Самуел Финци в "Очакване на Годо"

С този спектакъл завършва "Световен театър в София"
15 юни 2016 09:40, Петя Славова
0
Самуел Финци в "Очакване на Годо"
Снимка: архив, Булфото

С две представления на "В очакването на Годо" от Самюъл Бекет на Дойчес театър, Берлин - тази вечер и утре в Народния театър "Иван Вазов", завършва десетото издание на "Световен театър в София", съобщават организаторите.

Спектакълът на режисьора Иван Пантелеев - в памет на Димитър Гочев, е сред десетте "най-забележителни постановки" на театралния фестивал на немскоезичния театър "Театрални срещи Берлин - 2015". За ролята на Владимир Самуел Финци е избран за актьор на 2015 г. от сп. "Theater Heute" - едно от най-високите отличия в Германия, връчвано от критиците на изданието.

В актьорския екип са и Волфрам Кох, Андреас Дьолер, Кристиан Грасхоф. Сценографията и костюмите са на Марк Ламерт.

Идеята за постановката по емблематичната за театъра на абсурда пиеса е на режисьора Димитър Гочев /1943-2013/ - една от знаковите фигури на европейския театър. Актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци и режисьорът Иван Пантелеев са сред близките театрални сподвижници на Гочев в Германия. С тях той прави някои от най-важните си представления.

"В очакване на Годо" постига силен отзвук сред публиката и критиката, които изтъкват виртуозността и изключителната енергия в играта на Кох и Финци. За своето изпълнение в ролите на Естрагон и Владимир те получават една от големите театрални награди за актьорско изкуство в немскоезичния свят - Пръстен "Гертруд Айзолд - 2014". Журито определя работата им като едно от най-добрите театрални партньорства през последното десетилетие.

Гостуването на спектакъла в България се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт, програма "Театрални пространства". "Световен театър в София" е в Календара на културните събития на Столичната община за 2016 година.

Иван Пантелеев завършва театрална режисура в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Поставя текстове от Чехов, Джойс, Пирандело, Гьоте, Хайнер Мюлер в София, Рига, Авиньнон, Стокхолм. През 1998/99 е стипендиант на Академия "Шлос Солитюд" в Щутгарт. Поставя в държавните театри в Щутгарт, Цюрих, Люцерн. В Берлин работи на двете най-големи и престижни сцени - Дойчес театър и Фолксбюне. Автор и режисьор е на документалния филм за живота и творчеството на Димитър Гочев "Хомо луденс" /2008/. От 2010 г. е гост-преподавател по режисура в Театралната академия "Ернст Буш" в Берлин.

Самуел Финци изучава актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, а от началото на 90-те години започва кариерата си в Германия. Развива се като актьор в дългогодишната съвместна работа с Димитър Гочев. Между 2003 и 2005 г. работи в театър Фолксбюне, Берлин. От 2006 г. е в трупата на Дойчес театър. Работи с едни от най-изтъкнатите режисьори от немскоезичната и европейската сцена - Димитър Гочев, Бено Бесон, Юрген Гош, Робърт Уилсън, Франк Касторф, Йохан Симонс и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Самуел Финци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари