Мастера на 73: Много хора от обкръжението ми си отидоха

Актьорът избягва контакти с много хора
9 дек 2015 13:35, Петя Славова
4
Мастера на 73: Много хора от обкръжението ми си отидоха
Снимка: архив, Булфото

Най-харизматичният български актьор Стефан Данаилов навършва днес 73 години. Дебютира в киното още като ученик в „Следите остават“ по Павел Вежинов. Освен, че е на сцената около 50 години, над 20 години е и преподавател. За него студентите са деца, които отглежда като свои. Флиртът му с политиката определя като „необходимо зло“.

Пред Георги Тошев по bTV, актьорът сподели, че днешните студенти са много по-различни от някогашните – от тези от първия му випуск. „Бяха страшно всеотдайни деца. И аз бях по-млад и ми бе за първи път педагогиката. Тези са компйтърни деца, книгата не ги държи, но имат желанието. Опитвам се да ги мотивирам. Някакси предишните бяха по-любопитни, по-амбицирани.“, разказва Мастера, но и допълва, че всичко зависи от начина на работа и от изискванията на преподавателя. Разбира се и от това как студентите възприемат.

Стефан Данаилов си пропимни времето, когато е бил по-енергичен, не е имал здравословни проблеми. Обясни, че тогава е можел да показва какво иска от младите, докато сега е нужно да им разказва, а това отнема повече енергия.

Сега, след като прекарва повече време у дома си, усеща липсата на жена си Мария. За разлика от него, тя много е преживявала огорченията, докато той е правил повече компромиси. „На мен ми минава бързо. Не се сърдя на някой, който ме е атакувал несправедливо“, отбелязва той.

Стефан Данаилов винаги си е мислил, че ще си отиде преди своята жена. Представял си е как тя ще се обърква в подреждането на сметките. Не е допускал, че може така да му липсва. Това, за което оценява е, че покрай заболяването си е успял да постои последните 6 месеца от живота й повече у дома  и да е с нея. "Иначе все бях навън – театър, снимки...".

Що се отнася до хората, с които общува – те стават все по-малко. Може би, защото именно Мария е била човекът в семейството, който е поддържал контакт с приятелите. „Не търся никого, споделя актьорът. – От домашния ми телефон разговарям с четирима човека.“ Професорът си го обяснява с факта, че досега него са го търсили, но още бележника с всички телефонни номера на жена му стои до апарата.

Сега Стефан Данаилов избягва контакти с много хора. Имало е и такива, които са му се разсърдили, че не ги търси. „Мисля, че ще дойде момента, когато ще започна да им звъня да ги питам как са. Добрият човек си е добър. Той си го носи в себе си. Много хора от моето обкръжение са добри хора, но си отидоха.“, отбеляза още актьорът.
Иначе има и приятели, общува и с хората от парламента, но това е друг вид контакт. Някои от познатите му се шегуват, питайки го как са гаджетата. „Всичко втасало – за тях ще мисля“, отговарял актьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Стефан Данаилов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
много ме изкефи това с "най-харизматичния актьор" - факта ,че надживя много от неговото време не го прави по-добър актьор , навремето си беше посредствен от нивото на триото НЛО ,те поне бяха забавни ----харизматични бяха други(мир на праха им) , но не заслужават да ги споменават на едно със СТ.Данаилов
2
4
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
... има един младежки израз, който чувам напоследък и е много подходящ тук :Вие сте "хейтър" така , че по-добре замълчете.Поздрави
1
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.... мда далаверките на Стефчо втасаха и те, напълни си касичката