един виц струваше пет години".

"Улицата се промени драстично от моето детство. - отговори на въпрос на Dnes.bg режисьорът - Имаше много деца, които играеха футбол и като минеше кола я освирквахме. Политически съотношението е винаги едно и също. Улицата я управлява една група хора, които крадат. Т.е. ние гласуваме кой ще краде от нас.

Новата "Улицата" ще покаже коментара на новите персонажи, ще я има позицията и на старите към това, което се е случвало преди. Ще се покаже и друга гледна точка.

"Някои неща се заснемат наново, а други се прожектират, но по нов начин", обясни още Москов и припомни как някога е правил телевизионното предаване без сценарий. Писал го е на салфетки и сметки от "Вкусното кебапче". В постановката зрителите няма да видят Камен Донев, Христо Гърбов и Кръстьо Лафазанов. Те ще са само като част от "старите ленти". Заместват ги достойно Малин Кръстев и Герасим Геров – Геро. Мая Новоселска, Томчо Токмакчиев и Георги Спасов са от старите участници, има и млади артисти. Рада Москова - майката на Теди Москов е сред авторите на текстовете на песните, а сина му е оператор и монтажист в спектакъла.

Иначе отново ще видим в "Улицата" темата за малкия човек и неприемането му от различните политически системи. "Най-голямото ми удоволствие е, когато публиката се смее с радостен смях. Има и малки хора с пари. Единият от тях се казва Чарли Чаплин. Бил съм у тях на гости. Той беше вече умрял, но докато живееше, живееше с проблемите на малкия човек", каза още Теди Москов.

Той обясни, че се отказва от театъра след още един ангажимент, който е поел към Варненския куклен театър – "Пурпурният остров" по Булгаков.

"Цялата ми работа е била борба с характери. Съобразяване, да не обидиш някого, че няма и да участват в постановките", каза режисьорът и допълни, че приятелството в изкуството е опасно, защото води до компромиси, обиди и травми. А приятел се римува с предател. Москов заяви, че е твърде обидно, когато актьорите трябва да ходят да снимат реклами вместо да са на сцената.

"Компромиси винаги е имало, комерсът никога не е изчезвал от културата, но някога хората се срамуваха и казваха , че отиват да правят халтура. Ходят, за да изкарат пари. Не мога да ги спра. С една реклама за 10 минути изкарват повече от месец заплата в театъра. По интернет някакви глупаци викат: Докога артистите ще са на издръжка на държавата? Наричат ги храненици!. Това са явно хора, които не знаят какво е театър. Мислят, че е нещо древногръцко, умряло с античните".

На финала Теди Москов отбеляза, че от старата "Улицата" му липсва младостта, ентусиазма и това, че "всички захвърляхме всичко, за да направим нещо, което и за нас, и за публиката беше ново".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Теди Московулицата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Др. Сатъриус преди 8 години
Улицата е най-безобразно тъпата тъпня, на едно ниво с простотиите на Слави Трифонов и ***, самонарекли се комици. Опърпаният *** Теди Москоф е обратната страна на медала Азис, разликата е, че не се къпе и една шепа въшлясали псевдоинтелектуали му ръкопляскат. *** споменава Паганини и Чаплин - това наистина е комично.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много е дълбок Теди Москов. страхотен!
16
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 8 години
Този ми е неприятен.
15
4
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 години
За да говориш срещу Улицата трябва да си лишен от чувство за хумор.Честито на лишените от хумор.Да обсъждаш творец с неминуем талант, не води до лишаване от брилянтните му попадения.Улицата е не само театър-телевизия и шоу, но дори по радиото може да се слуша.
14
0
 
0
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
като прегледах снимките се сетих за Ванеса Мей и цигулката и дето беше станала известна преди 10-15 години , ей сегИ ще си го пусна
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това някаква форма на протест ли е?! Струва ми се неадекватен и малодушен.
12
1
 
2
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Skuchni leko debilski sa negovite proekti.ako idesh pian ili napushen direktno te vkarva v depresia vodeshta do samoubiustvo.obshto vzeto neznam koi go lansirashe toia
11
1
 
6
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Малко хора знаят, че Теди не е този, за който се представя! Всъщност е пресметлив тарикат, хитър като лисица и свидлив като евреин. Хора, не вярвайте на позата, която заема този дундьо! Той наистина се опитва да не си създава врагове, но същността на търгашеската му природа му пречи. Работи главно в Германия, защото там не го познават отблизо, приемат първосигнално опитите му за театър или парформас и падат доста парички."Улицата" всъщност е абсолютна духовна порнография! Гледайте и мислете!
10
10
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
Тъжно е, че готин тип като Теди Москов се отказва. Дано е временно състояние и после да размисли! Да е здрав, за да радва публиката си!
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това ,което прави Теди Москов е адресирано към хората с по-висок IQ.Не е "храна" за ***,чалгари."само *** би се смял на улицата
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво се оплаква, нали неговите са на власт
7
4
 
2
 
! Отговори
valiq преди 8 години
Ne gi haresvam! Hora mnogo qk bal si iskarah, napravo se razcepihme, a nakraq paravijh sfirka na edin sau4enik v diiskoto! Basi qkoto stana! Iskam da sam studentka ve4e!
6
17
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Теди Москоф е средно...ентелигентен режисьор.Улицата е едно...попадение,осенило го преди десетилетие,което го утвърди в...занаята.Но след това...технологиите се развиха,това стигна и до...Улицата,което изяде...занаята на Теди.Сега никой не гледа какво става на...улицата.Всеки гледа какво става в Парламента,сред избраните...редовно дупетати.Наш Теди няма потенциал и интелект да разнищи тази гмеж на човешки...страсти.Простено да му е;нали е средно нтелигентен българин,от...улиците на Кривунделово
5
12
 
25
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Това ,което прави Теди Москов е адресирано към хората с по-висок IQ.Не е "храна" за ***,чалгари.
4
2
 
3
 
! Отговори
mici преди 8 години
Jega e, ela na plaja na piasaka i v moreto za pluvane - stava hubav teater, ima zvezdi :)ima mramor :) beton
3
5
 
26
 
! Отговори
Крампус преди 8 години
Теди е небрежен интелектуалец, от каквито имаме нужда повече СЕГА! Уви, кариерата на Фики Стораро и Николета Лозанова тепърва започва... :(
2
28
 
20
 
! Отговори
българин преди 8 години
Голямо самочувствие от страна на един средно талантлив театрал. Мая Новоселска и Кръстьо Лафазанав наистина са огромни таланти, но в "Улицата" участието им беше колкото артистично (наистина много), толкова и битово развлекателно, без да стига до по-високо ниво. Защото Москов не успя да ги изведе. Останалите от трупата са от средна ръка като Москов, независимо от признанието за него в немски говорящи среди. И комунизмът, Москов, изобщо не си е отивал. А търговският ти успех не те прави корифей.
1
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Халтурчик!