Васил Михайлов получи почетен "Аскеер"

Ето още кои театрали взеха статутетки на вчерашната церемония
25 май 2018 13:00, Надежда Йосифова
7

Снимка: БТА

За 28-ми път Фондация "Академия Аскеер" връчи своите награди за постижения в театралното изкуство.

Церемонията по раздаването на престижните статуетки беше в театър "Българска армия", вчера, 24 май - Денят на българската писменост, просвета и култура.

Министърът на културата Боил Банов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов бяха патрони на събитието, което беше отбелязано с празничния спектакъл "Театърът - моята страст".

Големият актьор Васил Михайлов беше удостоен с наградата за цялостен принос към театралното изкуство.

"Хайдути много, воеводи няма" - казва във видеоклипа, с който беше представен, Васил Михайлов.

"С радост бих отстъпил място на младите, но, докато започнат да играят войводи, трябва да изиграят много четници - сподели още актьорът и призна, че винаги е искал да играе малкия човек, но все му давали роли на царе. - Човек и добре да живее, го докарва до цялостен принос".

Той каза, че има четири празника - наградата, 24 май, 80-годишнината си и най-големия - турнетата из цяла България, където хората посрещат трупата на Военния театър с много любов, цветя и песни.

Обсъжданият напоследък артист Захари Бахаров, заради изявата му като водещ и на малкия екран, беше в компанията на съпругата си Дияна на събитието, на което бе награден за главна мъжка роля в моноспектакъла "Чамкория" - постановка на Явор Гърдев.

Колежката му Мария Стефанова, която се завърна, след 25 години отсъствие, на сцената на Народния театър "Иван Вазов", беше почетена с "Аскеер" за водеща женска роля спектакъла "Три високи жени" от Едуард Олби на Стефан Спасов.

"Не знаете какво щастие е за мен да съм отново сред вашата бурна младост, сред вашия талант и щедрост - обърна се към колегите си актрисата и им благодари. - Поклон на прекрасната публика и нека да пребъде българският театър".

Журито определи още десет театрали, които получиха статуетки "Аскеер", създадени от Георги Чапкънов, предава БТА. За изгряваща звезда тя отиде при Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят Елен".

Малин Кръстев бе награден за поддържаща мъжка роля, в ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство". "Аскеер" за поддържаща женска роля взе Ана Пападопулу за ролята на Бърди в "Лисичета".

Статуетката за сценография отиде при Марина Райчинова за спектакъла "Франкенщайн". Нина Пашова беше почетена за костюмография, а за театрална музика - Петър Дундаков.

Режисьорът Иван Пантелеев беше оценен за "NеоДачници" - постановка, която се окичи с престижното отличие и за най-добро представление.

Честта да получи приз са съвременна българска драматургия се падна на "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нашите родни артисти едно време се умилкваха около Т.Живков за повечко благинки/апартаментчета,вили,екскурзии и почивки в чужбина и изиграха доста роли на партизани ,ятаци,партийни секретари строящи,, зрелия социализъм".
Живков падна и те взеха да се натегат на новите властници.
Името на тази награда е отвратително,искали са хем ,да има нещо американско/Оскар/хем турско/Аскер/!
6
1
 
1
 
! Отговори
Семов преди 8 месеца
Велик Васил Михайлов!! Поклон!!!
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Михайлов е добър артист, но в реалния живот май разсъжденията му са ограничени в тесни граници...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аскеер аркадаши...
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След,,Маргарит и Маргарита,,колкото и добри роли да има за дояждане Уне ме вълнува.
2
3
 
4
 
! Отговори
не ме интересува преди 8 месеца
,,награда за еврогей и педофил,, ,,почетен,, много са лудите за лудница от ес и абе аман от луди не ме интересува ,,насилието в театъра с награди,, не ме интересува ,,алкохолици наркомани боже боже,, фалшив блясък
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аскер значи войник на турски.
Искаха да прилича името на Оскар.
Една награда не могат да направят като хората.