Да усетим времето с "Метроном"

16 танцьори в спектакъла на Живко Желязков
16 фев 2016 16:20, Петя Славова
0
Да усетим времето с "Метроном"
Снимка: НДК
Шестнайсет талантливи млади танцови изпълнители ще излязат на сцената на Театър Азарян в Националния дворец на културата на 27-ми февруари за премиерното представяне на "Мeтроном" - най-новият танцов пърформанс на хореографа Живко Желязков и Derida Dance Center. Концепцията на спектакъла е създадена специално за сцената на Театър Азарян.
 
"Мeтроном"  насочва вниманието на зрителя към два аспекта на едно и също възприятие – усещането за време. "Как усещаме времето на живота си?" е въпросът-провокация, който изплува от противопоставянето на две древни идеи на сцената. Някога гърците почитали Хронос - богът на измеримото, количествено, преходно време - това време, което ни води към смъртта.
 
На него те противопоставяли Кайрос – богът на благословения, щастлив момент. Той се намира единствено в уловеното настояще. В наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето, но въпреки това изборът остава в нас.
 
Съвременната танцова интерпретация на този метафизичен конфликт може да видите на 27-ми февруари от 20:00 часа на сцената на Театър Азарян в Националния дворец на културата. Следващите дати са 2 и 12 март, отново от 20:00 часа.
 
„Метроном” бележи края на четвъртото издание на едногодишната обучителна и тренинг програма по съвременен танц Dance PORT Derida 2015. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари