Франческа Патане ще се превъплъти в "Турандот" в НДК

Италианската оперна прима ще е в зала 1 на 24 февруари
12 яну 2016 18:02, Петя Славова
0
Франческа Патане ще се превъплъти в "Турандот" в НДК
Снимка: НДК
Последната опера на Пучини “Турандот” ще бъде представена в Зала 1 на НДК от звезден състав солисти на 24  февруари. Италианското сопрано Франческа Патане и доказалия безспорния си талант и харизма тенор Марио Маланини ще са главните действащи лица, заедно с носителката на Кристална лира Мария Цветкова и обичаните солисти Александър Крунев и Пламен Бейков. 
 
Легендата за жестоката китайска принцеса Турандот оживява  на фона на музиката на гениалния Пучини под диригентската палка на Найден Тодоров и оркестъра на Русенска опера.  
 
„Турандот” е опера за силните страсти, които ще се разгърнат на голямата сцена на НДК на фона на живописен декор, създаден от сценаграфа Борис Стойнов, с режисьор Нина Найденова.
 
Продукцията ще пренесе зрителите в атмосферата на древен Пекин в едно неопределено, приказно време, където се съчетават източно великолепие и пищност с кървава жестокост, реалност със символиката. Красивата Турандот е обявила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, но този който опита без да успее, ще се прости с живота си. 
 
През 2016 г. се навършват 90 години от премиерата на оперния шедьовър на сцената на „Ла Скала“, а на 24 фервуари ще имаме привилегията да гледаме родената в Милано Франческа Патане в ролята на Турандот.
 
Франческа е дъщеря на едни от най-известните диригенти - Джузепе Патане, дългогодишен шеф-диригент на Миланската скала и Метрополитън в Ню Йорк. Още 5-годишна започва да свири на пиано. Израства в Ню Йорк, където за кратко има професионална кариера на модел, а през това време учи в Музикалното училище в Манхатън. Прави дебюта си в Театро Режио в Торино.
 
Франческа Патане има огромен опит в произведенията на Пучини –най-популярни са изпълненията ѝ в „Турандот“, които наброяват над 150. Патане е призната за една от най-изящните изпълнителки на драматичния сопранов репертоар, позната е по целия свят с интерпретациите си на Абигаиле в „Набуко“, на Саломе и лейди Макбет.
 
Гост-изпълненията ѝ я водят до почти всички италиански оперни зали и фестивали, както и до Берлин, Лондон, Хамбург, Виена, Ротердам, Москва, Будапеща, Ню Йорк, Чикаго, Токио и Рио де Жанейро. Заради енергичното и мощното си присъствие, Франческа е чест партньор на световно признати диригенти и режисьори. 
 
Тенорът от Миланската скала Марио Маланини вече е любимец на българската публика благодарение на блестящите си гостувания в суперпродукции като “Тоска”, ”Кармен” и “Трубадур”. 
 
През 2015 г. сопраното Мария Цветкова получи “Кристална лира” за главната роля в “Катерина Измайлова”. За постановката на операта на Шостакович, Държавна опера Русе също беше удостоена с престижната “Кристална лира”.
 
Традиционно Монте Мюзик и Русенска опера представят оперни суперпродукции на високо ниво, насочени към широката публика, която непрекъснато доказва своята любов към това изкуство. Селекцията на световните солисти и творческата реализация е дело на Маестро Найден Тодоров – един от най-гениалните български диригенти на новото време и директор на Държавна опера Русе.

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари