У-лицата: Здрава и Боги – две отчаяни жени с "Апетит" за живота

Дали 40 е новото 20, разказва Здрава Каменова
Обновена: 24 окт 2019 11:43 | 23 окт 2019 16:09, Петя Славова
1
У-лицата: Здрава и Боги – две отчаяни жени с "Апетит" за живота
Снимка: Facebook

Две отчаяни жени с "Апетит" за живота...

С две жени "на ръба на нервна криза", но с еднакво вдъхновяващ "Апетит" към живота ни среща Здрава Каменова в авторския й спектакъл съвместно разработен с Мариана Събева.

Постановката е режисирана от Благой Бойчев и може да се види на сцената на Театър "Сълза и смях".

"Когато го писахме се чудих дали темата ще докосне, дали ще е разпознаваема за голям кръг от хора. Тя е за жените над 40. Светът им се срива в личен и професионален план. И двете разбират, че сега тепърва ще трябва да започнат да го живеят този живот. И то смело, защото няма за кога", разказва Здрава Каменова пред Dnes.bg.

Спектакълът се играе от миналия сезон и се оказва много привличащ. Публиката лесно го заобичва. Още преди да е свършило представлението, всички са на крака, превърнали се в част от спектакъла.

"Един приятел – психолог ми каза, че действа пречистващо. Много ни се налага да носим маски докато общуваме: "Трябва да съм слаб, женен, успешен". А ние показваме, че може да сме дебели, неуспели и изоставени, но пък да си повярваме, че ще направим всичко да премахнем целия срам и психологическите прегради. "Апетит" е освобождаващо представление, което влияе на 20-годишните, 30-годишните и 40-годишните. Всеки го пречупва през свои лични преживявания.", споделя още Здрава.

И докато 40 отдавна вече е новото 20, "Апетит" звучи вкусно, обнадеждаващо и приятелски настроено към всеки.

"Огледах се в приятелките си. Всички сме около 40-те и преживяхме трансформиращи кризи и при всяка от нас беше за добро. Едната стана успешна бизнес дама. Друга разцъфна в личен план, след като взе важни решения за живота си. Трета стана пътешественик. Положението е да ги сбъдваме тези мечти. Ситуациите са абсурдни: Радиоводещата Богдана Трифонова и гневната слушателка, която смята, че съвет на другата е разрушил брака й, докато не осъзнава, че той е бил отдавна приключил. Нещата е трябвало да свършат, за да започне на чисто. Героинята на Богдана пък трябва да спасява положението в последното си предаване и ту влиза, ту излиза от ефир. Едно много живо, трескаво и безумно смешно представление. Персонажите са изведени в човешка светлина", споделя още актрисата.

Голяма част от монолозите са за мъжете в живота на двете героини като едната е с дълъг брак, изпаднал в рутина. А другата живее с въображаем мъж – бразилски писател.

Между другото Богдана също е завършила ВИТИЗ, но не е играла на сцената от доста отдавна. Двете се срещат покрай интервютата и се харесват.

"Това представление, за Боги особено, е всъщност това, което се случва на героините ни – това се случва и на нас като актриси и е преплетено в сюжета по много интересен начин."

Здрава Каменова и нейните истории

Всъщност Здрава Каменова не за първи път пише постановки. Зад гърба й се трупат  "Праехидно" с Гергана Димитрова, с която печелят и "Икар" за най-добър драматургичен текст. Следват "Нещо хубаво, нещо само твое", "Черно-бяло", Отклонения", "Баща ми ", "Безсърдечно", "Жената е странно животно", "Дом за овце и Сънища"...

Писането на постановки и участието й в тях се превръща в нейното нещо. Така и не се вижда като щатен актьор, чакащ текст, който може и да не я вълнува. По думите й, най-трудната страна на актьора е да бъде привикан. Звучи й все едно е избран, посочен, а това "провокира" част от колегите й да седят на рафта, докато някой ги хареса.

"Пасивност, която не разбирам и не смятам за полезна. Театрите ги управляват директори, които не могат да удовлетворят вътрешната потребност на всеки актьор.", обяснява Здрава и предпочита да вярва, че е най-добре да работи със съмишленици. Да оголва душата си, да си мъкне сама декора, за да си изстрада процеса, да си напише историята, защото само така темата в постановката се чувства и това се усеща.

Затова и често, когато пише за нещо или някого за нея е изключително важно да познава човека, който ще участва. "Влюбвам се в актьорите, за които пиша, тъй като те са основна причина за текстовете. Когато Богдана се появи, аз влязох в нейното всекидневие. Разбрах какво е да си радиоводещ за да мога да напиша текста. Ако не срещам актьори, няма да има какво да извадя от листа, защото те ме обогатяват и аз си "крада" от тях и се възползвам."

А рецептата да се вкуси от живота не идва лесно. Става след голяма криза "Единият ход е да се самосъжаляваш или да си кажеш – благодаря и от тази криза да направя най-смисленото нещо в живота си.", обяснява Здрава. Героите в нейте постановки често са жени. И естествено, това не е случайно. "Жената е много интересно нещо. Хем е крехка физически и боязлива към агресивността на мъжкия свят, хем отвътре има невероятна психика и сила. Убедена съм, че това идва от майчинството. Такова вълшебство е. Тя е и създателка, и майка, и човек със слабости. Съчетава всичко в себе си."

Мнозина казват на Здрава, че след спектакъла имат "Апетит" за български театър.  Тя възприема подобна реакция с "душевна баня".   "Много е зареждащо с оптимизъм и щипка непукизъм. – обяснява тя -  Докато гледате постановката, е ясно, че ще се посмеете. Сигурно и ще ви се насълзят очите. Ще се сетите за неща, които лично сте преживели. Накрая ще си отдъхнете. Ще танцувате и ще си тръгнете заредени. Спектакълът ни дава шанс да приемем своето несъвършенство по най-съвършения начин."

"Апетит" може да гледаме на 6 и 25 ноември от 19.30 часа на Открита сцена в Театър "Сълза и смях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ташак преди 4 години
ЗДРАВА Е МНОГО БОЛНА
1
3
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Простотии пак...