Щрахе хвърли оставка през сълзи, бил жертва на "политическо убийство"

"Бизнесдамата", с която се срещал, не била рускиня, а латвийка
Обновена: 18 май 2019 17:47 | 18 май 2019 17:46, Веселина Йорданова
135
Щрахе хвърли оставка през сълзи, бил  жертва на "политическо убийство"
Снимка: БТА

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата днес подаде оставка, след като два германски вестника публикуваха видеозапис, в който той предлага изгодни правителствени договори на потенциален руски дарител, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Това беше глупаво, безотговорно и беше грешка", призна на пресконференция Щрахе едва сдържайки сълзите си, докато молеше съпругата си и други хора да му простят. Наред с това той заяви, че не е направил нищо незаконно и че е станал жертва на "целенасочено политическо убийство", отбелязва Ройтерс.

Сега казаното от мен изглежда катастрофално и изключително смущаващо, допълни Щрахе.

Скандалът породи спекулации за бъдещето на управляващата коалиция между антиимигрантската партия на Щрахе и дясноцентристката Австрийска народна партия на канцлера Себастиан Курц. Сценариите включва замяна на Щрахе в правителството с друг член на партията му или разпадане на коалицията и нови избори.
Според Ройтерс вицеканцлерът ще бъде сменен от транспортния министър Норберт Хофер.

Огласявайки оставката си, Щрахе каза, че се оттегля, за да може коалицията да продължи работата си.
Всекидневникът "Зюддойче цайтунг" и седмичникът "Шпигел" публикуваха вчера откъси от видео, заснето със скрита камера. В него Щрахе предлага правителствени контракти на жена, представяща се за бизнесдама, която иска да инвестира внушителни суми в Австрия.

В записа, чийто източник вестниците отказват да разкрият, се чува Щрахе и съпартиецът му Йохан Гуденус да казват на неназованата жена, че тя може да разчита на печеливши сделки в строителството, ако купи австрийски вестник и подкрепи Партия на свободата. Двете медии отбелязаха, че автентичността на видеото е потвърдена от съдебен експерт.

Според "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел" видеото обхваща близо шестчасов разговор, придружен от алкохол, състоял се на вила на испанския остров Ибиса между австрийските политици и жената. Освен възможни вложения в Австрия, включително покупката на влиятелния таблоид "Кронен цайтунг", Щрахе предлага също начини за наливане на пари в партията му чрез фондация, така че да се заобиколят австрийските регулации за партийните дарения.

Пред събралите се журналисти Щрахе днес каза, че повече не е имал контакти с жената, така че не е имало и дарения.

Той уточни, че се е срещал на испанския остров Ибиса с латвийска гражданка, предаде ТАСС. По-рано германски медии писаха, че е имал срещи с предполагаема рускиня преди парламентарните избори през 2017 г., напомня агенцията.

Според Щрахе, две жени - явно подставени лица, "потърсили Гуденус след смъртта на баща му, когато е бил в потиснато настроение, и разказали, че имат интерес към ловното имение на семейството". Предполагаема латвийска гражданка, придружена от дъщеря си, заявила пред Гуденус, че иска да се засели във Виена и да инвестира в Австрия. Имала намерение да се запознае с Щрахе чрез свой германски познат. После, през лятото на 2017 г., на остров Ибиса се състоял "частен разговор" в присъствието на този германец, който поканил Щрахе и Гуденус на вечеря.

Според Щрахе по време на вечерята, записвана с "незаконни средства за проследяване", бил направен опит те двамата с Гуденус да бъдат въвлечени в престъпление и в разговори на противоправна тема. "Откъси от видеото бяха изрязани от общия контекст и насочени срещу нас", заяви той.

Политикът посочи, че след това никога не е контактувал с тази жена, нито пък Австрийската партия на свободата е получавала от нея някакви вноски. "Това бе частна среща, в която участвахме само ние двамата" (с Гуденус), добави той.

Щрахе подчерта, че историята със скандалния видеозапис е мръсна кампания за дезинформация и той не желае заради нея да поставя под заплаха дейността на австрийското правителство. Той изтъкна, че всички обвинения са извадени от контекста, и настоя да се публикува пълният видеозапис с всички подробности от разговора на остров Ибиса. Политикът призна, че повлиян от алкохола, може би си е позволил да обсъжда всякакви теми през въпросната вечер.

Видеозаписът, публикуван от германските медии, предизвика политически скандал в Австрия. Сметната палата на страната настоя АПС да внесе яснота в изявленията на своя лидер. Върховната прокуратура на Австрия започна проверка на данните за тайно финансиране на Австрийската партия на свободата, допълва ТАСС.

Хиляди се събраха за протест в центъра на Виена с искане да бъдат проведени нови избори, след като дясното правителство на Австрия бе разтърсено от корупционен скандал, информира ДПА. Участниците в демонстрацията пред сградата на канцлерството непрекъснато се увеличават и към 15 часа местно време (16 часа българско време) по данни на полицията бяха вече 5000, уточнява АПА. Акцията протича мирно, макар и шумно.

На демонстрацията присъстват представители на Социалдемократическата партия, която след изборите през 2017 г. доброволно премина в опозиция заради ниския си рейтинг, поддръжници на партиите "Нова Австрия", "Листа Петер Пилц" и "Зелените".

Коалиционното правителство на консервативната Австрийска народна партия (АНП) и дясната Австрийска партия на свободата (АПС) положи клетва през декември 2017 г. след парламентарните избори. В тях победи АНП, а АПС зае трето място след най-добрия си резултат от 15 години, припомня ТАСС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
6
 
! Отговори
йх преди 4 години
СЛУЖБИТЕ ГО УБИХА а не е полити4еско убийство!