У-лицата с Юлия Коларова: С кукла се виждаме отстрани

Актрисата с моноспектакъла си MUPPET GIRLS & JULIA K
22 май 2019 15:44, Петя Славова
1
У-лицата с Юлия Коларова: С кукла се виждаме отстрани
Снимка: Личен архив

Ако си спомняте как Мел Гибсън се срещна със страховете си в режисьорския опит на Джоди Фостър, вмъквайки ръката си в кукла – бобър, от чието име вършеше и обясняваше щурите си намерения, ще ви се стори съвсем логичен и моноспектакъла на Юлия Коларова MUPPET GIRLS & JULIA K.

На сцената актрисата излиза с две кукли и така сборът им образува три грации – млада - Тинчето, на средна възраст самата Юлия и достопочтена дама - Фрау, със засилен интерес към мъжете.

Спектакълът може да гледаме в Ателие 313, а Юлия разчита на своите единствени партньорки на сцената, за да разкаже собствените си (но не само свои) възходи и падения. "Ще направя курс как да преодоляваме себе си чрез куклата. Супер интересно е да се види как тя изкарва  собствените ни негативи и колко лесно може да се видим отстрани.", обяснява актрисата пред Dnes.bg.

С куклите, смята тя, човек започва да вижда живота си с други очи, откъсвайки се от собственото си "аз" и пренастройвайки се по нов начин. "Куклата ти дава криле да покажеш всичко от себе си. Виждаш света по-детински и се обръщаш към притаеното дете в теб, преоткриваш се докато се забавляваш.", споделя още актрисата.

Всяка кукла притежава  собствен нрав, превръщайки се в реален персонаж, а текстовете излизат заедно с характерните им особености. Юлия им дава пълна свобода, а те я водят до комични ситуации. "Реагират на момента, общуват с публиката. Фрау се чувства във вихъра си, когато коментира нещо, обича да общува с мъже по всякакъв начин. Тинчето още я разгадавам. Преминава през различни метаморфози. Това е кукла, която е неориентирана. Иска да помага на всички, но задължително да си намери и мъж, каращ бентли. Посещава  семинари, черпейки информация за аюрведа и с какво да си маже тялото през различните сезони. Иска да е емоционално интелигента, да може да преработва емоциите си, но трудно й се отдава. Трите си съдействаме трудно, защото всяка опитва да надделее и е контра на другите", разказва Юлия.

Колебанието дали не се разкрива твърде много е сред факторите, които понякога я смущават, но пък чувството на удоволствие от това, което прави побеждава такива моменти. Именно в тях Юлия намира единственият смисъл. Вярва, че с всички артисти е така: "Търсят своето място, силата си, там, където са добри".

И ако понякога самата тя не е сигурна, че това, което разказва е наистина смешно, на помощ идват нейни приятели колеги, гледащи репетициите й. На място са и репликите на руския писател Константин Мелихан: "Ако гостите скучаят, разкажете им виц. Ако не си тръгнат, разкажете им го още няколко пъти". Все пак в живота всеки попада в ситуации, в които се е спасил единствено покрай чувството си за хумор. Именно на него се уповава и Юлия Коларова "Принципът на  Stand Up комедията е постоянно да измисляш нови истории“. Така и тя не спира да пише, но създава предимно "скелета" им, а останалото оставя на случайността и на срещата с публиката, която ще поведе героините в разни посоки.

Идеята да излезе с подобни герои на сцената е увлечението й по Мъпет шоу. Запалва се по този тип кукли, които приема като истински хора, отворят ли си устата. "Нямам претенцията, че правя нещо голямо. Всичко тръгна от любопитството ми да боравя с различни кукли от марионетки и петрушки.“, допълва още Юлия. Вдъхновяват я артисти като  Джеф Дънъм, Дейвид Стросман, Нина Конти – все известни вентролози, които говорят с корема си без да си мърдат устата.

Харесва й, че и тя като тях опитва да намери своя път като независим артист. "Избираш с кого и как да работиш“ - отбелязва Юлия и допълва – Извън схемата си. Свободен си да си осъзнат, но същевременно отговорността е изцяло твоя. Животът е динамичен, всичко се случва бързо", отбелязва тя.

Осъзнава, че понякога се изморява да следва пътя си. Но пък именно тя решава посоката, в която да продължи, както и темпото – с бавни или бързи скокове. Вярва, че това е идеята – да правиш нещо смислено, което да те удовлетворява. А що се отнася до страховете и терапията с куклата - "О, тя не помага. Никога не се превъзмогваш. Именно това те кара да продължиш“, заключва Юлия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари