"На ръба" на Морфов с "Аскеер". Режисьорът не взе приза

Спектакълът "Гео" на Народния театър спечели три награди
Обновена: 25 май 2016 10:36 | 25 май 2016 10:22, Петя Славова
4

Иван Добчев с "Аскеер". Снимка: БТА

Авторският спектакъл на Александър Морфов "На ръба" в Народния театър взе "Аскеер-2016" за най-добро представление. Вместо режисьора статуетката прие Валери Йорданов и от името на всички актьори благодари, че постановката е оценена, защото, по думите му, много хора предпочитат да се правят, че тя не съществува.

Церемонията се състоя снощи в Театър "Българска армия", а единствено Александър Секулов, взел наградата за драматургия за "Няма ток за електрическия", под режисурлата на Лилия Абаджиева почете кончината на музиканта Васил Пармаков.

"Искам с едно придихание да изпратим в последния му път гениалния български музикант Васил Пармаков, който умря в мизерия", каза авторът и така изправи всички присъстващи за едноминутно мълчание. "Не може да се умира така в България!", настоя Секулов.

Иначе рапдуел между Бони и Клайд и Ромео и Жулиета предизвика най-много смях по време на церемонията на "Аскеер" - 2016 г., която се състоя на 24 май в Театър "Българска армия".

Галаскепктакълът под режисурата на Диана Добрева бе посветена на 400-годишнината от смъртта на Шекспир и на Сервантес. Актьорите от трупата и студенти от НАТФИЗ на Пламен Марков и Маргарита Младенова се появяваха като герои на двамата знаменити автори и с мъдри, философски и най-вече шеговити диалози и етюди, с музикални и танцови импровизации въвеждаха номинациите в различните категории

Спектакълът "Гео" по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", сценична версия и постановка на Иван Добчев в Народния театър "Иван Вазов", спечели три награди "Аскеер" - за режисура, за водеща мъжка роля - на Леонид Йовчев за Гео, и за музика - на Христо Намлиев.

Иван Добчев изрази надежда, че присъждането на наградата е знак за разбирането на неговия стремеж с работата си като режисьор да продължава започнатото от Леон Даниел, Методи Андонов, Крикор Азарян.
"Те зададоха истинската посока на българския театър. Мисля, че ги следвам. Благодаря им, че ги имаше", допълни режисьорът, цитиран от БТА.

Той получи и статуетката на Георги Чапкънов - Чапа, отредена за Леонид Йовчев, и благодари задочно на актьора, че е приел поканата му за ролята на Гео Милев и че се е справил блестящо.

"Аскеер" за водеща женска роля заслужи Жорета Николова - за "Слугините" от Жан Жоне на Диана Добрева в Народния театър. Актрисата каза, че цени много работата си въобще, защото тя е нейната позиция, нейният протест и морал.

А отличието означава, че и колегите й казват "Да" на самата нея, щом казват "Да " на работата й. Освен на целия екип на спектакъла Жорета Николова благодари на всички умни и талантливи хора, на всички театрали и зрители. Тя пожела на всички да са щастливи и да изпитват любов, защото "любов нямам ли, нищо нямам".

За поддържаща женска роля беше отличена Василена Атанасова за "Бел ами" от Юрий Дачев по Мопасан на Бина Харалампиева в Малък градски театър "Зад канала". Тя благодари на академия "Аскеер" и на екипа на представлението, особено на Герасим Георгиев - Геро - един от най-щедрите актьори, с които си е партнирала, и на Калин Врачански - за обичта и търпението.

"Аскеер"-а си за поддържаща мъжка роля Йосиф Шамли посвети на своята Поли, която го поддържа и подкрепя във всичко, на режисьора и на колегите си от "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка на Стоян Радев в Народния театър.

С откъси от филми и видеозаписи от спектакли беше отдадена почит на отишлите си през последната година именити артисти - Мария Русалиева, Люба Алексиева, Васил Попов, Найчо Петров, Илия Добрев. Аплодираха ги на крака всички в залата и цялата трупа на ТБА на сцената.

"Изгряваща звезда" стана Александър Хаджиангелов с ролята на Пилето в "Пилето" по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка на Васил Дуев в Младежкия театър "Николай Бинев". Младият актьор подари каската на "Аскеер"-а на колегата си Никола Стоянов, номиниран в същата категория за същото представление - за ролята на Ал.

"Нощта на 16 януари" от Айн Ранд на Пламен Марков в Театър "София" донесе наградата за сценография на Мира Каланова. За костюмография беше отличена Свила Величкова за "Алиса в страната на чудесата" по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка на Анастасия Събева в Младежкия театър.

"Предизвестена радост, както казва Валери Петров. Вълненията би трябвало да са отминали, но ето, стъпих на сцената и се вълнувам", каза актьорът Борис Луканов, като получаваше своя "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство - заобиколен от трупата на ТБА и аплодиран дълго от всички присъстващи, изправени на крака.

"Не съм очаквал награда. И през 56-те години, през които съм обиколил почти всички театри в България, никога не съм мислил за награди. Достатъчни ми бяха ръкоплясканията на публиката", отбеляза актьорът. Той е благодарен на професията си, че го е срещнала с най-добрите наши актьори и режисьори, благодарен е и на всички тях.

Веднъж го спасила армията. На снимки недалеч от София при работата по "Борис Първи" бил забравен от колегите си, в бързането да си тръгнат в края на снимачния ден. При това някой "си харесал" костюма му и така той останал сам сред полето, в костюма на героя си Етх. За късмет минал джип с висши офицери - консултанти по филма, и те го прибрали.

"А сега Академия "Аскеер" не ме забрави и още веднъж ме спаси", добави шеговито Борис Луканов.

По традиция празникът завърши с изпълнение на живо на химна на Светите братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени!".


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Теарът преди 3 години
Аскеерите направиха страхонта церемония за пореден път!
Еди, голям/а мазохист/ка си се писал/а, бе! Като не ти харесва, бЕгай на нЕкой чалга кнал, що повръщаш тука?
2
2
 
1
 
! Отговори
от еди преди 3 години
Тази смешна церемония няма ли да я забранят и да отмре най-накрая? Кой продължава да дава пари за тази безвкусица и пълно безумие? Защо? Има си награди на актьорите, наричат се "Икар". Снощи попаднах без да искам, щях да си изповръщам червата. Такова скудоумие.
1
5
 
8
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Софийска провинциална парвенющина!