Лиза Шопова: Баща ми ме научи на достойнство!

На кого е посветила спектакъла "Идиотите"?
Обновена: 21 яну 2016 15:21 | 21 яну 2016 15:07, Петя Славова
4
Лиза Шопова: Баща ми ме научи на достойнство!
Лиза Шопова. Снимка: Театър Възраждане

Тя е дъщеря на актьорите Наум Шопов и Невена Симеонова. Брат й е Христо Шопов, който е сред малцината български актьори, който  изпълни значима роля в американска продукция. Той се превъплъти в Пилат Понтийски в "Страстите Христови" на Мел Гибсън.  Съпруга бе на художника Кольо Карамфилов. Има син от актьора Христо Мутафчиев, който също следва в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".  Самата Лиза Шопова е актриса. Дълги години работи в Младежкия театър, докато в един момент решава, че не само актьорството е призванието й и се залавя с режисура. 

На 30 януари от 19.00 часа в Театър Възраждане може да гледаме постановката й "Идиотите". Спектакълът е по текст на Рихард Шуберт, а в главните роли ще видим Вежен Велчовски, Роберт Янакиев, Георги Златарев, Донка Аврамова-Бочева, Йордан Ръсин, Мариана Жикич, Свежен Младенов и Николина Янчева.

Действието ни пренася във Виена. Дороте е поканила гости в ателието си. Всички - образовани и добре възпитани. Говорят за изкуство в скъпа обстановка, на чаша отбрани питиета. Докато компанията повдига самочувствието си с празни, но напудрени разговори, трима опасни шизофреници бягат от близката клиника и похищават именно дома на Дороте. За да оцелеят, попадналите в плен превзети интелектуалци, трябва да следват правилата на лудите.

Останах с впечатление, че спектакълът ви "Любов" е посветен на Кольо Карамфилов. На кого посвещавате "Идиотите"?

 Може да се каже, че го посветих на безсмислието, на словоблудстването и празнотата, която прикрива то. В днешно време лесно може да натрупаш набор от „знания“и ако се налага да прочетеш някоя книга и не я разбереш, във фейсбук, някой ще изкаже мнение, друг няма да се съгласи и ти по симпатии ще избереш едно от двете, някой пък по-услужлив може и да преразкаже нещо от книгата, така даже няма да се налага да я четеш. Героите в пиесата ни са псевдо интелектуалци, комфортно забулени със сложни думи, които не казват нищо. Хора, които с часове могат да говорят за изкуство и то да изглежда невъзможно и елитарно. Те са похитени от „пирати“, които са в света на фантазията и умеят да рисуват с нея настоящето, едни истински творци на живота. Всъщност няма лошо да си неталантлив и не особено начетен, а дори и глупав, стига да го знаеш, а знаеш ли го, значи има надежда за теб.
 
Пиесата по Рихард Шуберт веднага препраща към филма на Ларс фон Триер. Случайна ли е препратката или търсен подход?
 
Не, не е случайна. Персонажите в пиесата са с претенции, че са смислени, и че са творци, те обсъждат смисъла на киното, и крещят името на Ларс фон Триер в екстаз. Сякаш ако повториш името му десетина пъти, ще поумнееш. Безкрайно се уморявам, когато разговарям с хора, които си служат с цитати, сякаш разговарям с енциклопедия, опитвам се да разбера какво иска да каже тоя човек, къде е той зад всичко това? Да, съгласна съм, всичко отдавна е написано, открито, но какъв е смисъла да го вземеш и да не го направиш свое, да го пречупиш през себе си и да вложиш нещо от теб... Може и жестоко да бъркам, но мисля, че така се ражда изкуство. Останалото е несимпатичен интелектуален ексхибиционизъм.
 
Кои са "идиотите" днес?
 
Хората които не мислят, че думата е в следствие на мисълта, а не обратното. Всички ние които си мислим, че сме незаменими и станахме заложници на завесите си.
 
Заобиколена сте била от актьори в семейството – майка ви, баща ви, брат ви, синът ви. Самата вие сте актриса. Как решихте, че вече предпочитанията ви са свързани с режисурата?
 
Така се случи, напуснах театъра, където бях актриса... след време театъра дойде при мен. Като любов, която отвреме навреме си взема шапката и заминава, за да се видим следващия път още по-влюбени.
 
Помага ли ви факта, че сте била актриса, за да работите сега по-лесно с актьорите във вашите театрални проекти?
 
И да и не. Улових се, че твърде много се занимавам с това от което актьора има нужда, това понякога определено пречи на цялото. Обичам актьорите, уважавам труда им и гледам да не им губя времето, защото съм била на тяхното място. Затова може би понякога, като малко дете се втрещявам, когато видя стена срещу себе си и неуважение към труда на останалите. А тъй като не обичам много да приказвам, вярвам, че ако не се разберем с две изречения, като второто е, ако не те разберат само с първото, понякога ставам и показвам, обикновено хората срещу мен се забавляват.
 
На какво ви научи баща ви – Наум Шопов в живота и професията?
 
Почтеност и достойнство, тишина, самота, която винаги нося със себе си.
 
За разговорите  на Лиза Шопова с брат й, какво си спомня, когато синът й решава да стане актьор и за вдъхновенията й днес, прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кого е посветила спектакъла "***"?Посветила го е на коментиращите в Днес-а.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смислен човек
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
прекрасна е, рядко се срещат деликатни хора като нея
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интелигентна жена,интересно само как се е излъгала да се омъжи за оня римлянин Мутафчиев грозен, ***, нахален, безскруполен.