У-лицата: "Криворазбраната цивилизация" с... деца

"Не сме се променили", уточняват ученици от Немската гимназия
Обновена: 18 юни 2018 20:50 | 18 юни 2018 14:50, Петя Славова
0

Снимка: Личен архив

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

"Криворазбраната цивилизация"

Режисьорите

Как тийнейджърите виждат "Криворазбраната цивилизация" днес може да усетим от спектакъла, създаден от ученици от 91-ва Немска езикова гимназия. Представлението е идея на Ралица Виденова и Велислава Лозанова, които решават да пробват таланта си на сцената.

"В училище една госпожа спомена, че предишните випуски са правили постановки и решихме и ние да направим", споделя Ралица пред Dnes.bg.

Двете приятелки се впускат в приключението, като резервират зала, правят кастинг и пишат сценарий. Работят действие по действие, обработват сцените, премахват думите, които им звучат архаично, а вместо персонажите да страдат по френските изобретения, както е в оригинала на Добри Войников, героите от постановката залитат по американската култура.

"Причината да се спрем именно на тази постановка е, че е от малкото пиеси от Възраждането, която може да накара хората днес да се замислят за своите постъпки. Макар да не сме така захласнати по французите, сме заменили само Франция с Америка. Работейки по пиесата, усетих колко се прехласвам по американския и използвам английски думи вместо български", разказва още Ралица.

"Много пъти съм гледала постановката на сцената – споделя и Велислава – Хем е комедия, хем е нещо повече от забавление. Също така е типично българско произведение, а се изучава и в материала за десети клас".

Момичетата решават, че ще се получи хем нещо забавно, хем полезно и за съучениците им, на които не им се чете много. Усещат, че колкото и години да са минали от написването на текста, темата продължава да е актуална и днес. Осъзнават фалша в българското общество и прекланянето му по чуждата култура.

Раздават ролите на явилите се на кастинга, а те двете се заемат с режисирането. Разбират, че без компромис не може, и театърът е работа в екип. Трудното са усетили още в самото начало: 20-ина души, никой не познава другия. Всички са без опит и им трябва време докато се напаснат. Но репетициите са по два пъти в седмицата с продължителност три часа и постепенно нещата се случват.

"Най-сложното бе да се организираме, да намерим време. Юни месец е много натоварен в нашето училище. Имаме изпити, извънкласни дейности и времето не стигаше", разяснява и Велислава.

"Определено е трудно да си режисьор и не съм предполагала колко много работа включва тази професия", допълва Ралица.

До този момент, докато е гледала постановки си е мислила, че режисьорът казва: "Застани тук, там, усмихни се!" А всъщност сега й става ясно, че има толкова много мислене, преговаряне с актьорите, четене на сцени, осъзнаване кой как се чувства да направи нещо определено, на кого му пасва нещо друго. Определено и двете гледат по нов начин на театъра и киното.

А Велислава дори смята да продължи да се занимава с режисура: "Тази постановка ми отвори очите колко е хубаво човек да се занимава с изкуство. Станах по-отговорна. Когато се занимаваш с толкова хора, това непременно те учи на отговорност".

Актьорите

Сред актьорите са Рая Найденова и Радослав Атанасов. Разбират за пиесата от съобщението, окачено на корковото табло в училището им. На дъската са описани ролите и всеки от тях си избира персонаж. Рая е Ан(к)а, а Радо си извоювал Хаджи Коста. Едно от големите им предизвикателства се оказва да научат бързо репликите.

Рая осъзнава, че професията е изключително сложна и разбира как всеки актьор зависи от другия. Също така не вижда българинът да се е променил особено за всички тези години.

"А е крайно време да се гордеем с българското", настоява Рая.

"Пиесата е написана против прекалената глобализация. Кара ни да усетим колко е важно да не забравяме българските обичаи в полза на чуждата култура", уточнява и Радо. Той вярва, че и днес има доста патриотично настроени българи, които смятат, че западната култура е някакво зло, което може да развали националната идентичност.

"В известен смисъл те са прави. Не е лошо да тачиш повече традиционното от космополитното", признава той. Решава, че неговият образ наподобява именно такъв тип характер, затова решава да покаже консервативното му мислене с най-гъстия мустак, който е могъл да открие.

"Аз съм доста различен от героя си. Хаджи Коста не е склонен на никакви компромиси. Налага мнението си, не се интересува от чувствата на другите. Аз съм точно обратното. Заинтересован съм от емоциите на другите и съм готов на компромиси в много сфери. Най-интересното е, че трябваше да стъпя извън собствените си предели, за да изиграя противоположна роля като доктор Джекил и мистър Хайд", разказва Радо и допълва: "Видях този образ като шанс да покажа някаква друга същност".

След участието си и той вярва, че винаги би участвал в подобен проект. Поне на непрофесионално, аматьорско ниво. Иначе се е насочил към генетика или антропология.

"Но другият месец най-вероятно ще е друго", не е сигурен ученикът.

А "Криворазбранатна цивилизация" вече бе играна пред публика на 11 юни в кино Влайкова, а на 19 юни учениците ще излязат на сцената в зала "Средец" от 19:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари