Притеснихте ли се, бе, приятелчета...

Актьори повдигат завесата около заплащането си и липсата на договори
Обновена: 3 яну 2016 13:33 | 3 яну 2016 13:30, Петя Славова
62
Притеснихте ли се, бе, приятелчета...
Снимка: Facebook

Само след две представления постановката "Буре барут" по Деян Дуковски" пада от репертоара на Независим театър. "Уговорката бе да подпишем договори", разказва ни режисьорката Ана Батева.

След първото участие им се плаща хонорар, макар и договор да не се подписва. Отношенията не се узаконяват и след второто.
 
С организационния процес се е ангажирал музикантът Стефан Здравески. Той се опитва да се свърже с директора на театъра Слав Бойчев, който, обаче по думите му, отказва да си вдигне телефона. На изпратено съобщение отговаря с десетдневно закъснение. А отговорът е, че в момента е зает и не може да плати.
 
Спектакълът на Ана Батева е за младото поколение, насъбрало много гняв, заради факта, че се налага да плаща грешките на живелите в миналото. Именно това чувство се пренася от сцената в реалността.
 
Актьорите така и не получават договор, за който са се уговорили по-рано. За сметка на това до тях стига грубо и безкомпромисно отношение. Тегавото чувство се засилва още повече, защото човекът, от когото "зависят", също е от младото поколение, но начинът, по който се държи с актьорите, е повече от гневен.
 
Слав избягва срещите с тях, според думите им. Под предлог, че е в репетиции или има някаква друга заетост, нещата се отлагат. "За нас не е проблем толкова, че има закъснение в плащането, а ни притеснява неяснотата кога това ще се случи", обяснява Здраевски.
 
Няколко дни по-късно Слав Бойчев пуска силен статус в социалната мрежа, в който обяснява: "Притеснихте ли се, бе, приятелчета? Не си вдигах телефона и се изплашихте, че няма да си вземете кирливите левчета? За здравето ми не се притеснихте, но за левчетата със сигурност. Сега ще ви кажа нещо и ще се наложи да го запомните: В моята работа аз решавам кое, кога и как става..." Част от екипа на "Буре с барут" решава, че този статус е отправен към тях, докато в коментарите отдолу не се оказва, че засегнатите са други актьори.
 
"Той е глава на Културен дом, мениджър на театър. Почувствахме се обидени, това не е адекватна реакция", разказва Стефан. Малко по-късно статусът изчезва, а на негово място се появява извинителен, но той не заличава обидата.
 
Слав Бойчев плаща все пак хонорар на трупата на "Буре барут", след което ги гони от театъра, а Стефан получава поредното съобщение от него: "Включих представлението, защото е хубаво да има спектакъл с млади, прохождащи актьори. Явно условията в нашия театър са несправедливи за вас, затова ще ви дам възможността да играете представлението в други театри при по-добри условия".
 
Праща ги при заместника му Тихомир Добрев, да се "изпържат" за последно. Нужно е да изнесат бързо декора на постановката от Независим театър. Обяснил им, че ще подпишат договори със задни дати.
 
"Подобно отношение е недопустимо", убеден е Стефан, който допълва, че иска  да се повдигне завесата, където се крие човешката съвест.
 
"Крайната цел е да се променят стандартите, както и да се узаконят правните отношения между артисти и директори, да се кристализират отношенията между хората на изкуството. Не може да държиш шепа личности в ръцете си и да ги размотаваш, държейки се грубо и надменно с тях. Когато има договор, нещата са ясни, дори да има забавяне, има документ" -  заяви той и допълни, че хората на изкуството не трябва повече да търпят да се случват подобни неща.
 
Оказва, че неизяснени отношения Независим театър има и с трупата на театъра в Търговище. И при тях липсват договори, а уговорките се сменят постоянно. "Противозаконно е да ползваме помещението, да играем на сцената на театъра без договори", обясни пред Dnes.bg директорът на театъра Петър Петров.
 
"Все пак има охрана, противопожарна система за сигурност. Чисто технично е нужно да има хора", обясни ни той и изрази мнение, че според него и други колеги са загубили надеждата да си вземат заработеното.
Още по темата
 
Седмица по-късно се срещнахме и със Слав Бойчев. По друг начин изглежда въпроса според директора на Независим театър. Идеята не е била да сключи договор с всеки от актьорите поотделно на "Буре барут", а да го направи със сдружение – юридическо лице, което те заявят. "Това така и не се получи, затова като ме помолиха първия път да им дам хонорар, го направих, като те се подписаха само на касов ордер.”
 
Слав Бойчев обясни пред Dnes.bg, че е бил готов да направи така и след второто представление, но е помолил да изчакат няколко дни, докато мине премиерата му, която е предстояла. Той уточни, че не е закъснял с изплащането на сумите, тъй като хонорарът се изплаща месеца след като е играно представлението.
 
"Има технологически момент за изчисляване на приходите – справки от Eventim и от Grabo. Не е трудоемко, но отнема време и когато съм концентрирал енергията си върху премиерата, нямам намерение да се занимавам с друго. Беше редно това мое желание да бъде прието така, както аз съм вземал предвид техни желания".
 
Според него, той е направил две услуги на младия екип - първо като е приел те да играят на сцената на Независим театър без да плащат за репетиционния процес, а втората - като им е платил преди те да са му дали конкретно име на юридическо лице, с което да бъде сключен договора. С театъра в Търговище е имало документални неуредици, но вече всичко е уредено, увери Слав Бойчев.
 
Що се отнася до написаното във Facebook, той коментира, че има право да пише статуси на своята лична стена. Дори публикацията била отправена към хора, които нямат нищо общо с театъра, но се оказало, че доста актьори се припознали в нея. Проблемът, който искал да засегне тогава, били човешките отношения.
 
"Огорчен съм – каза Слав Бойчев, - защото сме шепа хора, а сме разединени. От тук нататък ще подхождам доста внимателно към всички млади актьори и ще се съсредоточа малко повече в изчисленията, за голямо съжаление на други млади хора, които не заслужават това".

Директорът на Независим театър изрази също така учудване защо екипът на "Буре барут" се оплаква сега, а не и когато представлението е отпаднало от репертоара на "Младежки театър" няколко месеца по-рано, който освен това е и държавен, докато неговият е частен и се самоиздържа без да получава никакви субсидии от общината или държавата.

Проблемът с изплащането на хонорари или неуредена документация не е изключение в българския театър , коментира за Dnes.bg и актьорът Атанас Атанасов: "Ситуацията е доста сложна и трудна, особено за младите актьори. Има една организация, която е заявила, че защитава правата на актьорите, без значение дали те са щатни или на свободна практика. Подобни ситуации съществуват, защото актьорите нямат чувство за общност, не са обединени и чакат някой друг да ги води. Предпочитат да застават зад нечия чужда кауза, вместо да се борят за собствените си права".
 
Според Атанас Атанасов, младите актьори на свободна практика, които имат ангажименти към столичните театри не наброяват повече от петдесет души.  
 
"Ако всички актьори, които не получават хонорарите си на време - откажат да играят в даденото представление - тогава, може би, нещата ще се променят. По този начин, лошите мениджъри няма да получат своите субсидии, защото представленията ще паднат. "Публиката ще разбере!", каза Атанас Атанасов и допълни, че заплащането на трудовите възнаграждения и тези по граждански договор са задължително условие да накарат всеки да си търси правата. 
 
Актьорът сподели, че като преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" вижда как всяка година студенти се срещат с представители на САБ, които им обясняват как да станат членове на съюза.
 
"Факт е, че САБ не защитава договорените права не само между акткьорите. Трудна е ситуацията и с младите сценографи, които също работят на безбожно ниско заплащане. Подобно е положението и в киното, и с рекламите, където младият актьор търпи големи поражения по отношение на финансовото си оценяване за работата си. Има правила,  но няма кой да ги защити", категоричен бе Атанасов, който също се е сблъсквал с проблема, като не е получавал хонорара си от Младежки театър отпреди 4-5 месеца.
 
"Никой не е застрахован. Работя на сцената 35 години, но идва ново поколение. То ще застъпи и трябва да направи нещо", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Български ***, всичката ви работа е такава,скапан народ.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудет е стока като всяка останала стока. Всеки продавач на тази стока сам решава кога, как, на кого и за каква цена да я продаде.Алчността и гладът понякога размазва тази преценка. От страх да не изпуснат кинтите, тез люде са прескочили един от етапите на всяка сделка - договоът, който в случаят изисква определена форма за валидност - писмена.20 кинта за адвокат и готово
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само в бустана има висшУ за артистиу америка с най-касовото кино, театро и цирк таквоз чудо нематука всяко живо иска на държавна яслаи тия същоосвен тъй искат и държавата да се грижи за личните им работи - договори и подобнии тия се пишан ителегенти
9
0
 
42
 
! Отговори
Зак преди 8 години
Поста на тоя Слав говори достатъчно добре що за човек е - самозабравил се робовладелец който ще определя кога, как, какво. Настина тъжно е да се гледа как подобни хора се отнасят към съгражданите си, те бързо забравят откъде са тръгнали и се превръщат във високомерни, цинични малки диктаторчета. Този проблем не е само със Слав има много хора бизнесмени в БГ които са с подобно отношение. Хора с разбойнически манталитет и без чуство за справедливост които се наслаждават на нещастието на хората.
8
0
 
24
 
! Отговори
red_charger преди 8 години
В тая държава е национален спорт някой да се кара с друг, да се перчи и да си храни нещастното ЕГО, да си развява комплексите няляво-надясно....дребни балкански душици...какво ни пречи да се държим като нормални хора?
7
7
 
18
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Добре дошли в криворазбраните ценности за демокрация и отношенията произтичащи от нея- между работодател и работници. Едните си мислят, че оня им е длъжен за нещо без договор, а отсрещния си мисли, че може публично да се подиграва с тях! Нали искахте хамериканска демокрация? На ви я!
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Славчо май много си е повярвал. Б***си надутото нищо!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грозната работа, и едните виновни и другите, пък накрая ревнали по медиите. Чудно ми защо аз например не работя без договор!?!?!?! Самите те участват в цялата схема, пък накрая онзи виновен. Иронията, е че те самите искат да се оправят нещата, а са тръгнали без договори да работята. Пожелавам успех на всички и когато се бориш за кауза бъди честен пред себе си и обществото...
4
1
 
38
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
Тук не става въпрос за заплащането, а за това че директорът на театъра Слав Бойчев, нарушава закона, като плаща на ръка без договор, без осигуровки, без данъциДа не се разправят, а да се оплачат в Инспекцията по труда, ще пратят проверкаАз така направих като шефа ми отказваше да ми подпише договор, като му пратиха проверка веднага подписа и го глобиха
3
13
 
22
 
! Отговори
Бил Гейтс от Пордим преди 8 години
Така е в капитализма. Както останалите хора могат да останат без работа, така и вие. Ако сте много кадърни, няма да имате проблем.Какъв е този рев? Ако всеки останал без работа или фалирал вдига толкова шум, в медиите няма да има нищо друго. ТОВА Е ЖИВОТА ! СВИКВАЙТЕ !
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При ниска цена на билета заплащането е ниско, но пир висока посещенията са слаби
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава, когато трябва да защити колегите си, председателят на СБА Христо Мутафчиев мълчи...