Притеснихте ли се, бе, приятелчета...

Актьори повдигат завесата около заплащането си и липсата на договори
Обновена: 3 яну 2016 13:33 | 3 яну 2016 13:30, Петя Славова
62
Притеснихте ли се, бе, приятелчета...
Снимка: Facebook

Само след две представления постановката "Буре барут" по Деян Дуковски" пада от репертоара на Независим театър. "Уговорката бе да подпишем договори", разказва ни режисьорката Ана Батева.

След първото участие им се плаща хонорар, макар и договор да не се подписва. Отношенията не се узаконяват и след второто.
 
С организационния процес се е ангажирал музикантът Стефан Здравески. Той се опитва да се свърже с директора на театъра Слав Бойчев, който, обаче по думите му, отказва да си вдигне телефона. На изпратено съобщение отговаря с десетдневно закъснение. А отговорът е, че в момента е зает и не може да плати.
 
Спектакълът на Ана Батева е за младото поколение, насъбрало много гняв, заради факта, че се налага да плаща грешките на живелите в миналото. Именно това чувство се пренася от сцената в реалността.
 
Актьорите така и не получават договор, за който са се уговорили по-рано. За сметка на това до тях стига грубо и безкомпромисно отношение. Тегавото чувство се засилва още повече, защото човекът, от когото "зависят", също е от младото поколение, но начинът, по който се държи с актьорите, е повече от гневен.
 
Слав избягва срещите с тях, според думите им. Под предлог, че е в репетиции или има някаква друга заетост, нещата се отлагат. "За нас не е проблем толкова, че има закъснение в плащането, а ни притеснява неяснотата кога това ще се случи", обяснява Здраевски.
 
Няколко дни по-късно Слав Бойчев пуска силен статус в социалната мрежа, в който обяснява: "Притеснихте ли се, бе, приятелчета? Не си вдигах телефона и се изплашихте, че няма да си вземете кирливите левчета? За здравето ми не се притеснихте, но за левчетата със сигурност. Сега ще ви кажа нещо и ще се наложи да го запомните: В моята работа аз решавам кое, кога и как става..." Част от екипа на "Буре с барут" решава, че този статус е отправен към тях, докато в коментарите отдолу не се оказва, че засегнатите са други актьори.
 
"Той е глава на Културен дом, мениджър на театър. Почувствахме се обидени, това не е адекватна реакция", разказва Стефан. Малко по-късно статусът изчезва, а на негово място се появява извинителен, но той не заличава обидата.
 
Слав Бойчев плаща все пак хонорар на трупата на "Буре барут", след което ги гони от театъра, а Стефан получава поредното съобщение от него: "Включих представлението, защото е хубаво да има спектакъл с млади, прохождащи актьори. Явно условията в нашия театър са несправедливи за вас, затова ще ви дам възможността да играете представлението в други театри при по-добри условия".
 
Праща ги при заместника му Тихомир Добрев, да се "изпържат" за последно. Нужно е да изнесат бързо декора на постановката от Независим театър. Обяснил им, че ще подпишат договори със задни дати.
 
"Подобно отношение е недопустимо", убеден е Стефан, който допълва, че иска  да се повдигне завесата, където се крие човешката съвест.
 
"Крайната цел е да се променят стандартите, както и да се узаконят правните отношения между артисти и директори, да се кристализират отношенията между хората на изкуството. Не може да държиш шепа личности в ръцете си и да ги размотаваш, държейки се грубо и надменно с тях. Когато има договор, нещата са ясни, дори да има забавяне, има документ" -  заяви той и допълни, че хората на изкуството не трябва повече да търпят да се случват подобни неща.
 
Оказва, че неизяснени отношения Независим театър има и с трупата на театъра в Търговище. И при тях липсват договори, а уговорките се сменят постоянно. "Противозаконно е да ползваме помещението, да играем на сцената на театъра без договори", обясни пред Dnes.bg директорът на театъра Петър Петров.
 
"Все пак има охрана, противопожарна система за сигурност. Чисто технично е нужно да има хора", обясни ни той и изрази мнение, че според него и други колеги са загубили надеждата да си вземат заработеното.
Още по темата
 
Седмица по-късно се срещнахме и със Слав Бойчев. По друг начин изглежда въпроса според директора на Независим театър. Идеята не е била да сключи договор с всеки от актьорите поотделно на "Буре барут", а да го направи със сдружение – юридическо лице, което те заявят. "Това така и не се получи, затова като ме помолиха първия път да им дам хонорар, го направих, като те се подписаха само на касов ордер.”
 
Слав Бойчев обясни пред Dnes.bg, че е бил готов да направи така и след второто представление, но е помолил да изчакат няколко дни, докато мине премиерата му, която е предстояла. Той уточни, че не е закъснял с изплащането на сумите, тъй като хонорарът се изплаща месеца след като е играно представлението.
 
"Има технологически момент за изчисляване на приходите – справки от Eventim и от Grabo. Не е трудоемко, но отнема време и когато съм концентрирал енергията си върху премиерата, нямам намерение да се занимавам с друго. Беше редно това мое желание да бъде прието така, както аз съм вземал предвид техни желания".
 
Според него, той е направил две услуги на младия екип - първо като е приел те да играят на сцената на Независим театър без да плащат за репетиционния процес, а втората - като им е платил преди те да са му дали конкретно име на юридическо лице, с което да бъде сключен договора. С театъра в Търговище е имало документални неуредици, но вече всичко е уредено, увери Слав Бойчев.
 
Що се отнася до написаното във Facebook, той коментира, че има право да пише статуси на своята лична стена. Дори публикацията била отправена към хора, които нямат нищо общо с театъра, но се оказало, че доста актьори се припознали в нея. Проблемът, който искал да засегне тогава, били човешките отношения.
 
"Огорчен съм – каза Слав Бойчев, - защото сме шепа хора, а сме разединени. От тук нататък ще подхождам доста внимателно към всички млади актьори и ще се съсредоточа малко повече в изчисленията, за голямо съжаление на други млади хора, които не заслужават това".

Директорът на Независим театър изрази също така учудване защо екипът на "Буре барут" се оплаква сега, а не и когато представлението е отпаднало от репертоара на "Младежки театър" няколко месеца по-рано, който освен това е и държавен, докато неговият е частен и се самоиздържа без да получава никакви субсидии от общината или държавата.

Проблемът с изплащането на хонорари или неуредена документация не е изключение в българския театър , коментира за Dnes.bg и актьорът Атанас Атанасов: "Ситуацията е доста сложна и трудна, особено за младите актьори. Има една организация, която е заявила, че защитава правата на актьорите, без значение дали те са щатни или на свободна практика. Подобни ситуации съществуват, защото актьорите нямат чувство за общност, не са обединени и чакат някой друг да ги води. Предпочитат да застават зад нечия чужда кауза, вместо да се борят за собствените си права".
 
Според Атанас Атанасов, младите актьори на свободна практика, които имат ангажименти към столичните театри не наброяват повече от петдесет души.  
 
"Ако всички актьори, които не получават хонорарите си на време - откажат да играят в даденото представление - тогава, може би, нещата ще се променят. По този начин, лошите мениджъри няма да получат своите субсидии, защото представленията ще паднат. "Публиката ще разбере!", каза Атанас Атанасов и допълни, че заплащането на трудовите възнаграждения и тези по граждански договор са задължително условие да накарат всеки да си търси правата. 
 
Актьорът сподели, че като преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" вижда как всяка година студенти се срещат с представители на САБ, които им обясняват как да станат членове на съюза.
 
"Факт е, че САБ не защитава договорените права не само между акткьорите. Трудна е ситуацията и с младите сценографи, които също работят на безбожно ниско заплащане. Подобно е положението и в киното, и с рекламите, където младият актьор търпи големи поражения по отношение на финансовото си оценяване за работата си. Има правила,  но няма кой да ги защити", категоричен бе Атанасов, който също се е сблъсквал с проблема, като не е получавал хонорара си от Младежки театър отпреди 4-5 месеца.
 
"Никой не е застрахован. Работя на сцената 35 години, но идва ново поколение. То ще застъпи и трябва да направи нещо", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 33Стефчо, нали се сещаш, кога ще го барнат за нещо това *** на снимката? То си знае правата и именно затова не случайно публично го казва! Ето това е жалкото, да вярваш на устни уговорки!Иначе успех ти пожелавам...както му казват.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давайте тогава да слагаме някой като Тато, Тито и т.н. и да се оправяме.Видя се, че много се тъжи по Татовото време, така че, да не губим време.
30
0
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
г-н АТАКИСТ, те юристите пари взимат за тези неща, но аз съм обикновено студентче още, та тичам с/у вътърните мелници, твърдя и се надявам да не бъде шок за Вас - устната уговорка поражда, в определени случаи, същите последици, ако страните биха били сключили писмен договор. Got it?
29
6
 
5
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
След като оправи пенсиите , заплатите , новините на турски , воят от Софийската джамия , ядрените централи , южен и останалите потоци , настъпващия ислямизъм , критиките от посолствата ,проблемите пред Темида и МВР, Волен тъкмо да започне с НАТФИЗ и театъра бе грубо спрян и ето какви проблеми възникнаха между младите актьори и младите директори !
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, още един се размечта за Бай Тошо, вместо да си живее живота :D
27
1
 
12
 
! Отговори
ало!! преди 8 години
Славчо Бойчев, чувал ли си от старите хора "Всеки кръстник си има кръстник"???Много арогантно и безцеремонно се държиш( кул, пичовски или как го наричате) но не си хванал "Господ за шлифера"(пак Ваша приказка).А ние им казвахме "гаменски начин на говорене".( уличник)А ако си интелектуалец, добре е да знаеш :"и колко е солен хлябът(от сълзите), качването и слизането по чужди стълбища( в търсене на работа)"Д.Алегиери.Но може би никога не си изпадал в това положение.И на НИКОГО не го пожелавам
26
0
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Стефане, справедливата страна в този казус е да подпишеш договор и за участието си в представление да внесеш съответните данъци в държавата! Понял?
25
0
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
18, г-н АТАКИСТ, аз опитвам да посоча нещата от справедливата страна, има представление - дължи се хонорар на изпълнителите, това, че не ти плащат, не те прави виновен, абсурдно е. Подобен вид съждения, за съжаление, са ми твърде познати - който е най-нагъл е най-прав. Никой не си търси правата и пак стигаме до изводите - "цялата ни държава е такава".
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малък народ сме, но за сметка на това егото и самолюбието е до небето. Пази Боже сляпо да прогледа, Алеко го е казал преди повече от век.
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При бай Тошо имахме театър, изкуство и кино. Сега имаме само порнография и самозабравили се комплексари. При бай Тошо актьорчетата живееха най-добре и само ще мечтаят за бай Тодор да се върне. Това е истината. При бай Тошо бяхме 10 пъти по-добре.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При бай Тошо нямаше и Независим театър. Стига с такива *** гьотференски сравнения. То като няма възпитание, не соц, не демокрация, нищо не помага.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При бай Тошо това не можеше никога да се случи. Но ако случайно се случеше, това момченце на снимката Слав ли е, Млав ли е, Глав ли е, не го знам, но щеше да яде много бой.
20
1
 
11
 
! Отговори
Некой си... преди 8 години
Този Независим театът някъде на Бродуей ли е, че нещо не се сещам? Или на Плас Пигал?И този некой си там Слав ли е за какъв се мисли. Я му спретнете една стачка и да се спускат завесите.
19
5
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Стефане, тези са се съгласили да му бачкат без договор на тоя. И те са виновни в случая, защото му искат нещо, което този ка.вал е в пълното си право да не им го даде. Разбираш ли същината на проблема? Все едно ти да започнеш работа при даден човек и той ти обещал някакви пари без договор и ти въпреки, че си без договор да продължаваш да му бачкаш и след това да искаш някакви пари от него, които ти дължи??? Това писмо един вид на тоя е назидание за всички *** които работят без договор!
18
2
 
18
 
! Отговори
Някой преди 8 години
На тоя *** Слав, това не му е за първи път. При него е тенденция да не плаща на хората. Поинтересувайте се от "великата" му школа за актьори МОНТФИЗ. Нито на преподавателите плаща, нито на административния персонал. Крещи като заклан и все някой друг му е виновен. И е вярно, че обича малките момиченца...педофил.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това младо.... ли е директор и той ли плаща заплати? Като всичко останало в тази държава и това е сбъркано. За това няма нещо дето да ни е наред. На кого е човек, че е поставен на такъв отговорен пост? И хайде никой да не ми казва, че е там заради качествата си, защото от този негов пост става ясно, че не е. И изобщо защо ни занимавате с това недоразумение? На актьорите като не им харесва да сменят професията, в България тя не е никак добре платена (oсвен ако не участват в телевизионни сериали
16
1
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
До13-ката, законът посочва само определени видове договори, които следва имат задължителна писмена форма за да бъдат действителни, но да не навлизаме в правни спорове. Тук имаме пишман-директор, който е мърляч и се мотае с изплащането на възнаграждението на артистите, същевременно е много обидчив,когато същите си искат основателно своето, което той им дължи. От дразнещи черти на самозабравили се началнаци, некоректност при заплащане на труд и скатавене са най-противни. Иначе за адвоката си прав.
15
4
 
14
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Тоз на къв се напрай с това писмо? Някъв вървежен ли е къв е? Я у лево.
14
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, то да си артист у нас е като всички други професии - живот пълен с "изненади".Особености на националния манталитет. Ама то това си е глупава професия де, само да повтаряш едно и също и да подскачаш на сцена. Друго си е да си филмов актьор, или рок-звезда - излизаш пред 100 000 души и показваш дали разбираш от музика или не. Тва театралите не са ми много ясни като хора - като гламав да учиш диалози или монолози.
13
1
 
16
 
! Отговори
сопол преди 8 години
Бай ти *** предприемача не обича договори, данъци и осигуровки. специално за нашти актери и изкуствоведи като не им изнася има и други професии. комунизъмъ ни бил пречел, че за 30 год една световна личност нямаме или марка. комунизъмъ бил пречел на *** да се изявява свободно, леле