Артисти недоволстват срещу Христо Мутафчиев

САБ не работи за тях, а се изказва вместо тях
Обновена: 23 фев 2016 11:54 | 23 фев 2016 11:34, Петя Славова
5
Артисти недоволстват срещу Христо Мутафчиев
Снимка: архив, Булфото

Над 100 души от колектива на Народния театър са показали недоволството си към Христо Мутафчиев като председател на САБ в отворено писмо.

"Това е вид вот на недоверие", обясни Росица Обрешкова пред bTV. Според нея това е необходимо говорене във връзка с кризата в театъра. Поводът е спасените 8 театъра от Министерството на културата, които бяха заплашени, че ще се превърнат в отворени сцени, заради лошото финансово състояние, в което се намират.

По думите на Обрешкова, така ще се търкулнат камъните на почти всички театри с дефицит, пред затваряне. Според нея настоящото спасяване е само временно решение, тъй като са подкопани основите на театрите, а това да доведе до срутване на цялата система.

Още по темата

Акьторът Сава Драгунчев уточни, че недоволството не е от името на институцията Народен театър "Иван Вазов", а на определена група от хора, които работят там и са подкрепили това искане. Той обясни, че това, което е споменато в текста е, че системно е нарушаван устава на САБ, системно се уронва авторитета на съсловието, което води до насаждане на негативен образ на артиста в страната като глезльо, който врънка за пари.

Другото тежко обвинение, което е отправено в писмото е, че САБ не представлява артистите, тъй като представителността на синдикалната организация реално е никаква. Пример даде с Народния театър, където от цялата трупа, едва 36 члена от колектива са членове на САБ.

"Хората не желаят да са членове на този съюз. – допълни още Обрешкова - Този съюз е наследена структура от социализма", настоя той.

Според нея е необходима стратегия за запазване на културата в тези региони, които са извън големите градове. Според критикуващите Мутафчиев, този съюз вместо да работи за артистите е подменил ценностната си система и работи от тяхно име.

Сава Драгунчев припомни момента, когато Христо Мутафчиев казал в Смолян, че състезанието започва и за да не стане театърът отворена сцена, където ще дойдат "мечките" да влязат в състезанието. По-късно Мутафчиев отрече да е казвал подобни думи.

Драгунчев обясни, че на 22 февруари се случва още нещо скандално – имало е уверение, че на актьорите, които са членове на САБ ще бъде увеличена заплатата с 12 процента.

Според Обрешкова и Драгунчев, това не може да бъде обещавано от името на председател на САБ, тъй като увеличение може да има само по нареждане на Министерството на културата.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много артисти ни станаха,и в парламента има 240 ужас.A pyk dane govorim za byb ministerskiqt syvet.Там са учителите им.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да бъде! доскоро го защитаваха от Сидеров, сега го плюат! каква стана тя!
2
2
 
10
 
! Отговори
Калоянчев преди 2 години
Долу мутрата мутафчийска!!!!
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя, както и Милото не са никакви артисти, а посредствени, прости гербаджии.