У-лицата: Една българка на сцената в L.A.

За пътя от Лондон до Америка, разказва ни Мариета Мелроуз
Обновена: 21 яну 2016 10:36 | 21 яну 2016 10:07, Петя Славова
12

  Снимка: Личен архив

 И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.
 
Мариета Мелроуз
 
Макар да е само на 22 години, Мариета Мелроуз се завръща у нас, за да продуцира филм. Преговорите се водят в студио "Бояна", заедно с чуждестранните й партньори, като  за една от главните роли се спряга Гари Олдман. Все пак, рано е да се каже окончателно дали звездата ще участва във филма, докато не подпише договор. Проектът ще е копродукция между САЩ, Германия и България.
 
Мариета Илиева, днес Мелроуз, всъщност е актриса. Завършва Кралската академия за театрално изкуство в Лондон. Играе на един от най-големите фестивали в Шотландия, където се запознава и с продуценти, които й помагат да намери своето място в Лос Анджелис. Първите дни, когато стъпва там, решава да се заговаря с хората по улиците и да ги пита как се чувстват. За нея е важно да усети духа на мястото, където (ще) живее. И докато е в такъв опознавателен период, среща човек, който охранява сграда.
 
Провеждат едночасов разговор, в който той я въвежда в не така бляскавата страна на града. Разказва й за хората, които се правят на мениджъри и залъгват млади таланти. Показва й бездомниците, които в Лос Анджелис са много. "Те са били като теб. Дошли с мечтата да станат актьори, но виж как им се е стекъл живота", обяснил й мъжът.
 
Мариета не си прави илюзии. Знае, че пътят, който е избрала не е лесен и, че макар хората в Лос Анджелис да са много приветливи, само една грешна стъпка и стоящият зад нея ще я измести. Също така е убедена, че именно там може да разгърне потенциала си. У нас, според нея, е различно, тъй като пазарът за изкуство е твърде малък и хората лесно могат да достигнат своя "таван".
 
Сцената
 
От съвсем малка сцената я е привличала. Когато е на 4-години, започва да свири на пиано по 6 часа на ден.  Тогава си е мислила, че именно музиката ще е нещото, с което ще се занимава. По-късно, когато с родителите си се мести от родния Бургас в София, се залавя и с театър. Била е в трупата на Венци Кисьов и Петър Върбанов. И въпреки че е с добри оценки в училище и е имала избор да се захване с много други неща, Мариета избира сцената.
 
Лондон
 
В Англия има периоди, в които й е било тежко. Най-вече, защото не се е гледало с добро око на страната ни. Във времето, когато тя се мести в Лондон, българите не са били допускани до работа, освен ако имат една специална книжка. Усещало се е от многото статии по медиите, че има страх да не би страната да се залее от българи от ромското население. Мариета е била свидетел неведнъж на резки изказвания. Често са я и питали как така е българка, като не прилича на такава, тъй като хората често оприличават сънародниците ни там с ромите. Среща все пак и много нашенци, които са успели да постигнат успехи там. И въпреки че говори брилянтно английски, Мариета все още усеща, че като видят в CV-то й, че знае български, няма да й дадат шанс дори за прослушване, тъй като ще решат, че не може да говори английски с подходящ акцент.
 
А тя говори брилянтен английски. В началото й е било наистина трудно, въпреки че учи английски още от детската градина, след което е в международно училище. Като заминава за столицата на Великобритания й се случва трудно да разбира всичко. Залавя се за работа и след 3-годишен труд успява да постигне британски акцент, но пък сега идва следващото предизвикателство – да го направи американски.
 
Нощният живот
 
Поради многото работа, докато е била за 3 години в Лондон, е излизала в нощни заведения едва 5-6 пъти. Най-интересното й преживяване е, когато се е прибирала една вечер от театър и попада в кафене. "Отвън изглеждаше като магазин за дрехи. Стана ми странно, че е отворено толкова късно вечерта и затова влязох.  – разказва момичето - Оказа се, че вечер магазинът се преобразува в клуб и хората могат да се преобличат с различните дрехи, които през деня се продават и да си правят снимки". 
 
В Лос Анджелис
 
След като завършва Кралската академия в Лондон, предприема пътуване, в което иска да попадне в друга среда. Изборът й неслучайно попада на Лос Анджелис – меката на актьорите. Заминава с предварително уредени срещи, след като в Лондон посещава семинари – как да пробием в Холивуд или поне как да се запознаем с продуценти. Чува за една организация, която с техни контакти организират срещи за прослушвания. Вече има и установени запознанства от фестивала в Шотландия, където участва. Така, още на втория си ден в САЩ, Мариета се обажда на майка си, само за да й каже, че не възнамерява да се прибира. Вижда как духа на Лос Анджелис е по-различен от всичките места, на които е била.
 
"Хората са много отворени, искат да помогнат и всичко е много позитивно" разказва тя и допълва, че особено добре умее да вирее в среда, където останалите те стимулират да си активен. Мариета е убедена, че за много българи подобна среда може да им се стори прекалена. Всъщност хората в Лос Анджелис съществуват по този начин, тъй като знаят, че за да успеят е добре да са в добри отношения с всички около тях.
 
"Всеки участва в индустрията. Като чуят, че си актриса, веднага отвсякъде те заливат с визитки и покани за събития", обяснява момичето. - В Лос Андежлис е лесно да срещнеш хора, които да те накарат да мислиш, че се интересуват от теб". Все пак момичето е наясно, че излишното позитивно отношение на американците лесно подлъгва, че всеки може да стане звезда. "Тази представа е лъжлива – разказва Мариета - Те ти дават шанс, но донякъде. Ако веднага не се качиш на влака и не започнеш да доказваш, че заслужаваш това доверие, минават на следващия човек”. Запознава се и с много хора, които работят в Uber, а вечер се пробват в киното.
 
Самата тя като пристига там, първата седмица спи в хотел, но успява да се уреди през една платформа, в която собствениците на къщи дават свободни стаи. Там попада случайно на човек, който се занимава с продуцентство и е писал тв и реалити шоута за MTV.
 
"Разговорите ни тръгнаха в една и съща посока. Следва ме късмета на току-що преместелия се", разказва българката -. За месец ми се случиха толкова много магически неща, които за години нямаше да станат, ако бях останала в Лондон".
 
Има трудности, но хубавите новини й помагат да се чувства добре. Сега вече вярва, че наистина съществува американската мечта. Невероятно се оказва и съвпадението, че менидъжрът, с когото подписва договора, е продуцент, работил с Кевин Спейси и Леонардо ди Каприо. Той й праща сценарий на филм, който тя трябва да прочете за три часа и да му прати мнението си. Оказва се, че е възможно филмът да се снима в България и тя се залавя с организацията. "Тук заплащането е много по-ниско от на другите места", разказва Мариета и допълва, че екипът ще е изцяло български.
 
Дистанция
 
Днес Мариета вижда България като една добре развиваща се страна. Среща приятели, които никога не биха оставили родината си, за да се развиват извън границите й и това я радва. "Всичко зависи от посоката, в която искаш да се развиваш" обяснява тя. Надява се, че хората тук забелязват, че за да има прогрес едно място е нужно всеки в него да помага на другите. Като се прибира у нас се опитва да види пропуснатото в театъра. Следи как се развива Васил Дуев в Сфумато, гледа и българския филм "Виктория". Вижда, че вече се дава шанс на младия човек да се развива. Това, което й е странно, че все още в театрите ни има щатни актьори.
 
"Знаеш в кой театър, кой актьор ще играе. Това е политика, която ограничава подбора и влизането на млад и нов талант, а хората, които работят на тези места са наясно, че им предстои следващ проект и така лесно може да спадне нивото.  – разказва актрисата и допълва - В Лондон няма никой на щат. Както режисьорите, така и актьорите са на свободна практика. В един момент може да имаш работа, но след месец, като приключи да се играе едно представление, си отново на пазара. Това качва нивото, адреналина и безсъните нощи. Начинът е по-честен, спрямо всички", настоява тя.
 
Съвсем скоро Мариета отново заминава за Лос Анджелис, където вярва, че ще продължи да се развива. Следващата й стъпка е да си намери агент – задължителен за актьорите там. Това, което й се иска, е да срещне  и създаде кръг от приятели, с които да вървят в една посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До За АлексИмах нещо за казване и го казах. Изобщо не е прав човекът и това че си съгласен с него (или си същия мрънкач под друго име) не го прави по-право. На всичко отгоре оплакването че някой е опонирал на малоумието написано по-долу ме навежда на мисълта че си същия ***. На твоя вид е присъщо да се чувстваш използван и прецакан от целия свят, но на останалите не ни пука. Като пляскаш тъ.потии в нета отнасяш по някоя подигравка, но пък няма да си загубиш съня заради това. :)
9
2
 
3
 
! Отговори
За Алекс преди 8 години
А ти в ролята на какъв се вживяваш? Душеприказчик, ментор...? Правилно е казал човекът. А ти ако няма какво да кажеш, внесто да обиждаш, просто замълчи и не казвай нищо.
8
6
 
2
 
! Отговори
Неуспял преди 8 години
Успяла... Успяла какво? Кого стопля нейния "успех"?Да избягаш не е успех, бягат страхливците, които "много обичат Родината".
7
3
 
2
 
! Отговори
Киро Аксаков преди 8 години
Щото в ЛА живеела на мелроуз блвд. и да не забравя адреса се прекръстила.
6
2
 
2
 
! Отговори
Светослав преди 8 години
Прекрасни новини наистина и браво на Мариета. Интересна статия, но моля Ви, вземете се малко повече в ръце. Има немалко правописни и пунктуационни грешки, както и много отдавна има "ѝ" в "клавиатурите". Ползвайте го ѝ него :)
5
3
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До bolbovАми вие с гайдите водите колоната на отиващите на майната си. ***.отите като теб които мрънкат как успелите се образовали с вашите данъци (които най-вероятно и не плащате щото до един сте Андрешковци) хич не се замислят че безплатното образование е за всички и тези които са използвали наученото не са длъжни на тези които са ловили мухите. Така че сипи още една ракия проклетисай скапаната съдба която не ти дава шанс и недей да биеш жената щото и тя душа носи.
4
10
 
3
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
А ние с гайди те дето сме плащали данъци да и осигурим безплатно образование какво да правим?Имаше на времето такъв въпрос никой не знае отговора.
3
8
 
6
 
! Отговори
Кьор Фишеков преди 8 години
Колко трогателно... изплаках си очите. Толкова много думи за нещо в бъдеще време. Пишете си, че е платено съобщение, какво толкова, всички си го знаем. А "успелите жени" ги знаем... как, по-точно с какво успяват.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а кой ще остане тук - нема да устане никой
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
успех на детето, но ето, че още един млад и умен човек е извън страната, а кой ще остане тук