"Чайка" откри театър Азарян

Новото сценично пространство е в НДК
28 окт 2015 09:44, Петя Славова
0
"Чайка" откри театър Азарян
Снимка: НДК

За първи път публика пристъпи прага на новооткрития театър Азарян в Националния дворец на културата , за да наблюдава премиерата на спектакъла “Чайка” от А. П. Чехов, с режисьор Явор Гърдев. Изборът на "Чайка" не е случаен, защото това заглавие остава в историята като една от емблематичните визитки на твореца, чието име носи новият театър.

В продължение на 180 минути Гърдев превежда зрителите през палитра от емоции и преживявания на сцената и извън нея, за да ги направи част от това, което той самият нарича дом – театърът.

В актьорския състав са Елена Телбис, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Михаил Мутафов, Владимир Пенев, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Лилия Гелева, Николай Урумов, Христо Петков и Стоян Габровски.

Неслучайно първото представление е “Чайка”, каза Явор Гърдев часове преди премиерата.

„За Чехов се изисква определена доза зрялост и от тази гледна точка се радвам, че не успях да поставя пиесата “Чайка” през 90-те години. Това е важно, за да не бъдеш на страната на персонажите и срещу другата половина от тях. Чехов е изключително фин автор”, каза режисьорът.

„Авторът създава един свят, като прониква в съзнанието ни с неговата цялостност. Когато имаме толкова щедър автор, тогава и интерпретацията трябва да бъде достатъчно смела, достатъчно щедра към всичките му персонажи, за да може по някакъв начин да проникне в света на този изключителен гений, чиято пиеса е най-подходяща за откриването на един театър”, допълни Явор Гърдев.

Следващите 3 дати за представлението са 16 ноември от 19:30 ч., 21 ноември от 23:00 ч. и 25 ноември от 21:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари