Артисти недоволстват срещу Христо Мутафчиев

САБ не работи за тях, а се изказва вместо тях
Обновена: 23 фев 2016 11:54 | 23 фев 2016 11:34, Петя Славова
5
Артисти недоволстват срещу Христо Мутафчиев
Снимка: архив, Булфото

Над 100 души от колектива на Народния театър са показали недоволството си към Христо Мутафчиев като председател на САБ в отворено писмо.

"Това е вид вот на недоверие", обясни Росица Обрешкова пред bTV. Според нея това е необходимо говорене във връзка с кризата в театъра. Поводът е спасените 8 театъра от Министерството на културата, които бяха заплашени, че ще се превърнат в отворени сцени, заради лошото финансово състояние, в което се намират.

По думите на Обрешкова, така ще се търкулнат камъните на почти всички театри с дефицит, пред затваряне. Според нея настоящото спасяване е само временно решение, тъй като са подкопани основите на театрите, а това да доведе до срутване на цялата система.

Още по темата

Акьторът Сава Драгунчев уточни, че недоволството не е от името на институцията Народен театър "Иван Вазов", а на определена група от хора, които работят там и са подкрепили това искане. Той обясни, че това, което е споменато в текста е, че системно е нарушаван устава на САБ, системно се уронва авторитета на съсловието, което води до насаждане на негативен образ на артиста в страната като глезльо, който врънка за пари.

Другото тежко обвинение, което е отправено в писмото е, че САБ не представлява артистите, тъй като представителността на синдикалната организация реално е никаква. Пример даде с Народния театър, където от цялата трупа, едва 36 члена от колектива са членове на САБ.

"Хората не желаят да са членове на този съюз. – допълни още Обрешкова - Този съюз е наследена структура от социализма", настоя той.

Според нея е необходима стратегия за запазване на културата в тези региони, които са извън големите градове. Според критикуващите Мутафчиев, този съюз вместо да работи за артистите е подменил ценностната си система и работи от тяхно име.

Сава Драгунчев припомни момента, когато Христо Мутафчиев казал в Смолян, че състезанието започва и за да не стане театърът отворена сцена, където ще дойдат "мечките" да влязат в състезанието. По-късно Мутафчиев отрече да е казвал подобни думи.

Драгунчев обясни, че на 22 февруари се случва още нещо скандално – имало е уверение, че на актьорите, които са членове на САБ ще бъде увеличена заплатата с 12 процента.

Според Обрешкова и Драгунчев, това не може да бъде обещавано от името на председател на САБ, тъй като увеличение може да има само по нареждане на Министерството на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много артисти ни станаха,и в парламента има 240 ужас.A pyk dane govorim za byb ministerskiqt syvet.Там са учителите им.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да бъде! доскоро го защитаваха от Сидеров, сега го плюат! каква стана тя!
2
2
 
10
 
! Отговори
Калоянчев преди 8 години
Долу мутрата мутафчийска!!!!
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тоя, както и Милото не са никакви артисти, а посредствени, прости гербаджии.