Бежанци гледат "Хамлет" на Шекспировия театър "Глоуб"

Актьорите играха постановката в Кале
Обновена: 4 фев 2016 13:19 | 4 фев 2016 13:18, Петя Славова
2
Бежанци гледат "Хамлет" на Шекспировия театър "Глоуб"
Снимка: БТА
Британският театър "Глоуб" представи "Хамлет" - една от най-известните трагедии на Шекспир, в бежански лагер във френския град Кале, пред публика от хора, чиято заветна цел е да прекосят Ламанша и да стигнат до страната на прочутия драматург, предаде Асошиейтед прес.
 
Постановката в лагера в Кале е едно от най-дръзките начинания на театър "Глоуб", чието световно турне започна през 2014 г. - годината, в която светът отбеляза 450-годишнината от рождението на Шекспир. Световната обиколка на шекспировия театър ще приключи във Великобритания през април тази година, когато се навършват 400 години от смъртта на Барда.
 
За обитателите на бежанския лагер постановката на "Хамлет" изглежда подходяща - те са дошли в Кале с надеждата да стигнат до Великобритания. Терзанията на главния герой също са своеобразно отражение на вътрешните конфликти на много млади бежанци.
 
Домакин на постановката е театърът "Гуд шанс" в сърцето на лагера - една от многобройните постройки, изградена от доброволци с цел да запълни празнините в живота на бежанците. За повечето пребиваващи в лагера Шекспир и неговата история за датския принц са непознати, пише БТА.
 
На зрителите са раздадени резюмета основно на английски и няколко други езика, сред които фарси и пущунски. Неколцина сред публиката от стотици бежанци обаче са доволни от постановката. "Шекспир е велик автор. Животът тук е много лош. Имаме нужда от разведряване", казва Филмон Кидане от Еритрея.
 
Шекспировият театър "Глоуб" решава да организира външни представления в бежански лагери, след като става ясно, че целта му за изява във всяка страна по света е непостижима и опасна на някои места, например в Сирия. Вместо това театърът е организирал представление за сирийци, избягали в Йордания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
az преди 8 години
разбира ли ти прасе от кладенчова вода? "Бежанец" и Хамлет е като неадренталец и космическа совалка.