Диана Добрева с "Аскеер" за режисура

За 27-и път се раздадоха театралните отличия в ТБА
Обновена: 25 май 2017 10:00 | 25 май 2017 09:55, Петя Славова
2

"Еквус" от Питър Шафър е най-добро представление, според Академия "Аскеер". Постановката на Стайко Мурджев се играе в Младежки театър "Николай Бинев", а наградите се раздадоха за 27-и път, по традиция на 24 май в Театър "Българска армия".

Статуетка за режисура взе Диана Добрева за "Вълци" по "Трънски разкази от Петър Делчев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов“ – Пловдив.

"Пробен срок“ от Николай Гундеров бе награден за съвременна българска драматургия (Театър 199 "Валентин Стойчев“, постановка Тея Сугарева, 5 ноември 2016 г.)

Обект на внимание от страна на журито бяха 119 представления. 67 от тях са реализираните премиери в София, 52 спектакъла са представени от извънстолични театри. Селектираната продукция принадлежи на 7 столични сцени с 13 заглавия и 2 извънстолични театъра с 3 заглавия. Ако включим и сценичните творби – обект на разглеждане в категория Съвременна българска драматургия, спектаклите, разгледани през годината от "А`Аскеер”, са 143.

Меглена Караламбова получи наградата за водеща женска роля на Майката в "Разговори с мама” по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев, Театър 199 "Валентин Стойчев“, а Свежен Младенов взе награда за водеща мъжка роля на поп Кръстьо във "Великденско вино“ от Константин Илиев, постановка Весела Василева, Общински културен институт Театър "Възраждане".

Ивана Папазова взе "Аскеер" за поддържаща женска роля за Икония във "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев.

Йордан Ръсин взе за поддържаща мъжка роля на Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов, постановка Григор Антонов, Общински културен институт Театър "Възраждане".

Изгряваща звезда стана  Боян Крачолов за режисурата и Димитър Крумов и Иван Николов за ролите си в "Това НЕ Е Хамлет“, авторски спектакъл на Боян Крачолов по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други, Театрална работилница "Сфумато".

За най-добро постижение в сценаграфията и костюмографията бе обявена Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка“ от Ханс К. Андерсен, постановка Василена Радева, Театър "София".

Петя Диманова спечели отличието за театрална музика за "Вълци“ по "Трънски разкази“ .

Академия "Аскеер" удостои с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство драматургът Константин Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Аскеертеатър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Сори ама.... преди 6 години
Като я гледам и тя е жив вълк. Тоя нос няма ли да капне най-сетне в устата й та да се успокоим. За представленията й . Негледаеми глупости граничещи с цирк. Без никакво послание, без ясна идея, без никакъв смисъл! Задържат се два-три месеца поради липса на интерес. Дори не са интересни, може да се скинеш от скука. Жалка история.
1
0
 
1
 
! Отговори
deer преди 6 години
Едва ли има по-неудачно име на тези награди. Още по-*** е, че е измислено от "интелектуалци" и с това чудо се награждават "интелектуалци". Да го бяха кръстили ЛААЙНО", /с ударение на второто А/ , че поне е българска а не турска дума.