Границите на човешките възможности: Театър за незрящи

Игра на сенки, светлина и въображение, разказва Велимир Велев
30 ное 2018 22:37, Петя Славова
3

Да създадеш театър за незрящи, възможно ли е? Оказва се, че да. Доц. Велимир Велев е идеологът за създаването на "Училище за зрение" към "Невиждан театър". Какво представлява това - незрящи актьори играят със сенки и светлина, рисуват разноцветни картини, създават и оживяват образи чрез движението на телата и ръцете си, разчитайки на вътрешния си “поглед” и интуиция.

Спектакълът прекрачва отвъд границите на човешките възможности, предава Bulgaria ON AIR. Казва ни, че единственият начин да прогоним сянката на самотата и студа, е да отворим очите и сърцата си за хората и света около нас.

"Педагози успяват да накарат незрящи да преодолеят своя страх и да започнат да танцуват на сцената, да изпълняват неща, които са невъзможни дори за хора със зрение. Реално актьорите правят визуален театър, красив за човешкото око. В началото е много трудно, почти невъзможно", обясни в "Денят ON AIR" доц. Велимир Велев.

По думите му публиката на този спектакъл буквално бива отнесена, защото хората не очакват да видят това, отиват с различна нагласа, но биват пленявани от красотата на това изкуство.

"Представете си да си затворите очите и да правите театър, да танцувате, а представете си преди това да не сте виждали сцената", сигурен е доцентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според заглавието "Театър ЗА незрящи" се разбира, НЕ, че артистите са незрящи, а зрителите са незрящите.
2
2
 
4
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Това не е подходящо облекло за един доцент и университетски преподавател, с което да се подвизава пред своите студенти. Алма Матер е Майка Хранилница и Светая Светих за науката, образованието и изкуството и всяко залитане на преподаватели към екстравагантното е лош знак.Театър за слепи е като концерт за глухи и тук се прави опит за някакво новаторство, което по-скоро ще обърква незрящите, отколкото обогати
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия торбички под очите го издават, че е алкохолик.