"Болеро" взриви сцената на НДК

Националният балет на Испания тръгва към Русе и Варна
Обновена: 8 юни 2017 15:38 | 8 юни 2017 15:38, Петя Славова
0

Снимка: НДК

Испанският национален балет препълни зала 1 на НДК в сряда вечерта. А "Болеро“ по музика на Равел вдигна софийската публика на крака. Танцът, изпълнен от 20 млади и грациозни  танцьори в червено-черни костюми, под ритъма на кастанети и токове, се представя за първи път на българска сцена.

Солистът пък Серхио Бернал, носител на множество международни награди, стана безспорен любимец на публиката.

Грациозните танцьори на испанския балет предстои да се срещнат с русенската публика на 10 юни, събота, а на 14 юни – сряда,  ще танцуват на варненска сцена.

Трупата представя в България спектакъл, съчетаващ четири различни по стил и дух постановки – от класическия испански танц с типичните елементи на фламенкото и ескуера болера до съвременна хореография, която показва развитието на балетното изкуство, стъпило на традициите.

Соловият танц "Самотата на шала”/Soleá del mantón/, под съпровод на жива музика и пеене, е  запазена марка на примабалерината Естер Йорадо. Тя показа на софийската публика уникалната си страст, испански драматизъм и изключителна танцувална техника на ръцете с ръчно изработен везан шал.

Изненада за публиката беше постановката „Аленто“ по хореография на Антония Нахаро, творчески директор на трупата. Това е авангарден спектакъл – експеримент, който съчетава традициите на испанския танц, техниката с кастанети и фраменко токове със соул, джаз и фокстрот стилове. Нахаро иска да покаже, че корените не трябва да се забравят, но изкуството може да се развива  и да бъде и модерно.

За всеки от четирите танца, показващи различни характери и истории, балетистите сменят разкошни костюми и обувки. За изящния гардероб зад кулисите се грижат 25 души, за да бъде спектакълът блестящ и съвършен.
На излизане публиката споделяше: "Изключително изящество, класа, вдъхновение и отдаденост на танцьорите. Подариха ни невероятна емоция“.

Балетът на Испания е създаден преди 39 години като посланик на традиционния испански танц по света. Трупата се състои от млади и вдъхновени танцьори, които могат да възпламенят с енергията и вдъхновението си всяка сцена.
Билети за концертите в Русе и Варна могат все още да бъдат закупени в мрежата на Ивентим, OMV и на съответните каси в Двореца на културата и спорта и в зала Булдстрад Арена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари